Αναλύσεις – Εκθέσεις

Άλλο ένα ανησυχητικό σημάδι για τις αγορές - Ο OPEC+ και τι δείχνουν οι τιμές του πετρελαίου για την ανάκαμψη

Άλλο ένα ανησυχητικό σημάδι για τις αγορές - Ο OPEC+ και τι δείχνουν οι τιμές του πετρελαίου για την ανάκαμψη
Oι προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου θεωρούνται ευρέως εύθραυστες
Σχετικά Άρθρα
Η απόφαση του OPEC+ κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου για δεύτερη φορά φέτος, ενισχύει την ήδη θολή εικόνα για τις παγκόσμιες αγορές, προειδοποιεί η Capital Economics

Αξίζει να επισημανθούν τρία βασικά σημεία:

Πρώτον, οι προσπάθειες του OPEC+ να ενισχύσει τις τιμές του πετρελαίου φέτος έχουν, μέχρι στιγμής, σημειώσει μικρή επιτυχία.
Ενώ η τιμή του πετρελαίου τύπου Brent αυξήθηκε τη Δευτέρα πάνω από 3%, μεγάλο μέρος αυτής της αύξησης αντιδτράφηκε κατά τη διάρκεια της ημέρας, ιδίως μετά την ασθενέστερη της αναμενόμενης αμερικανική έρευνα ISM για τη μη μεταποιητική βιομηχανία.
Στα 77$/βαρέλι, το Brent εξακολουθεί να είναι χαμηλότερο από ό,τι ήταν μόλις πριν από δύο μήνες, όταν ο OPEC+ συμφώνησε πιο ουσιαστικές περικοπές στην παραγωγή.
Τότε, η τιμή του Brent σημείωσε άλμα ~7% ενδοσυνεδριακά ρα και πάνω από 10% την επόμενη εβδομάδα.
Το γεγονός ότι αυτή η προηγούμενη ώθηση στις τιμές αποδείχθηκε βραχύβια και ότι ο αντίκτυπος της (ομολογουμένως λιγότερο δραματικής) περικοπής του Σαββατοκύριακου ήταν τόσο περιορισμένος, υποδηλώνει ότι οι προοπτικές για τη ζήτηση πετρελαίου θεωρούνται ευρέως εύθραυστες.
Δεύτερον, κάνοντας ένα βήμα πίσω, οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται ήδη σε πτωτική τάση εδώ και σχεδόν ένα χρόνο σε αυτό το σημείο. (Βλέπε Διάγραμμα 1.)
Σε μεγάλο βαθμό, αυτό πιθανώς αντανακλά την αποκλιμάκωση του σοκ της προσφοράς που προκλήθηκε από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη συνακόλουθη διακοπή των ρωσικών εξαγωγών από τις δυτικές κυρώσεις.
Δεδομένου όμως ότι η τιμή του πετρελαίου είναι ένα από τα πιο ευαίσθητα βαρόμετρα των προοπτικών ανάπτυξης, αναμφισβήτητα υποδηλώνει επίσης αυξανόμενες ανησυχίες για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, καθώς οι κεντρικές τράπεζες έχουν σφίξει επιθετικά τη νομισματική πολιτική, σημειώνουν οι αναλυτές.

CAPITAL1.JPG

Τρίτον, η αδυναμία των τιμών του πετρελαίου είναι ένα ακόμη σημάδι της απογοήτευσης των συμμετεχόντων στην αγορά από το λεγόμενο "άνοιγμα του εμπορίου" της Κίνας.
Οι τιμές άλλων βασικών εμπορευμάτων, όπως ο χαλκός και το σιδηρομετάλλευμα, έχουν δεχθεί πιέσεις τους τελευταίους μήνες, καθώς τα στοιχεία δραστηριότητας από την Κίνα έχουν διαψεύσει τις προσδοκίες.
Και άλλοι ωφελημένοι από την επαναλειτουργία του εμπορίου, όπως οι κινεζικές αγορές μετοχών και το δολάριο Αυστραλίας, επίσης παραπαίουν. (Βλέπε Διάγραμμα 2.)
Ίσως πιο ανησυχητικό είναι ότι το ρενμίνμπι έχει υποτιμηθεί απότομα από τα μέσα Απριλίου και είναι σχεδόν τόσο αδύναμο έναντι του δολαρίου όσο ήταν το περασμένο φθινόπωρο, όταν το δολάριο ήταν στο ισχυρότερο σημείο του (και σε όρους σταθμισμένου εμπορίου το ρενμίνμπι είναι σημαντικά πιο αδύναμο από ό,τι ήταν τότε).
capital2.JPG

H Capital Economics εκτιμά ότι οι προσπάθειες του OPEC+ να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου και η εμφανής άνεση της PBOC με μια ασθενέστερη συναλλαγματική ισοτιμία, υποδηλώνουν ότι και οι δύο ανησυχούν όλο και περισσότερο για τις προοπτικές της παγκόσμιας ζήτησης.
Αυτό δεν συμβαδίζει απόλυτα με το κλίμα στις μεγάλες αγορές μετοχών και ομολόγων: ο S&P 500 έχει ανέλθει στο υψηλότερο επίπεδό του από τον περασμένο Αύγουστο, ενώ οι αποδόσεις των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων έχουν ανακάμψει μετά τον τραπεζικό τρόμο του Μαρτίου.
«Ομολογουμένως, μεγάλο μέρος της πρόσφατης πληθωρικότητας της χρηματιστηριακής αγοράς οφείλεται σε μια χούφτα εταιρειών τεχνολογίας και οι υψηλότερες αποδόσεις των ομολόγων αντανακλούν τόσο τον επίμονο πληθωρισμό όσο και την αισιοδοξία για την ανάπτυξη.
Αλλά αν, όπως αναμένουμε, η παγκόσμια οικονομία είναι έτοιμη για μια πιο έντονη επιβράδυνση, τόσο οι τιμές των μετοχών όσο και οι αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανό να συνεχίσουν την πτώση τους», καταλήγουν οι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης