Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ποια προστασία επιλέγουν τα μεγάλα funds ενόψει του ορίου χρέους των ΗΠΑ - Το δίδαγμα του 2011

Ποια προστασία επιλέγουν τα μεγάλα funds ενόψει του ορίου χρέους των ΗΠΑ - Το δίδαγμα του 2011
Οι ΗΠΑ απέχουν δυνητικά μόλις τρεις εβδομάδες από το να προσκρούσουν στο όριο δανεισμού τους, το οποίο θα εμπόδιζε το υπουργείο Οικονομικών να πουλήσει πρόσθετο χρέος
Οι μετοχές κινδυνεύουν να δεχτούν ένα σημαντικό πλήγμα στη σκιά των διαπραγματεύσεων για το όριο του χρέους, αλλά οι επενδυτές πιθανότατα θα εξακολουθήσουν να θέλουν μακροπρόθεσμα αμερικανικά ομόλογα, αν η μάχη του 2011 για το όριο δανεισμού των ΗΠΑ αποτελεί οδηγό, σύμφωνα με την Sevens Report Research.
"Εάν το ανώτατο όριο χρέους δεν αυξηθεί και το υπουργείο Οικονομικών δεν μπορεί να πουλήσει επιπλέον κρατικά ομόλογα, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν χρεοκοπήσει ή βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής", δήλωσε ο Tom Essaye, ιδρυτής της Sevens Report Research.
"Αυτό που σημαίνει, είναι ότι το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει στη συνέχεια να "μοιράσει" τα υπάρχοντα μετρητά του και να αποφασίσει ποιον θα πληρώσει και ποιον όχι".
Θεωρητικά, "το υπουργείο Οικονομικών θα μπορούσε να πληρώσει τους τόκους για το υπάρχον χρέος του Δημοσίου, τους μισθούς των στρατιωτών, την κοινωνική ασφάλιση και να μην πληρώσει τους μισθούς των ομοσπονδιακών εργαζομένων και των ομοσπονδιακών εργολάβων", είπε.

Μειώνεται ο χρόνος

Οι ΗΠΑ απέχουν δυνητικά μόλις τρεις εβδομάδες από το να προσκρούσουν στο όριο δανεισμού τους, το οποίο θα εμπόδιζε το υπουργείο Οικονομικών να πουλήσει πρόσθετο χρέος, σύμφωνα με το σημείωμα.
Αυτό είναι ένα πρόβλημα επειδή η αμερικανική κυβέρνηση χρηματοδοτεί τις καθημερινές λειτουργίες της μέσω τακτικών πωλήσεων κρατικών ομολόγων, εξήγησε ο Essaye.
Με μεγάλο μέρος της ανάλυσής της να βασίζεται στο "δράμα" του ανώτατου ορίου χρέους το 2011, η Sevens Report πρότεινε ότι ο κίνδυνος να καταρριφθεί το ανώτατο όριο χρέους θα μπορούσε να οδηγήσει τους επενδυτές σε μακροπρόθεσμα ομόλογα.
"Τα κρατικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας είχαν πολύ καλές επιδόσεις και αν υπάρχει ένα μέρος για να "κρυφτείς" κατά τη διάρκεια του δράματος του ανώτατου ορίου χρέους, τα κρατικά ομόλογα μεγαλύτερης διάρκειας ήταν αυτό", ανέφερε ο Essaye στο σημείωμα.
"Αυτό έχει νόημα, διότι ανεξάρτητα από το τι θα συμβεί τις επόμενες τρεις εβδομάδες, κανείς δεν πιστεύει αξιόπιστα ότι δεν θα καταβληθούν πληρωμές τόκων για το 10ετές χρέος του Δημοσίου, ούτε ότι αυτό το βραχυπρόθεσμο φιάσκο της Ουάσινγκτον θα υποβαθμίσει σημαντικά την πιστοληπτική ικανότητα των ΗΠΑ".

Οι προειδοποιήσεις

Η υπουργός Οικονομικών Janet Yellen έχει προειδοποιήσει ότι η λεγόμενη ημερομηνία Χ για το ενδεχόμενο η αμερικανική κυβέρνηση να χτυπήσει το ανώτατο όριο του χρέους της μπορεί να είναι ήδη από την 1η Ιουνίου.
Το 2011, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου υποχώρησε κατά την προετοιμασία της σύγκρουσης των ΗΠΑ με το όριο δανεισμού τους, σύμφωνα με την έκθεση.
Όταν οι επενδυτές συρρέουν στα κρατικά ομόλογα, οι τιμές του χρέους αυξάνονται, ενώ οι αποδόσεις μειώνονται.
"Το δράμα με το ανώτατο όριο χρέους του 2011 εντάθηκε πραγματικά τον Μάιο του 2011 και η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ήταν γύρω στο 3,2%", έγραψε ο Essaye.
"Μέχρι τη στιγμή που οι ΗΠΑ έφτασαν στις παραμονές του χτυπήματος του ανώτατου ορίου", ή περίπου στα τέλη Ιουλίου και στις αρχές Αυγούστου, η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου είχε μειωθεί στο 2,7%.
Με άλλα λόγια, "το 10ετές Δημόσιο έκανε ράλι", είπε.
Επιπλέον, μέχρι τη στιγμή που η αγορά έπιασε πάτο στα τέλη Οκτωβρίου του 2011, "η απόδοση του 10ετούς ομολόγου είχε πέσει στο 1,80%", σύμφωνα με την έκθεση.
Αν και "το χτύπημα του ανώτατου ορίου χρέους δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ θα χρεοκοπήσουν αυτόματα το χρέος τους", δήλωσε ο Essaye, "σημαίνει ότι θα πρέπει να κατευθύνουν τα μετρητά σε βασικές υπηρεσίες και πληρωμές και να μην πληρώνουν "λιγότερο βασικές" υπηρεσίες".
Το Υπουργείο Οικονομικών περιορίζοντας τις πληρωμές θα μπορούσε "να δημιουργήσει έναν τεράστιο αντίθετο άνεμο για την οικονομική ανάπτυξη και να καταστήσει πιο πιθανή μια σκληρή προσγείωση", προειδοποίησε.
Παρόλα αυτά, ορισμένοι επενδυτές μπορεί να παρακολουθούν τη συζήτηση για το όριο του χρέους "σχεδόν σαν μια λακκούβα στο δρόμο", σύμφωνα με τον Essaye.
"Ναι, αν χτυπήσουμε τη λακκούβα, μπορεί να προκαλέσει κάποια ζημιά και δυσφορία, αλλά δεν θα εκτροχιάσει ολόκληρο το ταξίδι", είπε.
"Και οι επενδυτές ομολόγων αποφεύγουν αυτή τη λακκούβα, πουλώντας τα ομόλογα ενός μήνα, οδηγώντας πρόσφατα την απόδοσή τους σε πάνω από 5,5%, "και αγοράζοντας χρέος με μεγαλύτερη διάρκεια".

Ο χρυσός ως αντιστάθμιση κινδύνου;

Κατά τη διάρκεια "της κορύφωσης του δράματος για το ανώτατο όριο χρέους" το 2011 ο χρυσός σημείωσε ισχυρό ράλι, με τις μετοχές SPDR Gold Shares να αυξάνονται κατά 20% από τις αρχές Μαΐου έως τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με την έκθεση.
Αλλά το κίτρινο μέταλλο "επέστρεψε αυτά τα κέρδη κατά το υπόλοιπο του έτους", προειδοποίησε ο Essaye.
"Ο χρυσός αποδείχθηκε χρήσιμο αντιστάθμισμα έναντι της αβεβαιότητας για το ανώτατο όριο του χρέους και πιθανότατα θα αποδειχθεί ξανά αυτή τη φορά", έγραψε.
"Αλλά να θυμάστε", είπε, "είναι μια συναλλαγή ως αντιστάθμιση, όχι μια μακροπρόθεσμη κατοχή" για προστασία από το ανώτατο όριο χρέους.

Τι γίνεται με τις μετοχές;

Όσον αφορά τη χρηματιστηριακή αγορά, οι μετοχές δεν τα πάνε καλά μετά από "δράματα" για το ανώτατο όριο χρέους, ακόμη και αν το θέμα τελικά "επιλυθεί την τελευταία στιγμή", σύμφωνα με την έκθεση.
"Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 6% από τον Μάιο έως τον Αύγουστο του 2011", δήλωσε ο Essaye, οπότε "το δράμα με το ανώτατο όριο του χρέους εντάθηκε πραγματικά".
Και μετά την παράταση του ανώτατου ορίου χρέους, ο δείκτης έπεσε άλλο ένα 15%, κατρακυλώντας περισσότερο από 20% από την κορυφή μέχρι το κατώτατο σημείο από τον Μάιο μέχρι τον Οκτώβριο, αναφέρει η έκθεση.
Το 2011, οι αμυντικοί τομείς, όπως οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας, τα βασικά καταναλωτικά αγαθά και η υγειονομική περίθαλψη, "υπεραπέδωσαν" με διψήφια κέρδη, σύμφωνα με την Sevens Report Research.
Αλλά "οι χρηματοπιστωτικοί τομείς και τα υλικά υποχώρησαν απότομα".
Άλλοι αναλυτές που έχουν θεωρήσει το 2011 ως σημείο αναφοράς για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί στις αγορές η τελευταία συζήτηση για το ανώτατο όριο χρέους, έχουν επισημάνει την κρίση χρέους της Ευρώπης εκείνη την εποχή.
Για παράδειγμα, σε έκθεσή τους νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι αναλυτές της CreditSights προειδοποίησαν ότι κινδυνεύει να δημιουργηθεί πίεση στην αγορά πιστώσεων υψηλής απόδοσης λόγω της αβεβαιότητας γύρω από το όριο δανεισμού των ΗΠΑ, κάνοντας συγκρίσεις με την αναμέτρηση του 2011 για το όριο του χρέους.
Είπαν ότι το μακροοικονομικό σκηνικό του 2011 ήταν δύσκολο, καθώς οι ΗΠΑ εξακολουθούσαν να ανακάμπτουν από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ενώ η Ευρώπη αντιμετώπιζε την αδυναμία του τραπεζικού της συστήματος και την κρίση δημόσιου χρέους.
Και σε συνέντευξή ο David Lefkowitz, επικεφαλής μετοχών για την Αμερική στην UBS Global Wealth Management, δήλωσε ότι στο απότομο ξεπούλημα του χρηματιστηρίου το 2011 είναι δύσκολο να "αποσυνδεθούν" οι φόβοι για το όριο χρέους και η κρίση χρέους της Ευρωζώνης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης