Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gold Switzerland: Βόμβα χρηματοπιστωτικής καταστροφής 2 τετράκις δολ. – Οικονομική αυτοκτονία η επένδυση σε ομόλογα

Gold Switzerland: Βόμβα χρηματοπιστωτικής καταστροφής 2 τετράκις δολ. – Οικονομική αυτοκτονία η επένδυση σε ομόλογα
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η JP Morgan σχεδιάζει να μεταφέρει τον χρυσό της στην Ελβετία...
Την αγωνία του για βόμβα μαζικής χρηματοπιστωτικής ύψους 2 τετράκις δολαρίων, που εδράζεται στην αβεβαιότητα που διαπιστώνεται στην αγορά των παραγώγων, μεταφέρει με έκθεσή του ο ελβετικός οίκος Gold Switzerland, κρούοντας ταυτόχρονα τον κώδωνα του κινδύνου για τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε δυτικά ομόλογα…
Ειδικότερα, όπως επισημαίνει, για το 99,5% των χρηματοπιστωτικών αξιών που δεν είναι ακόμη συνδεδεμένα με τον χρυσό, το ασήμι ή άλλα πολύτιμα μέταλλα έχει έρθει η ώρα.
Άλλωστε, δεν είναι ποτέ αργά να πάρεις μια απόφαση που θα καθορίσει το χρηματοπιστωτικό σου στάτους για το υπόλοιπο της ζωής σου.
Και αν ήδη ανήκετε στο 0,5% που έχουν ήδη επενδύσει στον χρυσό ή άλλα πολύτιμα μέταλλα, έχετε καταλάβει τι έρχεται.
Αλλά αν ανήκετε στην ομάδα που ούτε καταλαβαίνει τα πολύτιμα μέταλλα ούτε τα κατέχει, ίσως αξίζει τον κόπο να συνεχίσετε την ανάγνωση.
Δεδομένου ότι η Δυτική Αυτοκρατορία παρουσιάζει διαλυτικές τάσεις, η Ανατολική και Νότια Αυτοκρατορία αποκτά ολοένα μεγαλύτερη σημασία.
Περισσότερες από 30 χώρες θέλουν να ενταχθούν στις χώρες μέλη των BRICS και πολλές επίσης στον SCO (Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης). Υπάρχει επίσης η Ευρασιατική Οικονομική Ένωση (ΕΕΕ) η οποία υφίσταται από το 2014 και αποτελείται από πολλά κράτη της πρώην Σοβιετικής Ένωσης.
Η διευρυμένη ομάδα θα αποτελείται από περισσότερες από 40 χώρες και θα αντιπροσωπεύει περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού και το 1/3 του παγκόσμιου ΑΕΠ.
Όπως έχει επισημάνει ξανά η Gold Switzerland στο άρθρο «Μια άτακτη επαναφορά με χρυσό ανατιμημένο», αυτός ο τομέας θα γνωρίσει την ταχύτερη ανάπτυξη τις επόμενες δεκαετίες καθώς η Δύση σταδιακά υποχωρεί/καταρρέει υπό το βάρος των δικών της ελλειμμάτων και του χρέους της, από κοινού με την πολιτική και ηθική φθορά.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Lavrov μόλις ανακοίνωσε ότι το Ιράν θα ενταχθεί στο SCO στις 4 Ιουλίου και ότι η Λευκορωσία επίσης θα γίνει πλήρες μέλος. Θα γίνει μια τηλε-διάσκεψη της SCO στις 4 Ιουλίου υπό την προεδρία της Ινδίας. Φαίνεται πως είναι κάτι παραπάνω από σύμπτωση το ότι η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Ημέρα της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ!
Η συνάντηση των BRICS στο Γιοχάνεσμπουργκ πραγματοποιείται στις 22-24 Αυγούστου.
Σε κάποιο σημείο, αυτές οι τρεις ομάδες μπορεί να συγχωνευθούν σε μία, με τον χρυσό να παίζει κεντρικό ρόλο.
Φυσικά, δεν πρόκειται να υπάρξει νόμισμα που θα υποστηρίζεται από χρυσό σε σταθερή ισοτιμία, καθώς μάλλον ο χρυσός θα διακινείται σε πολύ υψηλότερη αξία από αυτήν που συνδέεται με τα νομίσματα BRICS.
Έτσι, καθώς η Δύση και ειδικά οι ΗΠΑ γλείφουν τις πληγές τους, η Ανατολή ανυπομονεί για την ερχόμενη γιορτή.

Αδύναμο το δολάριο

Υπήρξε μια εποχή που το δολάριο ΗΠΑ ήταν «Τόσο καλό όσο ο χρυσός».
Μέχρι τις 15 Αυγούστου 1971, τα κυρίαρχα κράτη μπορούσαν να ανταλλάξουν δολάρια με χρυσό στα 35 δολάρια ανά ουγγιά.
Δυστυχώς, οι περισσότεροι ηγέτες είτε χωρών είτε εταιρειών καταφεύγουν τελικά στην… ΑΠΛΗΣΤΙΑ όταν τελειώνουν τα πραγματικά χρήματα.
Αυτό έκανε ο Nixon το 1971, όταν έκλεισε το χρυσό παράθυρο.
Παρά την πτώση 98%, σε πραγματικούς όρους, από το 1971, το δολάριο παρέμεινε το προτιμώμενο νόμισμα για το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι δύο κύριοι λόγοι για τους οποίους το δολάριο δεν έχει ακόμη πεθάνει είναι ότι σχεδόν όλα τα άλλα νομίσματα έχουν υποχωρήσει κατά παρόμοια ποσοστά. Επίσης, η έξυπνη εισαγωγή του πετροδολαρίου το 1973-4, το πνευματικό τέκνο του υπουργού Εξωτερικών του Nixon, Henry Kissinger, έπαιξε σημαντικό ρόλο στο να πείσει τη Σαουδική Αραβία (τον κυρίαρχο παραγωγό πετρελαίου εκείνη την εποχή) να πουλήσει πετρέλαιο σε δολάρια έναντι ενός πακέτου αμερικανικών όπλων και προστασία.
Καθώς η Δύση βυθίζεται σε τέλμα χρέους, διαφθοράς και παρακμής, ο κόσμος θα βιώσει μια τεκτονική μετατόπιση από το fiat/ψεύτικο χρήμα με μηδενική εγγενή αξία σε νομίσματα που υποστηρίζονται από εμπορεύματα, με τον χρυσό να παίζει κεντρικό ρόλο.
Η Δύση δεν έχει ούτε έναν πολιτικό που να μπορεί να την βγάλει από τον βάλτο.
Πολλές χώρες στρέφονται τώρα προς τα δεξιά, όπως η Ιταλία με τη Meloni, ενώ άλλες, όπως η Ισπανία, πιθανότατα να κινούνται προς τα δεξιά, με το Partido Popular και το ακροδεξιό κόμμα Vox.
Ο Macron είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής και η Le Pen προηγείται πλέον στις δημοσκοπήσεις με ποσοστό 55%. Ο Scholz στη Γερμανία απέτυχε επίσης, και το εθνικιστικό AfD είναι πλέον μπροστά από τους κυβερνώντες σοσιαλδημοκράτες στις δημοσκοπήσεις.
Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι αυτήν τη στιγμή η μοναδική μεγάλη χώρα που είναι πιθανό να στραφεί προς τα αριστερά στις επόμενες εκλογές το 2025.
Κανείς δεν εμπιστεύεται τον αδύναμο Sunak και ο ηγέτης των Εργατικών Kir Starmer είναι το ξεκάθαρο φαβορί για τη νίκη.
Αλλά, δυστυχώς, δεν είναι πολιτικός.
Τα πράγματα δεν φαίνονται καλύτερα αν κοιτάξουμε δυτικά προς τις ΗΠΑ.
Δυστυχώς, οι ΗΠΑ δεν έχουν καθόλου ηγέτη. Φαίνεται ότι ο Biden είναι μια μαριονέτα την οποία χειρίζεται μια σκιώδης ομάδα γύρω του.
Αυτή είναι μια εξαιρετικά ευάλωτη κατάσταση για αυτήν που υπήρξε η ισχυρότερη χώρα στον κόσμο.
Μια μεγάλη στρατιωτική δύναμη χωρίς ηγέτη είναι πολύ επικίνδυνη.
Όπως είπε ο Πρόεδρος Eisenhower τη δεκαετία του 1950:
«Στα κυβερνητικά συμβούλια, πρέπει να αποτρέψουμε την απόκτηση αδικαιολόγητης επιρροής, είτε επιδιωκόμενης είτε μη, από το στρατιωτικό βιομηχανικό συγκρότημα.
Η πιθανότητα για την καταστροφική άνοδο μιας ανίκανης εξουσίας υπάρχει και θα συνεχιστεί.
Δεν πρέπει ποτέ να αφήσουμε το βάρος αυτού του συνδυασμού να θέσει σε κίνδυνο τις ελευθερίες ή τις δημοκρατικές μας διαδικασίες».
Καθώς οι αυτοκρατορίες πεθαίνουν, οι αδύναμοι ηγέτες είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να επέλθει η αναπόφευκτη κατάρρευση.
Μπορούμε λοιπόν όλοι να κάνουμε εικασίες για την έκβαση της τρέχουσας κρίσης στη Δύση και πώς θα τελειώσει όλα.
Αυτές οι καταστάσεις σπάνια είναι μεμονωμένα γεγονότα, καθώς συνήθως είναι διαδικασίες που διαρκούν αρκετά χρόνια ή και δεκαετίες.
Πρέπει να θυμόμαστε ότι έχουμε ήδη δει μισό αιώνα παρακμής, από το 1971, επομένως είναι πιθανό να βιώσουμε τώρα μια επιτάχυνση της διαδικασίας.
Όπως προειπώθηκε, δεν είναι μόνο η παρακμή της Δύσης, αλλά και η εμφάνιση μιας εξαιρετικά ισχυρής συμμαχίας 40 πλέον χωρών που θα επιφέρει μια παγκόσμια επέκταση βασισμένη στα εμπορεύματα σε κλίμακα που δεν έχει ξαναϋπάρξει στην ιστορία.
Πάρτε για παράδειγμα τη Ρωσία. Με αποθέματα φυσικών πόρων ύψους 85 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα διαδραματίσει σημαντικό ρόλο, εφόσον η χώρα διατηρηθεί πολιτικά ενωμένη.
Να θυμάστε ότι η τεράστια παγκόσμια αλλαγή που πρόκειται να ξεκινήσει δεν βασίζεται σε προσωπικότητες.
Οι ηγέτες είναι όργανα της εποχής - οι σωστοί ηγέτες στις περισσότερες χώρες θα αναδυθούν, όταν έρθει η ώρα, για να επιφέρουν τις όποιες αλλαγές υπάρξουν.

Κρατικό χρέος

Πώς λοιπόν οι απλοί επενδυτές στη Δύση θα μπορέσουν να προστατεύσουν και να ενισχύσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία, σε έναν κόσμο που βρίσκεται στο κατώφλι μεγάλων αλλαγών οικονομικών τε και πολιτικών;
Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι θέμα μεγιστοποίησης των αποδόσεων αλλά ελαχιστοποίησης του κινδύνου.
Μετά τη μεγαλύτερη παγκόσμια φούσκα περιουσιακών στοιχείων στην ιστορία, η κατάρρευση των πάντων θα είναι επώδυνη και θα μηδενίσει πολλές επενδύσεις που θεωρούνταν ασφαλείς όπως το δημόσιο χρέος.
Πάρτε για παράδειγμα τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα ή άλλα κρατικά ομόλογα, που έχουν ξεπεράσει τα 320 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Επίσης, δεν πρέπει να ξεχνάμε τα πρόσθετα 2+ τετράκις δισεκατομμύρια δολάρια οιονεί χρέους ή υποχρεώσεις με τη μορφή παραγώγων.
Έχει υποστηριχθεί πολλές φορές ότι μεγάλο μέρος αυτών των παραγώγων είναι πιθανό να γίνει χρέος, καθώς οι κεντρικές τράπεζες δημιουργούν ρευστότητα για να σώσουν το χρηματοπιστωτικό σύστημα από μια έκρηξη αυτών των χρηματοπιστωτικών μέσων μαζικής καταστροφής, όπως τα αποκαλεί ο Warren Buffett.

Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η Gold Switzerland, η κατοχή δυτικού δημόσιου χρέους είναι οικονομική αυτοκτονία.
Τον τελευταίο καιρό, ορισμένα μεγάλα ονόματα λένε το ίδιο:
Είτε πρόκειται για τον Jamie Dimon της JP Morgan – «Don’t touch US bonds» – ή για τον Ray Dalio.
Πρώτον, είτε αφορά τη Fed είτε την ΕΚΤ, οι ισολογισμοί τους είναι αφερέγγυοι και κανείς δεν θα μπορέσει ποτέ να πάρει πίσω πραγματικά χρήματα.
Στην καλύτερη περίπτωση, θα πάρει άλλο ένα άχρηστο μέσο χρέους/χρήματος όπως το CBDC (Ψηφιακό Νόμισμα της Κεντρικής Τράπεζας), που θα έχανε το 99-100% της αξίας του σε διάστημα 1 έως 50 ετών.
H απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κορυφώθηκε το 1981, σε λίγο κάτω από το 16%.
Μετά από πτωτική τάση 39 ετών, έπεσε το 2020 στο 0,55%.
Αυτό ήταν το κάτω μέρος του κύκλου των τόκων και του πληθωρισμού.
Θα δούμε τώρα υψηλότερο πληθωρισμό και υψηλά επιτόκια για δεκαετίες.
Προφανώς δεν θα είναι μια κίνηση χωρίς σημαντικές διορθώσεις και αστάθεια.
Καθώς οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες πιέζουν για υψηλότερα επιτόκια, αναρωτιέται κανείς αν γνωρίζουν τις συνέπειες.
Επειδή σε έναν κόσμο γεμάτο χρέη, τα υψηλότερα επιτόκια σημαίνουν υψηλό κίνδυνο αθέτησης υποχρεώσεων, τόσο ιδιωτικών όσο και κρατικών.
Αλλά όπως το πάνε, οι κεντρικές τράπεζες θα παραμείνουν πίσω από την καμπύλη συνειδητοποιώντας τα σφάλματά τους μόλις καταρρεύσει το σύστημα.
Σημείωση: Ο μόνος αγοραστής ομολόγων των ΗΠΑ θα είναι η Fed καθώς ο υπόλοιπος κόσμος τρέχει μακριά από το δηλητηριώδες δισκοπότηρο του χρέους των ΗΠΑ.
Έτσι, η αγορά οτιδήποτε βασίζεται σε εμπορεύματα θα είναι ένας ξεκάθαρος τομέας ανάπτυξης για δεκαετίες.
Σε αυτόν τον όμιλο δεν είναι μόνο επιχειρήσεις εμπορευμάτων, αλλά εταιρείες που προμηθεύουν τις εταιρείες εμπορευμάτων με λογισμικό ή πρώτες ύλες.
Εκτός από την αγορά πολύτιμων μετάλλων, σύμφωνα με την GoldSwitzerland, βλέπουμε τις δυνητικά πιο ενδιαφέρουσες επενδυτικές περιοχές να είναι το πετρέλαιο και το ουράνιο.
Τα τελευταία ο χρυσός έχει αυξηθεί 6-12 φορές σε σχέση με τα περισσότερα δυτικά νομίσματα και το ασήμι ελαφρώς λιγότερο.
Αλλά κοιτάζοντας τα τελευταία 23 χρόνια, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι, παρά τις μεγαλύτερες αποδόσεις του φυσικού χρυσού, οι πραγματικές κινήσεις δεν έχουν καν ξεκινήσει ακόμη.
Σε αυτό το πλαίσιο, ίσως, τα επόμενα χρόνια, οι περισσότεροι επενδυτές να χάσουν ένα σημαντικό μέρος των επενδύσεων και της καθαρής τους αξίας καθώς θα διατηρήσουν τις συμβατικές τους επενδύσεις.
Τα τελευταία 25 χρόνια είδαμε τον Nasdaq να χάνει 80% στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και το χρηματοπιστωτικό σύστημα να απέχει λίγα λεπτά από την κατάρρευση το 2008.
Αλλά με τη δημιουργία 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, οι περισσότερες αγορές έχουν παραμείνει ισχυρές.
Ωστόσο, με το φαινόμενο «κατάρρευση των πάντων» (σχεδόν) να επικρέμαται ως δαμόκλειος σπάθη, η δημιουργία χρημάτων, μέσω κεντρικών τραπεζών, είναι απίθανο να βοηθήσει.

Πότε δεν πρέπει να έχετε χρυσό…

Δεν πρέπει να κρατάτε χρυσό όταν:
Δεν υπάρχουν ελλείμματα και υπάρχει ισοσκελισμένος προϋπολογισμός, υπάρχει αμελητέος ή καθόλου πληθωρισμός, δεν υπάρχει υποτίμηση των νομισμάτων, υπάρχει ισχυρή πολιτιστική ικανότητα που βασίζεται σε πραγματικές μακροπρόθεσμες αξίες – πράγματα απίθανα.
Όποιος κατείχε μεγάλο μέρος του πλούτου του σε φυσικό χρυσό, σε οποιαδήποτε χώρα, σε αυτόν τον αιώνα, έχει επιτύχει εξαιρετική απόδοση.

Ανακάλυψη χρυσού…

Δεν έχει γίνει σημαντική ανακάλυψη χρυσού εδώ και 4 χρόνια…
Σημαντικές ανακαλύψεις χρυσού πάνω από 1 εκατομμύριο ουγγιές:
Δεκαετία 1990 – 180
Δεκαετία 2000 – 120
2010 έως 2018 – 40
2019 έως σήμερα – 0

Συνεπώς, δεν έχουμε μόνο πετρέλαιο αιχμής, αλλά και χρυσό αιχμής…
Έτσι, ο κόσμος αντιμετωπίζει έναν φαύλο κύκλο αυξανόμενου ενεργειακού κόστους που οδηγεί σε υψηλότερο κόστος εξόρυξης πολύτιμων μετάλλων και άλλων εμπορευμάτων.
Αυτό επιβεβαιώνει ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι εδώ για να μείνει, οδηγώντας σε υψηλότερα επιτόκια, εγκυμονώντας παράλληλα πολύ υψηλό κίνδυνο αθέτησης χρεών στον ιδιωτικό και τον κρατικό τομέα.
Το να κρατάς δολάρια ή ευρώ σημαίνει ότι παραδίδεις τον πλούτο σου στο κράτος που είναι πιθανό είτε να τον υποτιμήσει, είτε να τον χάσει, να τον ξοδέψει, να τον κατασχέσει ή να τον ιδιοποιηθεί με οποιονδήποτε άλλο τρόπο.
Γιατί να εμπιστευτεί κανείς μια κυβέρνηση όπως οι ΗΠΑ που αυτή τη στιγμή κάνει όλα τα παραπάνω πράγματα.
Και μην πιστεύετε ότι το ευρώ θα πάει καλύτερα.
Η εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και το δολάριο φτάνει πλέον στο τέλος της μετά τη δήμευση όλων των ρωσικών περιουσιακών στοιχείων.
Ποιος θα ήθελε να κρατήσει τα περιουσιακά του στοιχεία υπό τον έλεγχο μιας κυβέρνησης που μπορεί απλώς να τα κλέψει.
Άρα δεν αντιμετωπίζουμε κρίση δολαρίου.
Αντίθετα, το δολάριο και ο εκδότης του είναι η κρίση.
Κανείς ορθολογικά σκεπτόμενος άνθρωπος, που ανησυχεί για τη διατήρηση του πλούτου του, δεν θα σκεφτόταν ποτέ να κρατήσει ένα νόμισμα κρίσης, που ελέγχεται από μια κυβέρνηση κρίσης.
Ενδιαφέρον είναι το γεγονός πως η JP Morgan, η οποία έχει γίνει από κοινού θεματοφύλακας του ETF χρυσού GLD, σχεδιάζει να μεταφέρει τον χρυσό της στην Ελβετία.
Αυτό επιβεβαιώνει την ισχυρή άποψη ότι η Ελβετία θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της ως σημαντικού κόμβου χρυσού.
Επί του παρόντος, το 70% όλων των ράβδων χρυσού στον κόσμο εξευγενίζονται στην Ελβετία, η οποία διαθέτει επίσης περισσότερα μεγάλα ιδιωτικά θησαυροφυλάκια χρυσού από οποιαδήποτε άλλη χώρα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης