Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ποια bull market; Η «αρκούδα» είναι ακόμη ζωντανή – Πτώση -15% στον S&P 500 το 2023 ή περίπου 3.600 μον.

Morgan Stanley: Ποια bull market; Η «αρκούδα» είναι ακόμη ζωντανή – Πτώση -15% στον S&P 500 το 2023 ή περίπου 3.600 μον.
Το 2023 θα είναι μια διαφορετική ιστορία, σύμφωνα με τη Morgan Stanley...
Σχετικά Άρθρα
Φωνή βοώντος για άλλη μία φορά ο επικεφαλής αναλυτής της Morgan Stanley, Μike Wilson, που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς όλες τις κατευθύνσεις για την ανάληψη ρίσκου στις αγορές…
Παρά το γεγονός πως η αγορά είναι ιδιαίτερα αισιόδοξη σε σχέση με τις προοπτικές τόσο του αμερικανικού χρηματιστηρίου όσο και γενικότερα, κάνει λόγο για μεγάλη διόρθωση άνω του -15%, στο δυσμενές σενάριο, ή πτώση μέχρι τις 3.600 μον.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον Wilson, το 2022 ήταν μια σκληρή χρονιά για τις αμερικανικές μετοχές και το 2023 αναμένεται να είναι το ίδιο, με τον S&P 500 να περνά σε φάση διόρθωση ως -15% αναφέρει η Morgan Stanley, που προειδοποιεί τους επενδυτές να μην ξεγελαστούν, διότι η bear market ζει και βασιλεύει.
Ειδικότερα, ως γνωστόν, ο επικεφαλής αναλυτής της αμερικανικής τράπεζας δεν φοβάται να ξεχωρίσει αποκλίνοντας από τις εκτιμήσεις της αγοράς, με την επενδυτική Ιστορία πολλάκις να τον δικαιώνει.
Στα τέλη του 2021, ο βετεράνος της Wall Street υποστήριξε ότι η bear market θα επιταχυνθεί λόγω του τοξικού συνδυασμού των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας και της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης — σενάριο το οποίο ονόμασε «φωτιά» και «πάγος».
Εκείνη την εποχή, η αγορά έβλεπε πως η Wall Street θα αυξανόταν περίπου κατά 1%, στις 4.825 μον., μέχρι το τέλος του 2022, αλλά η τιμή στόχος του Wilson ήταν ο χαμηλότερη, στις 4.400 μον., ενώ έβλεπε και πτώση κάτω των 4.000.
Η απαισιόδοξη πρόβλεψη αποδείχτηκε σωστή, καθώς ο S&P 500 διολίσθησε περίπου 20% πέρυσι, στις 3.839 μον.
Αλλά το 2023 ήταν μια διαφορετική ιστορία.
Τον Ιανουάριο, ο CIO της Morgan Stanley υποστήριξε ότι ο S&P 500 θα μπορούσε να πέσει έως και τις 3.000 μονάδες το α’ εξάμηνο του έτους, καθώς η αύξηση των εταιρικών κερδών επιβραδύνθηκε, πριν προχωρήσει σε ανάκαμψη στο δεύτερο εξάμηνο στις 3.900 μον.
Ωστόσο, ο δείκτης έκανε σχεδόν το αντίθετο, σημείωσε άνοδο περισσότερο από 12%, σε πάνω από 4.300 μον., λόγω εξασθένησης του πληθωρισμού και του ενθουσιασμού για την τεχνητή νοημοσύνη.

Τιμές στόχοι...

Πάντως, παρόλο που άλλες επενδυτικές τράπεζες έχουν αρχίσει να αυξάνουν τις τιμές στόχους για τον δείκτη blue-chip —η Goldman Sachs, για παράδειγμα, βλέπει τώρα τον S&P 500 να τελειώνει το έτος στις 4.500 μον., από 4.000 μον. στην αρχή του έτους— ο Wilson δεν είναι υποχωρεί, επιμένοντας πως η bear market ζει και βασιλεύει.
«Με το ράλι του S&P 500 να ξεπερνά τώρα το όριο του 20%, οι περισσότεροι δηλώνουν επίσημα τη λήξη της bear market.
Με σεβασμό διαφωνούμε λόγω της πρόβλεψής μας για τα κέρδη για το 2023», έγραψε σε σημείωμα της Δευτέρας.
«Η αρκούδα είναι ακόμα ζωντανή».
Σύμφωνα με τον Wilson, στο βασικό σενάριο, o S&P 500 θα υποχωρήσει περίπου 3% τους επόμενους 12 μήνες, στις 4.200 μον., αλλά στο κακό σενάριο ότι ο δείκτης θα μπορούσε να πέσει στις 3.600 μον., ή περίπου στο 14% από τα τρέχοντα επίπεδα.
Όπως υποστηρίζει, οι μετοχές βρίσκονται στη μέση μιας «ύφεσης κερδών» που δεν έχει αποτιμηθεί και ότι οι προσδοκίες για τα κέρδη της Wall Street παραείναι ισχυρές.
Περισσότεροι από το 70% των τομέων του S&P 500 έχουν μελλοντικές προσδοκίες κερδών που είναι «τουλάχιστον 20% πάνω από τα προ-COVID επίπεδα», έγραψε ο Wilson τη Δευτέρα, σημειώνοντας ότι ακόμη και η πρόβλεψη κερδών της Morgan Stanley για τον συνολικό δείκτη, που θεωρείται πτωτική on the Street, είναι «10% πάνω από τη γραμμή τάσης μακροπρόθεσμων κερδών».
Το κλειδί για την πτωτική θεωρία του Wilson είναι η ιδέα ότι η πτώση του πληθωρισμού θα μειώσει τα εταιρικά κέρδη, όπως ο αυξανόμενος πληθωρισμός συνέβαλε στην αύξησή τους το 2021.
Όπως ανέφερε, με τον πληθωρισμό να μειώνεται και την οικονομική ανάπτυξη να επιβραδύνεται, εισερχόμαστε σε μια φυσική περίοδο «συμπίεσης των περιθωρίων» (margins).
Ο Wilson υποστήριξε επίσης τη Δευτέρα ότι τα υψηλότερα επιτόκια οδηγούν την οικονομία σε ένα «καθεστώς άνθησης/κατάρρευσης» όπως αυτό που παρατηρήθηκε μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
Όπως εξήγησε, τόσο κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου όσο και της πανδημίας, οι καταναλωτές συσσώρευσαν υπερβολικές αποταμιεύσεις, σε μια περίοδο που η προσφορά αγαθών και υπηρεσιών ήταν περιορισμένη, προκαλώντας πληθωρισμό και εκτίναξη στο χρηματιστήριο όταν άνοιξε ξανά η οικονομία.
Στη συνέχεια ακολούθησε μια περίοδος υψηλότερων επιτοκίων, η οποία τελικά πυροδότησε μια bear market και μια ύφεση, όπως το 1948.
Αλλά πριν η οικονομία εισέλθει σε αυτή την ύφεση, υπήρξε ένα σημαντικό bear market ράλι που προσείλκυσε πολλούς επενδυτές.
Ο Wilson φοβάται ότι οι επενδυτές θα πέσουν ξανά στην ίδια παγίδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης