Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Rabobank: Βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης οι αυξήσεις επιτοκίων - Όνειρο θερινής η στρατηγική αυτονομία

Rabobank: Βόμβα στα θεμέλια της Ευρώπης οι αυξήσεις επιτοκίων - Όνειρο θερινής η στρατηγική αυτονομία
Το 2022, οι ιαπωνικοί επενδυτές έκλεισαν θέσεις περίπου 5,4 τρισεκατομμύρια γιεν (39 δισεκατομμύρια ευρώ) σε ομόλογα της ευρωζώνης…
Σχετικά Άρθρα
Βραδυφλεγή βόμβα στα θεμέλια της ευρωπαϊκής οικονομίας και στα σχέδιά της για στρατηγική αυτονομία αποτελεί η συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιξη εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank, που «βλέπει» το χρέος των επιχειρήσεων όσο και των νοικοκυριών να διογκώνεται σε επικίνδυνα επίπεδα.
Ειδικότερα, «οι αναφορές που επικεντρώνονται στη χρηματοοικονομική σταθερότητα συνήθως παρουσιάζουν μια μελαγχολική εικόνα.
Πάντως, αυτές οι αναφορές δεν επιτελούν το καθήκον τους εάν οι συντάκτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι όλα πηγαίνουν μια χαρά.
Η Έκθεση Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας της ΕΚΤ δεν αποτελεί εξαίρεση.
Η δημοσίευση της Έκθεσης προειδοποιεί ότι, "καθώς οι χρηματοοικονομικές συνθήκες επανέρχονται στα φυσιολογικά τους, μπορεί να αποκαλυφθούν ευπάθειες και αδυναμίες στο χρηματοοικονομικό σύστημα."
Η έκθεση σημειώνει επίσης ότι "η σφικτότερη χρηματοοικονομική κατάσταση δοκιμάζει την ανθεκτικότητα των επιχειρήσεων, των νοικοκυριών και των κρατών της ευρωζώνης", δίνοντας έμφαση στην ικανότητά τους να ανταποκριθούν στην εξυπηρέτηση του χρέους.
Ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ επηρεάζει ήδη τα νέα δάνεια.
Μέχρι στιγμής, ωστόσο, ο αντίκτυπος στο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους παραμένει σχετικά περιορισμένος, λόγω των χαμηλών επιτοκίων που κυριάρχησαν την περασμένη δεκαετία, που ενθάρρυνε νοικοκυριά και εταιρείες να πάρουν δάνεια.
Ωστόσο, αυτό το χρέος αποτελεί ένα δυνητικό χρονοβόμβα.
Όσο περισσότερο χρόνο έχει η ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια και/ή να τα διατηρήσει σε υψηλά επίπεδα, τόσο μεγαλύτερο μέρος του χρέους αναδιαρθρώνεται ή πρέπει να αναχρηματοδοτηθεί, υπό λιγότερο ευνοϊκές συνθήκες.
Από αυτήν την οπτική γωνία, τα δεδομένα για την πληθωριστική ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ πιθανόν να προσέφεραν κάποια ανακούφιση.
Μετά τις αντικρουόμενες αναφορές πληθωρισμού από το Βέλγιο και από την Ισπανία, τα δεδομένα από τη Γαλλία και τη Γερμανία υποστήριξαν την τελευταία αυτή ανάλυση.
Με τρεις από τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης να δείχνουν βελτίωση, ο δείκτης πληθωρισμού της ευρωζώνης μπορεί να επιβραδυνθεί περισσότερο από την προβλεπόμενη μείωση κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό δεν θα εξαφανίσει τις πιθανές αυξήσεις των επιτοκίων από την ΕΚΤ, αλλά μπορεί να περιορίσει την πίεση στην κεντρική τράπεζα να συνεχίσει τις αυξήσεις για πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Πράγματι, οι ανατροπές στον πληθωρισμό τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ολλανδία υπογραμμίζουν ότι η κρίση εξακολουθεί να είναι αβέβαιη όσον αφορά την υποκείμενη δυναμική των τιμών.

O μοναδικός "κακός"

Ωστόσο, η ΕΚΤ ενδέχεται να μην είναι ο μοναδικός "κακός": "Εάν η Τράπεζα της Ιαπωνίας αποφασίσει να κανονικοποιήσει την πολιτική της, αυτό ενδέχεται να επηρεάσει τις αποφάσεις των ιαπωνικών επενδυτών που έχουν σημαντική παρουσία στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, συμπεριλαμβανομένης της αγοράς ομολόγων της ευρωζώνης."
Ωστόσο, όπως αποκαλύπτουν δεδομένα που συνελέγησαν από το Bloomberg, αυτή η τάση μπορεί ήδη να λαμβάνει χώρα.
Το 2022, οι ιαπωνικοί επενδυτές έκλεισαν θέσεις περίπου 5,4 τρισεκατομμύρια γιεν (39 δισεκατομμύρια ευρώ) σε ομόλογα της ευρωζώνης.
Αυτό αποτελεί ακόμη μια σταγόνα στον ωκεανό, όπως μοιάζει να είναι η ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων, αλλά εάν η νομισματική πολιτική της Ιαπωνίας συνεχίζει να αποθαρρύνει περαιτέρω επενδύσεις στο εξωτερικό, η έλλειψη ενδιαφέροντος αγοράς από την Ιαπωνία θα προστεθεί στις προθέσεις της ΕΚΤ να σταματήσει πλήρως τις επανεπενδύσεις στο πλαίσιο του προγράμματος APP από τον Ιούλιο.
Είτε πρόκειται για την αυστηρότερη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ είτε για εξωτερικά επιδραστικά στοιχεία, ο νομισματικός κύκλος καθιστά σίγουρα σταδιακά πιο ακριβό τον δανεισμό για τις κυβερνήσεις.
Αν και αυτό είναι απαραίτητο για να επιβραδυνθεί ο πληθωριστικός κίνδυνος, μπορεί επίσης να δυσκολέψει την προσπάθεια της Ευρώπης να επιτύχει τη στρατηγική αυτονομία της, η οποία απαιτεί μεγάλες επενδύσεις σε διάφορους τομείς.
Παρ’ όλα αυτά, η ιταλική κυβέρνηση ενέκρινε ένα νομοσχέδιο για την ίδρυση ενός στρατηγικού fund που θα υποστηρίζει ιταλικές επιχειρήσεις σε κρίσιμους στρατηγικούς τομείς.
Οι στόχοι του είναι να βοηθήσει στην προμήθεια κρίσιμων πρώτων υλών και να υπάρξουν επενδύσεις σε εγχώριες μη χρηματοοικονομικές εταιρείες προκειμένου να ενισχυθεί η εγχώρια παραγωγή.
Το ταμείο θα λάβει από την ιταλική κυβέρνηση κεφάλαιο ύψους 1 δισεκ. ευρώ και θα επιδιώξει να συγκεντρώσει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ από επενδυτές – ίσως, με κάποια ειρωνεία, η πρωθυπουργός Meloni προσπαθεί να συγκεντρώσει αυτά τα επιπλέον κεφάλαια από μη ευρωπαϊκά funds.
Παράλληλα, σε ό,τι αφορά την πρόοδο του νομοσχεδίου για το χρέος των ΗΠΑ, η Βουλή των Αντιπροσώπων των Ηνωμένων Πολιτειών ψήφισε υπέρ του Νόμου Οικονομικής Ευθύνης, που αναστέλλει το όριο του χρέους μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.
Έτσι, το νομοσχέδιο απομένει μόνο να λάβει την έγκριση της Γερουσίας, αλλά αυτό το εμπόδιο φαίνεται να είναι πιο εύκολο.
Ο χρόνος για να αποφευχθεί η χρεοκοπία είναι πολύ λίγος, αλλά η ψηφοφορία στη Βουλή θα πρέπει να ενισχύσει το αίσθημα του κινδύνου για τις μετοχές» καταλήγει η ολλανδική τράπεζα...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης