Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Οι 5 στρατηγικές στο δύσκολο περιβάλλον των αγορών - Που θα βρουν «διαμάντια» οι επενδυτές

JP Morgan: Οι 5 στρατηγικές στο δύσκολο περιβάλλον των αγορών - Που θα βρουν «διαμάντια» οι επενδυτές
Κατά τους επόμενους 12 μήνες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί ακόμη και να αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια
Οι ΗΠΑ βρίσκονται αντιμέτωπες με μια διαφαινόμενη ύφεση που θα προκληθεί από τον πόλεμο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ κατά του πληθωρισμού - και υπάρχουν πέντε τρόποι με τους οποίους οι επενδυτές μπορούν να ξεπεράσουν την επερχόμενη αναταραχή, σύμφωνα με την JPMorgan Private Bank.
Ο βραχίονας διαχείρισης πλούτου της μεγαλύτερης αμερικανικής τράπεζας μοιράστηκε τις γνώσεις του σε μια ενδιάμεση ετήσια έκθεση, απαριθμώντας τη δημιουργία χαρτοφυλακίου, τις επενδύσεις στο εξωτερικό και την κατανομή ομολόγων μεταξύ των στρατηγικών κινήσεων για την προστασία από την αναμενόμενη οικονομική ύφεση.
Οι φόβοι για ύφεση αυξάνονται από τότε που η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ άρχισε να αυξάνει το κόστος δανεισμού αναφοράς πέρυσι με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων δεκαετιών για να αποκλιμακώσει τον πληθωρισμό.
Η Fed έχει αυξήσει τα επιτόκια κατά το εντυπωσιακό των 500 μονάδων βάσης τους τελευταίους 15 μήνες.
"Μια ύφεση στις ΗΠΑ μοιάζει πιο πιθανή από το τέλος του έτους", δήλωσε η JPMorgan Private Bank, απηχώντας τις απόψεις πολλών οικονομολόγων που έχουν πει ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε οικονομική ύφεση φέτος.

1. Προετοιμαστείτε για την επόμενη ανοδική αγορά

Οι αμερικανικές μετοχές δεν βρίσκονται ακόμη σε ανοδική αγορά, αλλά τα χειρότερα έχουν περάσει για την κατηγορία περιουσιακών στοιχείων, ανέφερε η τράπεζες.
Αν και αυτό δεν σημαίνει ότι θα είναι ομαλή η πορεία για το υπόλοιπο του έτους, οι επενδυτές θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσουν τη μεταβλητότητα της αγοράς για να ανασυγκροτήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους, πρόσθεσε.
"Οι αγορές βυθίζονται όταν οι επενδυτές είναι φοβισμένοι.
Αυτή είναι συχνά η κατάλληλη στιγμή για αγορές", ανέφερε η τράπεζα.
"Εν ολίγοις, μπορείτε τώρα να δημιουργήσετε το χαρτοφυλάκιο μετοχών που θέλετε να μεταφέρετε στην επόμενη ανοδική αγορά και μέσα από αυτήν", ανέφερε, προσθέτοντας ότι οι μετοχές ημιαγωγών και οικοδομών προσφέρουν πιθανές ευκαιρίες αγοράς.

2. Επενδύστε στο εξωτερικό

Η μείωση της "προκατάληψης της χώρας" είναι επίσης χρήσιμη για την αντιμετώπιση της ύφεσης, σύμφωνα με την JPMorgan Private Bank.
Αυτό σημαίνει αγορά μετοχών σε χρηματιστήρια εκτός της χώρας του επενδυτή.
"Η Ευρώπη έχει υπεραποδώσει έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών τους τελευταίους 12 μήνες, και παρόλο που η Κίνα έχει μείνει πίσω, βλέπουμε λόγους να πιστεύουμε ότι το ρεύμα μπορεί να γυρίσει", δήλωσε η τράπεζα.
"Όπως πάντα, θα πρέπει να εξετάζετε τον αντίκτυπο του νομίσματος στις διεθνείς επενδύσεις σας.
Κατά τα επόμενα τρίμηνα, αναμένουμε ότι το ευρώ θα ενισχυθεί σε σχέση με το δολάριο, γεγονός που θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω τις αποδόσεις με βάση το δολάριο των ΗΠΑ.
Σε κάθε άλλη περίπτωση, αυτό θα πρέπει να κάνει τις ευρωπαϊκές μετοχές πιο ελκυστικές για τους Αμερικανούς επενδυτές", πρόσθεσε.
Όσον αφορά την Κίνα, η τράπεζα δήλωσε ότι αναμένει μια "διαρκή ανάκαμψη" μετά από χρόνια lockdown του COVID-19.
"Φυσικά, η επένδυση στην Κίνα συνοδεύεται από μεγαλύτερο κίνδυνο από ό,τι η επένδυση σε πολλές ανεπτυγμένες αγορές.
Αλλά πιστεύουμε ότι ορισμένοι επενδυτές θα μπορούσαν να αποκομίσουν μεγαλύτερη ανταμοιβή για την ανάληψη αυτού του κινδύνου κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους", ανέφερε.

3. Προσοχή στη συγκέντρωση της χρηματιστηριακής αγοράς

"Ένα μακροχρόνιο ζήτημα για πολλούς από τους πελάτες μας, είναι η κατοχή συγκεντρωμένης θέσης σε μία μόνο μετοχή ή τίτλο.
Η πρόσφατη έξαρση της μεταβλητότητας του χρηματιστηρίου, με αποκορύφωμα τις πτωχεύσεις περιφερειακών τραπεζών, έχει καταστήσει αυτό το είδος επένδυσης έναν ιδιαίτερα πιεστικό κίνδυνο", δήλωσε η JPMorgan Private Bank.
"Ανεξάρτητα από τη στρατηγική που θα αποφασίσετε τελικά να εκτελέσετε, εάν έχετε συγκεντρωμένη θέση, θα πρέπει να εξετάσετε τις συνέπειες εάν -για λόγους που δεν ελέγχονται από εσάς- το περιουσιακό στοιχείο υποστεί σημαντική απώλεια", προστίθεται.

4. Μετρητά έναντι ομολόγων

Οι Αμερικανοί πελάτες της τράπεζας έχουν συσσωρεύσει τις επενδύσεις σε μετρητά μετά την επιθετική αύξηση των επιτοκίων από τη Fed τους τελευταίους 15 μήνες, δήλωσε ο διαχειριστής περιουσίας.
"Αυτό είχε νόημα", τότε, αλλά όχι πια, δεδομένου ότι τα μετρητά αναμένεται να υποαποδώσουν για το υπόλοιπο του 2023 και μετά, είπε.
"Κατά τους επόμενους 12 μήνες, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ μπορεί ακόμη και να αποφασίσει να μειώσει τα επιτόκια.
Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι οι πελάτες μας μπορεί να χρειαστεί να επανεπενδύσουν πάνω από 500 δισεκατομμύρια δολάρια (μεταξύ 25% και 30% των επενδύσιμων περιουσιακών στοιχείων τους) σε ένα περιβάλλον που πιστεύουμε ότι πιθανότατα θα είναι χαμηλότερο από τα επιτόκια", δήλωσε η JPMorgan Private Bank.
"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων επτά κύκλων αύξησης των επιτοκίων της Fed, το βασικό σταθερό εισόδημα έχει υπεραποδώσει έναντι των μετρητών κατά μέσο όρο 14% σωρευτικά κατά τα δύο έτη που ακολουθούν την τελική αύξηση των επιτοκίων και δεν έχει ποτέ υποαποδώσει.
Τέλος, τα ομόλογα παρέχουν και πάλι μια σταθερή πηγή εισοδήματος και τη δυνατότητα προστασίας του χαρτοφυλακίου σε μια οικονομική ύφεση", ανέφερε η εταιρεία διαχείρισης περιουσίας.

5. Κίνδυνοι και ευκαιρίες στον τραπεζικό τομέα και στα εμπορικά ακίνητα

Σύμφωνα με την τράπεζα, ο τραπεζικός τομέας και ο τομέας των εμπορικών ακινήτων στις ΗΠΑ θα μπορούσαν να απειλήσουν τη συνολική υγεία της οικονομίας.
Οι δύο κλάδοι έχουν ήδη αντιμετωπίσει ζημιές από τις αυξήσεις των επιτοκίων της Fed, συμπεριλαμβανομένης της κατάρρευσης πολλών μεγάλων τραπεζών, καθώς και προβληματικών περιουσιακών στοιχείων αξίας πολλών δισεκατομμυρίων στον τομέα των εμπορικών ακινήτων.
Αλλά οι εν λόγω τομείς δεν είναι χωρίς ευκαιρίες, αν οι επενδυτές γνωρίζουν πού να ψάξουν, σύμφωνα με την JPMorgan Private Bank.
"Αναπόφευκτα, οι κίνδυνοι μπορούν να φέρουν ευκαιρίες -αν γνωρίζετε πού να κοιτάξετε.
Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές μπορούν να αποκαλύψουν ευκαιρίες σε δύο συγκεκριμένους τομείς: Μπορούν να επεκτείνουν την πίστωση σε δανειολήπτες υψηλής ποιότητας που παραδοσιακά θα δανείζονταν από μια τράπεζα, και μπορούν να αρπάξουν προβληματικά περιουσιακά στοιχεία σε ένα κλάσμα της εσωτερικής τους αξίας", δήλωσε η τράπεζα.
"Συνολικά, λοιπόν, καθώς αξιολογούμε τις απειλές από την αναταραχή στις περιφερειακές τράπεζες και τα εμπορικά ακίνητα των ΗΠΑ, δεν μπορούμε και δεν πρέπει να αγνοήσουμε τον πόνο.
Ωστόσο, θα μπορούσε να υπάρξει σημαντική υπόσχεση", πρόσθεσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης