Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σειρά δράσεων από τους μετόχους του ΤΤ - Συγκέντρωσαν το 2,5% για το δικαίωμα του μετόχου στην πληροφόρηση - Έτοιμοι να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα - Το ΤΤ θα σπάσει σε good και bad bank γιατί έτσι θέλει η Τρόικα… - Πιθανές ημερομηνίες 14 ή 21/12

Σειρά δράσεων από τους μετόχους του ΤΤ - Συγκέντρωσαν το 2,5% για το δικαίωμα του μετόχου στην πληροφόρηση - Έτοιμοι να καταθέσουν ασφαλιστικά μέτρα - Το ΤΤ θα σπάσει σε good και bad bank γιατί έτσι θέλει η Τρόικα… - Πιθανές ημερομηνίες 14 ή 21/12
(upd2)Ποσοστό 2,5%, που υπερβαίνει το 2%, το καταστατικό δηλαδή όριο για το δικαίωμα του μετόχου στην πληροφόρηση με συμμετοχή άνω των 1.000 φυσικών προσώπων συγκέντρωσαν οι μέτοχοι του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, με στόχο την προστασία των μετοχών τους και τη διάσωση της τράπεζας.
Οι μέτοχοι του ΤΤ κατέθεσαν επίσης ως υπό σύσταση «Ένωση μετόχων και φίλων Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου» αίτηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, με την οποία ζητούν να γίνουν γνωστοί οι λόγοι για τους οποίους κρίνει ότι το Τ.Τ. είναι μη βιώσιμο.
Παράλληλα δηλώνουν έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να καταθέσουν αίτηση ανακοπής (ασφαλιστικά μέτρα) σε κάθε απόφαση των δικαιοδοτικών οργάνων (Ε.Χ.Α.Ε., Τ. τ. Ε., κυβέρνηση κ.λπ.) που βλάπτει το Τ.Τ. και τα συμφέροντα τους ως μετόχων.
Οι μέτοχοι του ΤΤ ανακοινώνουν επίσης ότι προχωρούν:
-    στη σύσταση της προαναφερόμενης αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους ως μέτοχοι του Τ.Τ.
-    στην προσέλκυση και νέων μετόχων και φίλων Τ.Τ. έξω πλέον από το δίκτυο του Τ.Τ., με δημοσιεύσεις και προσκλήσεις στα Μ.Μ.Ε. και στο διαδίκτυο
-    στην διερεύνηση της δυνατότητας με νομικό γραφείο για καταλογισμό αστικών και ποινικών ευθυνών σε όργανα που ελέγχονται για δυσμενείς ενέργειες σε βάρος του Τ.Τ. και κατά συνέπεια των μετόχων
-    πρόσκληση σε γενική συνέλευση για ενημέρωση, έγκριση καταστατικού, εκλογή διοικούσας επιτροπής κ.λπ.
Όλα αυτά απαιτούν, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, και θα απαιτήσουν χρηματικά ποσά τα οποία θα συγκεντρωθούν από εμάς τους μετόχους και φίλους του Τ.Τ. και θα τα διαχειριστεί η υπό σύσταση αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ένωση μετόχων και φίλων Τ.Τ.».
Επειδή όμως απαιτούνται ήδη κάποια έξοδα για δικαστικούς επιμελητές, νομικές παραστάσεις και καταχωρήσεις σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο ορίστηκε προσωρινή διοικούσα επιτροπή τριών ατόμων υπό την επίβλεψη των οποίων θα γίνει η διαχείριση των συνδρομών όλων μας σε λογαριασμό Τ.Τ. και μέχρι την έγκριση του καταστατικού της υπό σύσταση ένωσης. Απευθυνόμαστε στους μετόχους γιατί όλοι εσείς αποτελέσατε τον καταλύτη για την επιτυχία που έχουμε μέχρι τώρα και εσείς πρώτοι θα στηρίξετε και την προσπάθεια μας αυτή παραπέρα.
Χάρη στην ανταπόκριση μετόχων κι εργαζομένων στο Τ.Τ. καλύφθηκαν ήδη τα πρώτα έξοδα για τις ενέργειες μας (έξοδα βιβλιοδέτη για το εκ 1.000 φύλλων εξώδικο προς την Τράπεζα της Ελλάδος, έξοδα δικαστικού επιμελητή κ.λπ.).
Επειδή είναι δύσκολο να μαζεύουμε τα έξοδα μεμονωμένα για κάθε ενέργεια μας, προσδιορίσαμε τις ενέργειες που προτιθέμεθα να κάνουμε και το αντίστοιχο κόστος.
Οι ενέργειες αυτές είναι:
-    ίδρυση  και λειτουργία νομικού προσώπου με την επωνυμία «Ένωση μετόχων και φίλων Τ.Τ.»
-    διαφημιστικές καταχωρήσεις για προσέλκυση νέων μετόχων και μελών
-    διαφημιστικές καταχωρήσεις για τους σκοπούς της Ένωσης
-    ενημερώσεις των μετόχων και των μελών της Ένωσης
-    κατάθεση εξωδίκου προς την Τράπεζα της Ελλάδος και λοιπές αρχές
-    ένδικα ασφαλιστικά μέτρα κατά αποφάσεων των εποπτικών αρχών (κυβέρνηση, Τ.τ.Ε., Επιτροπή χρηματαγοράς) βλαπτικών για τα συμφέροντα των μετόχων
-    ένδικα μέσα κατά φυσικών προσώπων που λειτούργησαν σε βάρος των συμφερόντων των μετόχων και του Τ.Τ.
-    λειτουργία της Ένωσης υπερασπιζόμενης των συμφερόντων των μετόχων και του Τ.Τ.
Για την οικονομική κάλυψη όλων των προαναφερόμενων δράσεων και αντίστοιχων εξόδων θα γίνει αναλυτική παρουσίαση στην Ιδρυτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης την Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου και ώρα 16:00 στην αίθουσα της Ο.Τ.Ο.Ε. οδός Βησσαρίωνος 9.

Τι ανέφερε το www.bankingnews.gr:

Το TT είχε την καλύτερη εικόνα στο σύνολο των 18 τραπεζών που έλεγξε η Blackrock. Χρειάζεται μόλις 35 εκατ πρόσθετες προβλέψεις.
Η  Alvarez&Marsal προκρίνει την αυτονομία καθώς θα κοστίσει 2,9 δις έναντι 3,4 δις ευρώ που θα χρειαστούν για την λύση good και bad bank.
Παρ΄ όλα αυτά θα σπάσει σε good και bad bank γιατί έτσι θέλει η Τρόικα…
Οι πιθανές ημερομηνίες εξελίξεων είναι η 14η ή 21η Δεκεμβρίου του 2012.
Το www.bankingnews.gr έχει πάρει ξεκάθαρη θέση. Η διάσπαση σε καλή και κακή τράπεζα είναι ηθικά ανέντιμη πράξη είναι λάθος για τους 72 χιλ μετόχους του ΤΤ.  
Η διάσπαση του ΤΤ σε good και bad bank πρέπει να αποτραπεί για τον εξής απλό λόγο.
Πρέπει το σύστημα να δείξει σεβασμό στους 70 χιλιάδες μετόχους του ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.
Δεν μπορεί να απαξιωθεί ο θεσμός τους μετόχου τόσο προκλητικά.
Η λύση που προτείνουμε είναι ένας συνδυασμός παρεμβάσεων.
Εφόσον όλοι έχουν κατανοήσει ότι το πρόβλημα δεν είναι τα δάνεια αλλά οι εργαζόμενοι
Α)Πρέπει να ενεργοποιηθεί ο νόμος 3082 περί ανωνύμων εταιριών με βάση τον οποίο μετατράπηκε σε ΑΕ σε Ανώνυμη Εταιρία το ΤΤ.
Στον νόμο αυτό αναφέρεται ότι αν αλλάξει η μετοχική σύνθεση του ΤΤ δύνανται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός των μετατάξεων.
Οι 850 με 900 εργαζόμενοι στο ΤΤ είναι δημόσιοι υπάλληλοι.
Μεγάλο μέρος αυτών θα μπορούσαν να μεταταχθούν σε άλλες υπηρεσίες του δημοσίου.
Β)Θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου σε συνεργασία με το ΤΧΣ και την τράπεζα που θα εξαγοράσει το ΤΤ.
Η εθελούσια θα μπορούσε να φθάσει τα 400-500 άτομα.
Δυνητικά από 600-1000 εργαζόμενοι στο ΤΤ θα μπορούσαν να μεταταχθούν ή να αποχωρήσουν μέσω εθελούσιας εξόδου.
Γ)Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δεχθούν μια μέση μείωση των αποδοχών τους ετησίως κατά 25 εκατ ευρώ.
Οι εργαζόμενοι θα ήσαν διατεθειμένοι να αποδεχθούν μειώσεις αποδοχών.
Με τον συνδυασμό αυτών των 3 λύσεων μειώνεται το προσωπικό του ΤΤ έως 1000 εργαζόμενους μειώνονται δραστικά τα ετήσια λειτουργικά έξοδα για πληρωμές εργαζομένων αντιμετωπίζεται το πρόβλημα των εργαζομένων δομικά και δεν σπάει σε good και bad bank το ταμιευτήριο διασφαλίζοντας τους 72 χιλ μετόχους.

Η εναλλακτική λύση της μείωσης της ονομαστικής αξίας

Οι τράπεζες μειώνουν την ονομαστική τους αξία αφενός γιατί υποχρεώνονται από τον νόμο 2190 που αναφέρει ότι δεν μπορεί να προσδιοριστεί τιμή σε αμκ κάτω των 0,30 ευρώ και ταυτόχρονα δεν μπορεί να  υπάρχει απόκλιση μεταξύ χρηματιστηριακής τιμής και ονομαστικής αξίας.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι τράπεζες μείωσαν την ονομαστική τους αξία αποθεματοποιώντας το μετοχικό κεφάλαιο.
Η Εθνική αποφάσισε  μεταξύ άλλων και μείωση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 3,8 δις ευρώ ώστε να μειωθεί η ονομαστική αξία από 5 σε 1 ευρώ.
Τα 3,8 δις ευρώ θα αποτελούν ειδικό αποθεματικό θα μπορούν να συμψηφιστούν για απόσβεση ζημιών της Εθνικής.
Να σημειωθεί ότι το μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής διαιρείται σε 956 εκατ μετοχές ονομαστικής αξίας 1 ευρώ, 25 εκατ προνομιούχες με ονομαστική αξία 0,30 ευρώ και 270 εκατ προνομιούχες με ονομαστική αξία 5 ευρώ.
Μια ανάλογη κίνηση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου να δημιουργήσει ειδικό αποθεματικό τι επιπτώσεις θα είχε;
Το ΤΤ χρειάζεται 2,9 δις ευρώ κεφάλαιο σύμφωνα με την Alvarez.
Διαθέτει περίπου 1,050 δις μετοχικό κεφάλαιο και μια μείωση της ονομαστικής αξίας από 3,70 ευρώ στο 0,30 ευρώ θα ισοδυναμούσε με δημιουργία ειδικού αποθεματικού 960 εκατ ευρώ περίπου.
Μια τέτοια λύση θα διευκόλυνε την αύξηση κεφαλαίου και ειδικά τον προσδιορισμό της τιμής αλλά δεν θα επίλυε το πρόβλημα ποιος ή ποιοι επενδυτές θα κάλυπταν την κεφαλαιακή απαίτηση.
Μόνο αν αποφασίσει το ΤΧΣ να ανακεφαλαιοποιήσει το ΤΤ θα είχε πρακτική σημασία να δημιουργηθεί ειδικό αποθεματικό ενώ π.χ. αν σπάσει σε good και bad bank δεν θα είχε κανένα πρακτικό νόημα.

Με βάση την Alvarez&Marsal τον σύμβουλο του ελληνικού δημοσίου το ΤΤ μπορεί να παραμείνει αυτόνομο καθώς είναι η πλέον συμφέρουσα κεφαλαιακά λύση.

Σενάριο πρώτο
Το βασικό σενάριο με αυτόνομη ανάπτυξη προϋποθέτει 2,9 δις κεφάλαιο
Το προσωπικό θα μειωθεί κατά 445 από 3220 δηλαδή 2774 και θα κλείσουν 5 καταστήματα

Σενάριο δεύτερο
Θα αυξηθούν τα δάνεια μετά το 2012
Το ΤΤ θα χρειαστεί άνω των 3,2 δις ευρώ κεφάλαια
Μείωση προσωπικού κατά 445 εργαζομένους

Σενάριο τρίτο
Βελτίωση εσόδων από το 2015
Το ΤΤ θα χρειαστεί 3 δις κεφάλαιο ενώ η μείωση προσωπικού θα είναι 546 εργαζόμενοι

Σενάριο τέταρτο
Εκκαθάριση του ΤΤ.
Θα χρειαστεί 5,3 δις ευρώ και οι εργαζόμενοι θα μείνουν από 3220 μόνο 474.

Σενάριο πέμπτο
Good και bad bank
Στην καλή τράπεζα θα μείνουν μόνο 1000 εργαζόμενοι από 3220 εργαζομένους που ήδη διαθέτει το ΤΤ
Θα χρειαστεί 3,4 δις ευρώ κεφάλαιο.

Πέτρος Λεωτσάκος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης