Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Για άλλη μια φορά οι αγορές κάνουν ράλι: Είμαστε σε bull market ή κινδυνεύουμε να πέσουμε σε παγίδα για… ταύρους;

Για άλλη μια φορά οι αγορές κάνουν ράλι: Είμαστε σε bull market ή κινδυνεύουμε να πέσουμε σε παγίδα για… ταύρους;
Προς το παρόν οι ταύροι ελέγχουν το αφήγημα, αλλά…
Το πρόσφατο ράλι είναι παγίδα για τους «ταύρους» ή βρισκόμαστε ενώπιον μιας νέας bull market;
Φυσικά, η κατανόηση του όρου «παγίδα ταύρου» (bull trap) είναι απαραίτητη για όσους δεν έχουν βαθιά εμπειρία στην τεχνική ανάλυση.
«Μια bull trap είναι ένα ψευδές σήμα που σχετίζεται με την πτωτική τάση την οποία μπορεί να εμφανίζει μια μετοχή, δείκτης ή άλλος τίτλος, που αντιστρέφεται μετά από ένα πειστικό ράλι και σπάει ένα προηγούμενο επίπεδο στήριξης.
Η κίνηση “παγιδεύει” τους traders ή τους επενδυτές που ενήργησαν στο σήμα της αγοράς και προκαλούν ζημίες στις προκύπτουσες θέσεις.
Μια παγίδα ταύρων μπορεί επίσης να παραπέμπει σε ένα μοτίβο μαστιγίου».
Ένα εξαιρετικό παράδειγμα μιας «bull trap» ήταν τον Ιούνιο του 2022, όταν η αγορά σημείωσε ράλι 20% και είχε ολοκληρώσει ένα retracement (αναστροφή) 50% έναντι της τελευταίας πτώσης.
Τα μέσα ενημέρωσης γέμισαν γρήγορα πρωτοσέλιδα τα οποία ανέφεραν ότι ξεκίνησε μια «νέα bull market», και τεχνικά υπήρχαν ιστορικά δεδομένα τα οποία υποστήριζαν αυτόν τον ισχυρισμό.
«Από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, κάθε φορά που ο S&P ανέκαμπτε 50% από τα χαμηλά της αγοράς, δεν βλέπαμε ποτέ χαμηλότερα επίπεδα» σύμφωνα με τους Sam Stovall, Chief Investment Strategist της CFRA Research.
Το πρόβλημα, λοιπόν, είναι ότι η bear market δεν είχε τελειώσει και τους επόμενους δύο μήνες, όπως φαίνεται, η αγορά σημείωσε νέα χαμηλά.

Οι επενδυτές που κυνήγησαν το ράλι έπεσαν σε μια «bull trap» και οι ελπίδες για περαιτέρω κέρδη γρήγορα μετατράπηκαν σε απώλειες.
Για άλλη μια φορά, οι αγορές κάνουν ράλι.
Καθώς οι τιμές αυξάνονται, οι επενδυτές πηδούν τώρα στην αγορά, αυξάνοντας επιθετικά την έκθεσή τους σε μετοχές, ελπίζοντας ότι τα πρόσφατα κέρδη αποτελούν σαφές μήνυμα ότι η «bear market είναι νεκρή».
Όπως σημειώσαμε πρόσφατα, αυτό το ανοδικό ράλι της αγοράς έχει σίγουρα διαφορετικό όριο από αυτό που είδαμε το 2022.
Για παράδειγμα:
«Η διαφορά αυτή τη στιγμή είναι ότι η αγορά τυγχάνει διαπραγμάτευσης πολύ πάνω από τον μέσο όρο των τελευταίο 200 ημερών, ο οποίος σχηματίζει χρυσό σταυρό με τον μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών (σημάδι ανόδου).
Το τεχνικό υπόβαθρο είναι σημαντικά διαφορετικό από αυτό του 2022 και υποδηλώνει ότι οι μετοχές πιθανότατα θα συνεχίσουν να διαπραγματεύονται σε υψηλότερα επίπεδα τους επόμενους μήνες».

Fibonacci;…

Όπως συζητήθηκε πρόσφατα, η αγορά σημείωσε ακραίες αποκλίσεις από τους βασικούς κινητούς μέσους όρους.
«Την περασμένη εβδομάδα, υπερέβη κατά πολύ τον προηγούμενο στόχο τιμής και παρουσιάζει τρεις τυπικές αποκλίσεις πάνω από τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 50 ημερών.
Επιπλέον, η αγορά είναι υπεραγορασμένη σε πολλά επίπεδα.
Τέλος, ο δείκτης μεταβλητότητας βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, έχοντας σχεδόν ομοιόμορφα διορθώσει 5-10% τόσο κατά τη διάρκεια των bull όσο και των bear markets».

Όταν η διόρθωση ξεκινήσει, το πιο bearish πλήθος θα υποδηλώνει ότι η «παγίδα ταύρων» έχει αναδυθεί και η bear market έχει επιστρέψει.
Ωστόσο, τεχνικά, υπάρχει διαφορά μεταξύ διόρθωσης και επιστροφής σε bear market.
Για να ορίσουμε τη διαφορά μεταξύ μιας «διόρθωσης» και της «επιστροφής σε bear market», μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την ακολουθία Fibonacci του ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου.
Ας ξεκινήσουμε όμως με έναν ορισμό της «ακολουθίας Fibonacci».
Η ακολουθία Fibonacci πιστώνεται στον Pisano Bogollo (1170-1250), έναν Ιταλό μαθηματικό από την Πίζα.
Η ακολουθία (0, 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, 144, 233, 377… έως το άπειρο) περιέχει πολλές μοναδικές μαθηματικές ιδιότητες.
Μετά το 0 και το 1, κάθε αριθμός είναι το άθροισμα των δύο προηγούμενων αριθμών.
Ένας αριθμός διαιρούμενος με τον προηγούμενο αριθμό προσεγγίζει το 1.618.
Το 1,618 αναφέρεται στη Χρυσή Αναλογία, που ονομάζεται επίσης Phi (Φ).
Το αντίστροφο του 1,618 είναι 0,618 ή 61,8%.
Αυτές οι αναλογίες βρίσκονται σε όλη τη φύση, την αρχιτεκτονική, την τέχνη και τη βιολογία.
Η αναλογία 0,618034 προς 1 είναι η μαθηματική βάση για το σχήμα των τραπουλόχαρτων, του Παρθενώνα, των ηλίανθων και των κοχυλιών σαλιγκαριών, των ελληνικών αγγείων και των σπειροειδών γαλαξιών του διαστήματος.
Οι Έλληνες στήριξαν μεγάλο μέρος της τέχνης και της αρχιτεκτονικής τους σε αυτή την αναλογία.
Την ονόμασαν «χρυσή τομή».

Τι σχέση έχει αυτό με την αγορά;

«Οι επαναλήψεις Fibonacci είναι αναλογίες που χρησιμοποιούνται για τον εντοπισμό πιθανών επιπέδων αντιστροφής (reversal).
Αυτοί οι λόγοι βρίσκονται στην ακολουθία Fibonacci.
Οι πιο δημοφιλείς Retracements Fibonacci είναι οι 61,8% και 38,2%.
Σημειώστε ότι το 38,2% συχνά στρογγυλοποιείται στο 38%, και το 61,8 στρογγυλοποιείται στο 62%.
Μετά από μια προκαταβολή, οι χάρτες εφαρμόζουν αναλογίες Fibonacci για να καθορίσουν τα επίπεδα ανατροπής και να προβλέψουν την έκταση μιας διόρθωσης ή ανάκλησης.
Οι Retracements Fibonacci μπορούν επίσης να εφαρμοστούν μετά από μια πτώση για την πρόβλεψη της διάρκειας μιας αναπήδησης αντίθετης τάσης.
Αυτές οι ανατροπές μπορούν να συνδυαστούν με άλλους δείκτες και μοτίβα τιμών για να δημιουργήσουν μια συνολική στρατηγική».
Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να εφαρμόσουμε μια ακολουθία Fibonacci στο ράλι από τα χαμηλά του Οκτωβρίου.
Εάν υποθέσουμε ότι μια διόρθωση ξεκίνησε από τα υψηλά της αμερικανικής αγοράς στις 14 Ιουνίου 2023, η αλληλουχία επανόρθωσης (retracement) παρέχει μαθηματικά επίπεδα δυνητικής υποστήριξης κατά τη διάρκεια μιας διόρθωσης.
Μια διόρθωση περίπου 5% θα έφτανε στο αρχικό retracement του 23,6%.
Σε αυτό το επίπεδο, πιθανότατα θα διασταυρωνόταν με τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών.
Το επόμενο επίπεδο μιας διορθωτικής διαδικασίας θα απαιτούσε πτώση 7% με αναστροφή στο 38,2% και σχεδόν 10% πτώση με αναστροφή 50% στον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.
Συγκεκριμένα, σε κάθε δεδομένο έτος, ανοδικό ή πτωτικό, μια διόρθωση 5-10% είναι απολύτως φυσιολογική και υγιής.
Τέτοιες διορθωτικές ενέργειες αποτελούν ευκαιρίες για την αύξηση του κινδύνου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης