Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

JP Morgan: Προσεχώς σοβαρή διόρθωση - Ενώπιον της χειρότερης πιστωτικής κρίσης από την εποχή Lehman οι επενδυτές

JP Morgan: Προσεχώς σοβαρή διόρθωση - Ενώπιον της χειρότερης πιστωτικής κρίσης από την εποχή Lehman οι επενδυτές
Η χειρότερη πιστωτική κρίση από την εποχή Lehman θα είναι το μεγαλύτερο εμπόδιο για την αγορά μετοχών αυτό το καλοκαίρι, δηλώνει ο Marco Kolanovic
Σχετικά Άρθρα
Σοβαρό εμπόδιο για την παγκόσμια αγορά μετοχών μπορεί, και κυρίως για το αμερικανικό χρηματιστήριο, αναμένεται να αποτελέσει η μεγαλύτερη πιστωτική κρίση από την εποχή της Lehman Brother, σύμφωνα με τον αναλυτή της JP Morgan, Marco Kolanovic.
«Η ευρεία ρευστότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες, την οποία ορίζουμε ως M2 συν τα κεφάλαια τα οποία έχουν αποτεθεί στα money market funds αναμένεται να συρρικνωθούν κατά 1,1 τρισεκατομμύριο δολάρια το 2023, με τη συνολική μείωση των διαθεσίμων να αγγίζει μέχρι τα τέλη της χρονιάς στα 1,7 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Σε ετήσια βάση, τα μεγέθη αυτά αποτελούν τη χειρότερη συρρίκνωση ρευστότητας στις Ηνωμένες Πολιτείες από την εποχή μετά την κρίση της Lehman Brothers» υποστήριξε ο Kolanovic.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως μια πιστωτική κρίση είναι η απότομη μείωση της γενικής διαθεσιμότητας δανείων (ή πίστωσης) ή η ξαφνική σύσφιξη των όρων που απαιτούνται για την απόκτηση δανείου από τις τράπεζες.
Μια πιστωτική κρίση γενικά συνεπάγεται μείωση της διαθεσιμότητας πιστώσεων ανεξάρτητα από την αύξηση των επιτοκίων.
Οι κινητήριες δυνάμεις πίσω από την αναμενόμενη ανεπάρκεια ρευστότητας είναι η συνεχιζόμενη μείωση του ισολογισμού της Fed κατά σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα, το «γέμισμα» του γενικού λογαριασμού του Υπουργείου Οικονομικών των Ηνωμένων Πολιτειών μέσω της έκδοσης μεγάλου αριθμού ομολόγων αυτό το καλοκαίρι μετά τη συμφωνία για το όριο χρέους, καθώς και η συνεχιζόμενη μεταφορά των καταθέσεων των αμερικανικών τραπεζών σε money market funds.

Αδύνατη η αντιστάθμιση…

Σύμφωνα με τον Kolanovic, μια απότομη υποβάθμιση της ρευστότητας στις ΗΠΑ δεν είναι δυνατόν να αντισταθμιστεί από τον υπόλοιπο κόσμο.
Όπως επισημαίνει, η ρευστότητα του τραπεζικού συστήματος στην ευρωζώνη έχει μειωθεί κατά 1 τρισεκατομμύριο ευρώ από τον Νοέμβριο του 2022, ενώ αναμένονται λήξεις δανείων περίπου 477 δισ. ευρώ δάνεια έως το τέλος Ιουνίου, κάτι που θα επιδεινώσει περαιτέρω τις συνθήκες ρευστότητας.
Παράλληλα, ο Kolanovic πιστεύει ότι υπάρχει υπεραισιοδοξία στις τεχνολογικές μετοχές τους τελευταίους μήνες, που φαίνεται να έχουν χαρακτηριστικά φούσκας.
«Η τεχνολογία ανέβηκε παράλληλα με τα επιτόκια.
Έτσι, τα επιτόκια κινούνται υψηλότερα και η τεχνολογία κινείται υψηλότερα, κάτι που συνήθως δεν συμβαίνει.
Αυτό είναι επίσης ένα ανησυχητικό σήμα», δήλωσε ο Kolanovic.
«Η τεχνητή νοημοσύνη δεν είναι κάτι καινούργιο», δήλωσε ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της τράπεζας για τις παγκόσμιες αγορές, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει βεβαιότητα για το πώς θα εξελιχθεί η τεχνολογία. Ο ίδιος δήλωσε ότι η ομάδα του δεν είναι τόσο θετική για τις μετοχές τεχνολογίας καθώς ανησυχεί για τους κραδασμούς των επιτοκίων.

Τραπεζικό σύστημα

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με τη μείωση της ρευστότητας, σημαίνει ότι οι μετοχές συγκεντρώνουν μεγαλύτερη πιθανότητα πτώσης παρά ανόδου.
«H αντίληψη πως τα χειρότερα έχουν περάσει πιθανότατα θα αποδειχθεί λανθασμένη, καθώς οι επιπτώσεις της νομισματικής στενότητας ιστορικά δρουν με χρονική υστέρηση.
Σημειώνεται πως ορισμένες αναπτυξιακές στηρίξεις, όπως οι υπερβολικές αποταμιεύσεις και τα ισχυρά ποσοστά κερδοφορίας, υποχωρούν.
Κατά την άποψή μας, οι μετοχές θα αντιμετωπίσουν μια όλο και πιο δύσκολη συνύπαρξη μεταξύ ανάπτυξης και πολιτικής το β’ εξάμηνο» ανέφερε ο Kolanovic.
«Αυτή η σοβαρή συρρίκνωση των καταθέσεων δεν σημαίνει ότι θα υπάρχει λιγότερη ρευστότητα ή χρήμα για να επενδυθεί σε χρηματοοικονομικά assets, αλλά σίγουρα θα ασκήσει μεγαλύτερη πίεση στο τραπεζικό σύστημα των Ηνωμένων Πολιτειών εφόσον το bank run επηρεάσει ευάλωτες περιφερειακές τράπεζες.
Για εμάς, αυτό αποτελεί ακόμα έναν λόγο για να προσέχουμε» κατέληξε ο Kolanovic.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης