Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Standard & Poor's περικόπτει την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2023 σε 1,2% - Αύξηση μόλις 0,9% στο ΑΕΠ το 2024

Η Standard & Poor's περικόπτει την ανάπτυξη των ΗΠΑ το 2023 σε 1,2% - Αύξηση μόλις 0,9% στο ΑΕΠ το 2024
Επί τα χείρω αναθεώρηση της ανάπτυξης των ΗΠΑ
Σχετικά Άρθρα
Σε δραστική επί τα χείρω αναθεώρηση της πρόβλεψης για την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας το 2024, προχώρησε η Standard & Poor’s, κάνοντας παράλληλα λόγο για χαμηλότερη του αναμενομένου ανάπτυξη και το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τον -εκ των πιο έγκυρων- αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα μεγεθυνθεί κατά 1,2% το 2023, έναντι αρχικής πρόβλεψης 1,4%, ενώ το επόμενο έτος η ανάπτυξη θα φθάσει το μόλις 0,9% (από 1,5% που αναμενόταν).
Υπενθυμίζεται πως, για το σύνολο του 2022, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 2,1% από 5,9% το 2021.
Να σημειωθεί πως η Standard & Poor's ήταν ο πρώτος οίκος αξιολόγησης που υποβάθμισε τις ΗΠΑ το 2011, στον απόηχο της χρηματοπιστωτικής κρίσης, ενώ είναι ο μόνος οίκος που η αμερικανική κυβέρνηση έχει μηνύσει για την αξιολόγηση των δομημένων ομολόγων που οδήγησαν στην κατάρρευση της Lehman Brothers και την οικονομική κρίση του 2008.

Πληθαίνουν οι ανησυχίες για χρεοκοπία

Η αμερικανική κυβέρνηση θα αρχίσει να αθετεί τις υποχρεώσεις πληρωμών της μεταξύ των αρχών Ιουνίου και των αρχών Αυγούστου χωρίς αύξηση του ορίου του ομοσπονδιακού χρέους, προειδοποίησε την Τρίτη το Bipartisan Policy Center, επισημαίνοντας την πίεση από την πτώση των φορολογικών εσόδων.
Η εκτίμηση για τη λεγόμενη "ημερομηνία Χ" - όταν η κυβέρνηση θα έχει έλλειψη μετρητών για να πληρώσει τις υποχρεώσεις της - ευθυγραμμίζεται με την εκτίμηση της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen, η οποία προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι μια χρεοκοπία θα μπορούσε να έρθει ήδη από την 1η Ιουνίου.
Το Bipartisan Policy Center (BPC), το οποίο παρακολουθεί στενά τις διαμάχες για το όριο χρέους στο Κογκρέσο, είχε εκτιμήσει τον Φεβρουάριο ότι η ημερομηνία Χ θα μπορούσε να έρθει μεταξύ καλοκαιριού και αρχών φθινοπώρου, αλλά τώρα βλέπει ότι η χρεοκοπία θα επέλθει πολύ νωρίτερα, εάν το Κογκρέσο δεν καταφέρει να αυξήσει το ανώτατο όριο δανεισμού των ΗΠΑ ύψους 31,4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνει το Reuters.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, αίσθηση προκαλεί η δήλωση του ιδιοκτήτη του Twitter Elon Musk ότι είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία των ΗΠΑ, λόγω του χρέους και των ομοσπονδιακών δαπανών.
«Δεδομένων των ομοσπονδιακών δαπανών, είναι θέμα χρόνου η χρεοκοπία μας», σημείωσε στο Twitter.
Σχολίαζε με αυτό τον τρόπο ένα βίντεο του Λευκού Οίκου που επέπληττε τους Ρεπουμπλικάνους για την άρνησή τους να εγκρίνουν υψηλότερο ανώτατο όριο δημόσιου χρέους.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κάλεσε πρόσφατα το Κογκρέσο να αυξήσει το ανώτατο όριο που έχει πλέον οριστεί στα 31,4 τρισεκ. δολάρια.
Οι Ρεπουμπλικάνοι, που ελέγχουν τώρα τη Βουλή των Αντιπροσώπων είναι παραδοσιακά δύσπιστοι σχετικά με το να επιτρέψουν μεγαλύτερο χρέος και πιέζουν για μείωση των κρατικών δαπανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης