Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: «Γλιτώνει» την ύφεση η Βρετανία το 2023 – Παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός

ΔΝΤ: «Γλιτώνει» την ύφεση η Βρετανία το 2023 – Παραμένει ο υψηλός πληθωρισμός
Το ΔΝΤ αναθεωρεί την πρόβλεψή του για τη βρετανική οικονομία
Σχετικά Άρθρα
Σε επί τα βελτίω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου προχώρησε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), κάνοντας πλέον λόγο για αναιμική ανάπτυξη έναντι ύφεσης.
Παράλληλα, στην έκθεσή του, το ΔΝΤ δίνει εύσημα στην κυβέρνηση της χώρας για την ανάληψη «αποφασιστικής και υπεύθυνης δράσης» και την αποκατάσταση της σταθερότητας μετά την αναταραχή που προκάλεσε ο «μίνι» προϋπολογισμός της Liz Truss.
Ωστόσο, το Ταμείο προειδοποίησε ότι η Βρετανία κινδύνευε να κολλήσει στον επίμονα υψηλό πληθωρισμό, εκτός εάν τα επιτόκια παραμείνουν υψηλά. Προειδοποίησε επίσης για οποιαδήποτε κίνηση για μείωση των φόρων, θα καθιστούσε δυσκολότερο τον έλεγχο του πληθωρισμού και τη χρηματοδότηση των επενδύσεων που απαιτούνται για τη στήριξη της μακροπρόθεσμης ανάπτυξης.
«Η οικονομική δραστηριότητα έχει επιβραδυνθεί σημαντικά από πέρυσι και ο πληθωρισμός παραμένει επίμονα υψηλός. Οι προοπτικές για την ανάπτυξη, αν και βελτιώθηκαν κάπως τους τελευταίους μήνες, παραμένουν υποτονικές», ανέφερε το ταμείο στην περιοδική απογραφή της οικονομίας, γνωστή ως έκθεση «Άρθρο IV».
Το ΔΝΤ προέβλεψε τον Ιανουάριο ότι η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου θα συρρικνωθεί κατά 0,5% μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του 2022 και του τελευταίου τριμήνου του τρέχοντος έτους. Προέβλεπε ακόμη ύφεση τον περασμένο μήνα.
Ωστόσο, πλέον αναφέρει πως η οικονομία επρόκειτο να αναπτυχθεί κατά 0,4% το 2023, αντανακλώντας την ισχυρότερη αύξηση των μισθών, τη δημοσιονομική στήριξη και τη χαλάρωση των παγκόσμιων τιμών ενέργειας και της εφοδιαστικής αλυσίδας.
Το Ταμείο αναμένει το ΑΕΠ να αυξηθεί κατά 1% το 2024 και κατά μέσο όρο 2% το 2025 και το 2026.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης