Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Citigroup: Φαίνονται ήδη τα πρώτα σημάδια του πόνου που προκαλεί η Fed - Έρχεται καταιγίδα junk υποβαθμίσεων

Citigroup: Φαίνονται ήδη τα πρώτα σημάδια του πόνου που προκαλεί η Fed - Έρχεται καταιγίδα junk υποβαθμίσεων
Οποιαδήποτε ύφεση θα ήταν επώδυνη για τις εταιρείες που έχουν δημιουργήσει τεράστια ποσά φθηνού χρέους τα τελευταία χρόνια
Η αγορά εταιρικών ομολόγων φαίνεται να είναι εκπληκτικά αδιάφορη για τον κίνδυνο μιας οικονομικής ύφεσης.
Η αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ επιβραδύνεται και οι καταναλωτικές δαπάνες φαίνονται όλο και πιο υποτονικές.
Ενώ οι αμερικανικές εταιρείες blue-chip παραμένουν σε γενικές γραμμές υγιείς, εμφανίζονται κάποια πρώιμα σημάδια προβλημάτων, όπως η αύξηση του κόστους και η πίεση στα περιθώρια κέρδους, επισήμαναν οι αναλυτές της Citigroup.
Μέχρι στιγμής, οι επενδυτές δεν το υπολογίζουν απαραίτητα αυτό.
Η αυξανόμενη ζήτηση για το παγκόσμιο χρέος των blue chips μείωσε την πρόσθετη απόδοση που πληρώνουν σε σχέση με τα κρατικά ομόλογα, ή τα spreads, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο, όταν η περιφερειακή τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ έπληξε τις παγκόσμιες πιστωτικές αγορές.
"Οι αυξήσεις των επιτοκίων που χωνεύει η οικονομία θα αρχίσουν να εκδηλώνονται στις καταστάσεις αποτελεσμάτων των εταιρειών επενδυτικής βαθμίδας", δήλωσε ο David Knutson, ανώτερος διευθυντής επενδύσεων της Schroders.
"Η οικονομία θα συνεχίσει να επιβραδύνεται σταδιακά και μια επιβραδυνόμενη οικονομία σημαίνει γενικά μεγαλύτερα spreads".
Οποιαδήποτε ύφεση θα ήταν επώδυνη για τις εταιρείες που έχουν δημιουργήσει τεράστια ποσά φθηνού χρέους τα τελευταία χρόνια.
Καθώς οι εταιρείες αναχρηματοδοτούνται, αυτά τα δάνεια κινδυνεύουν να γίνουν... μυλόπετρα.
Περισσότερα από 500 δισεκατομμύρια δολάρια ομολόγων με αξιολόγηση ΒΒΒ, ή δύο βαθμίδες πάνω από την κατηγορία junk, κινδυνεύουν με υποβάθμιση της αξιολόγησης σε παγκόσμιο επίπεδο, σύμφωνα με ανάλυση του Bloomberg Intelligence.

Αδύναμες μετρήσεις

"Οι μετρήσεις των ταμειακών ροών και τα περιθώρια κέρδους ήταν πιο αδύναμα σε όλους σχεδόν τους τομείς", δήλωσε ο Joel Levington, διευθυντής πιστωτικής έρευνας της BI, αφού εξέτασε σχεδόν 1.450 εκδότες.
"Εάν οι επιχειρηματικές τάσεις συνεχιστούν, καταλήγετε σε πιο αδύναμες μετρήσεις μόχλευσης, όπως το χρέος/Ebitda.
Και αυτό θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις στις αξιολογήσεις".
Η υποβάθμιση περισσότερων εταιρειών σε καθεστώς junk θα δυσκόλευε επίσης τις υφιστάμενες εταιρείες με κερδοσκοπικές αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας να αντλήσουν μετρητά και θα μπορούσε ενδεχομένως να οδηγήσει σε αύξηση των αθετήσεων πληρωμών.
Η UBS προέβλεψε τον περασμένο μήνα ότι οι αθετήσεις πληρωμών σε δάνεια με μόχλευση και σε ομόλογα junk θα κορυφωθούν στο 8% και 6% αντίστοιχα στις αρχές του 2024.
Ακόμη και τα στελέχη των εταιρειών επενδυτικής βαθμίδας φαίνεται να προετοιμάζονται για μια στροφή της οικονομίας.
Οι αναλυτές της Citigroup επισημαίνουν ότι οι επαναγορές ως ποσοστό των κερδών προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ήδη μειώνονται, όπως και τα μερίσματα σε σύγκριση με την ίδια μέτρηση.

Πιο συντηρητικές τάσεις

"Οι τάσεις στις επιστροφές κεφαλαίου στους μετόχους υποδηλώνουν ότι οι εταιρείες IG γίνονται πιο συντηρητικές στη χρήση μετρητών ενόψει μιας πιθανής ύφεσης", έγραψαν οι αναλυτές.
Άλλοι είναι πιο θετικοί για τις προοπτικές.
"Η καλή επικοινωνία σε σχέση με την επικείμενη ύφεση που δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί έχει οδηγήσει πολλές εταιρείες να παραμείνουν συντηρητικές με τα αναπτυξιακά τους σχέδια και τους ισολογισμούς τους, αφήνοντάς τες σε καλύτερη θέση από ό,τι θα βλέπαμε συνήθως στα τέλη του κύκλου", δήλωσε ο Travis King, επικεφαλής των αμερικανικών εταιρειών επενδυτικής βαθμίδας της Voya Investment Management.
Παρόλα αυτά, ο οικονομολόγος της Apollo Global Management, Torsten Slok επισημαίνει την αύξηση τις τελευταίες εβδομάδες του αριθμού των εταιρειών με υποχρεώσεις ύψους 50 εκατ. δολαρίων και άνω που ζητούν προστασία από πτώχευση ως ένδειξη ότι ο κύκλος χρεοκοπίας μπορεί να έχει αρχίσει στην ευρύτερη πιστωτική αγορά.
"Ίσως οι αυξήσεις των επιτοκίων αρχίζουν να αποδίδουν", δήλωσε, προσθέτοντας ότι "η Fed καταφέρνει να επιβραδύνει την οικονομία".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης