Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ING για ελληνικές εκλογές: Στα ύψη η αβεβαιότητα λόγω απλής αναλογικής - Πρόσω ολοταχώς προς δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο

ING για ελληνικές εκλογές: Στα ύψη η αβεβαιότητα λόγω απλής αναλογικής - Πρόσω ολοταχώς προς δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο
Τι αναφέρει ο ολλανδικός κολοσσός για τις ελληνικές εκλογές...
Σε δεύτερες εκλογές θα οδηγηθούν οι Έλληνες τον Ιούλιο λόγω… απλής αναλογικής, σύμφωνα με τον ολλανδικό κολοσσό ING.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ασφαλιστικό γίγαντα, «η απλή αναλογική μπορεί να οδηγήσει σε δεύτερες εκλογές τον Ιούλιο, οι οποίες θα διεξαχθούν με ένα σύστημα που χαρίζει μπόνους εδρών στην πλειοψηφία, την οποία πιθανότατα θα συγκεντρώσει η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα που προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις - εφόσον τα «πάει» καλά την ερχόμενη Κυριακή.
Σε κάθε περίπτωση, στις 21 Μαΐου, εννέα εκατομμύρια Έλληνες πολίτες θα κληθούν να ψηφίσουν.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν με το εκλογικό μέτρο του 3% (για είσοδο στη Βουλή), το οποίο εισήγαγε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην εξουσία, το 2016 (για να αντικαταστήσει το προηγούμενο σύστημα που είχε πλειοψηφικό μπόνους), αλλά δεν εφαρμόστηκε το 2019 λόγω έλλειψης την απαιτούμενη υπερπλειοψηφίας στο κοινοβούλιο.
Οι ψήφοι των κομμάτων που δεν καταφέρνουν να ξεπεράσουν το φράγμα του 3% κατανέμονται σε αναλογική βάση σε εκείνα τα κόμματα που καταφέρνουν να το πετύχουν.

Αβεβαιότητα

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, εκτιμάται ότι απαιτείται 45% των ψήφων για να έχει ένα κόμμα ή ένας συνασπισμός κομμάτων την απόλυτη πλειοψηφία.
Στις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το κεντροδεξιό κόμμα της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ) προηγείται με περίπου 36% των ψήφων, ακολουθούμενο από τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ με 29% και, εξ αποστάσεως, το κεντρώο ΠΑΣΟΚ με 10%.
Το κομμουνιστικό κόμμα (ΚΚΕ), η εθνικιστική Ελληνική Λύση (ΕΛ) και το αριστερόστροφο Μέρα25 αναμένεται να αποκτήσουν κοινοβουλευτική εκπροσώπηση.
Παρότι δεν αποκλείονται εκπλήξεις που σχετίζονται κυρίως με την πιθανή υποεκπροσώπηση στις δημοσκοπήσεις των νέων ψηφοφόρων (οι οποίοι συνήθως κλίνουν προς τον ΣΥΡΙΖΑ), η ΝΔ φαίνεται να συγκεντρώνει καλές πιθανότητες να βγει πρώτη στις δημοσκοπήσεις, ενώ απέχει από το κοινοβουλευτικό πλειοψηφικό όριο.
Πάντως, «για να φτάσουμε στο όριο της πλειοψηφίας των 151 εδρών, θα χρειαστεί αναπόφευκτα κάποια μορφή συνασπισμού» λέει η ING.

Τι θα κάνει ο Μητσοτάκης...

Με βάση τις δημοσκοπήσεις, μόνο μια συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να φτάσει κοντά στο κατώφλι των 151, ενώ πιθανή συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-Μέρα32 (πολιτικά πιο δύσκολο να στηθεί) θα το έχανε.
Το πόσο θα πιεστεί η ΝΔ για μια συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ θα εξαρτηθεί από το εκλογικό αποτέλεσμα: όσο πιο ισχυρή βγει η ΝΔ στις δημοσκοπήσεις, τόσο χαμηλότερο είναι το κίνητρο να βιαστεί για μια γρήγορη συμφωνία.
Γιατί έτσι; Διότι σε περίπτωση αδιεξόδου, θα ακολουθούσαν νέες κάλπες - αυτήν τη φορά με ένα σύστημα που ουσιαστικά θα είναι μια ενισχυμένη αναλογική (με μπόνους 50 έδρες για το πλειοψηφούν κόμμα), βάσει της μεταρρύθμισης του εκλογικού συστήματος που ενέκρινε ο Μητσοτάκης.
Γνωρίζοντας λοιπόν ότι θα επωφεληθεί από το μπόνους της πλειοψηφίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενδέχεται να θέσει ως στόχο να υπάρξει κυβέρνηση σε δεύτερο εκλογικό γύρο, ο οποίος πιθανότατα θα διεξαχθεί στις αρχές Ιουλίου.
«Πόσο ριψοκίνδυνο θα ήταν αυτό το στοίχημα για τον Μητσοτάκη;
Όχι πολύ, κατά την άποψή μας» αναφέρει η ING.
Η ελληνική οικονομία τα πηγαίνει καλά, βοηθούμενη από τον θερινό Τουρισμό, ενώ ο πληθωρισμός (όχι ο βασικός) συνεχίζει να επιβραδύνεται.
Η ΝΔ μπορεί να τα αξιοποιήσει όλα αυτά κατά διάρκεια μιας υποθετικής σύντομης προεκλογικής εκστρατείας τον Ιούνιο, αντιπαραθέτοντας τη σταθερότητα με τις πιθανές εκκλήσεις για αλλαγή που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ

Η ΝΔ στην κυβέρνηση…

Εν συνόλω, εάν οι δημοσκοπήσεις είναι ακριβείς, θα ακολουθήσουν δεύτερες κάλπες τον Ιούλιο.
Οι αγορές δεν φαίνεται να ανησυχούν.
Υποστηριζόμενο από ένα καλό οικονομικό περιβάλλον και βελτιώσεις στο μέτωπο των δημόσιων οικονομικών (η Ελλάδα εμφανίζει ήδη πρωτογενή πλεονάσματα) το spread του ελληνικού δεκαετούς προς το αντίστοιχο γερμανικό (GGB-Bund) συρρικνώθηκε στην περιοχή των 160 μονάδων βάσης για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης