Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Υπέρβαση προσδοκιών, βελτίωση κεφαλαίων και ενεργητικού βλέπουν 5 οίκοι για την Πειραιώς – Οι τιμές στόχοι

Υπέρβαση προσδοκιών, βελτίωση κεφαλαίων και ενεργητικού βλέπουν 5 οίκοι για την Πειραιώς – Οι τιμές στόχοι
Πως είδαν τα αποτελέσματα της Πειραιώς οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan, Mediobanca και Jefferies
Σχετικά Άρθρα
Την υπέρβαση των προσδοκιών στα περισσότερα μεγέθη διαπίστωσαν οι αναλυτές στα αποτελέσματα του α’ 3μηνου 2023 που ανακοίνωσε η Πειραιώς, εκτιμώντας ότι θα είναι υποστηρικτικά για τη μετοχή.
Οι συστάσεις είναι ως επί το πλείστον για αγορά (Goldman Sachs, Morgan Stanley, JP Morgan) αν και οι Mediobanca και η Jefferies συστήνουν διακράτηση.
Οι τιμές στόχοι κινούνται από τα 2,35 έως τα 2,70 ευρώ.

Goldman Sachs: Υποστηρικτικά στη μετοχή τα αποτελέσματα

Σταθερά και υποστηρικτικά ήταν, για την Goldman Sachs, τα αποτελέσματα της Πειραιώς, λαμβάνοντας υπόψη την αναβάθμιση των κατευθυντήριων γραμμών, την υπέρβαση των προσδοκιών και τα προϋπολογισθέντα μερίσματα.
Η Goldman Sachs διατηρεί τη σύσταση Buy (αγορά) για την Πειραιώς, με την τιμή στόχο στα 2,75 ευρώ.
Όπως αναφέρει, σε σχέση με τις προσδοκίες της συναίνεσης, οι μεγαλύτεροι συντελεστές του κέρδους ήταν
(1) ο καλύτερος έλεγχος του κόστους (μείωση 4% σε υποκείμενη βάση),
(2) το χαμηλότερο κόστος κινδύνου (το οποίο διαμορφώθηκε στο 0,8% έναντι της παραδοχής για 1,1%) και
(3) το καλύτερο NII (3% κέρδος).
Η τράπεζα γνωστοποίησε επίσης τους επικαιροποιημένους στόχους για το 2023/25, εκτιμώντας ROTE 12% και για τα δύο έτη, που σημαίνει, περίπου 2 π.μ./1 π.μ. υψηλότερα από τις προβλέψεις.
Η εταιρεία παρείχε επίσης τις προοπτικές CET1/TCR σε μια βάση που περιλαμβάνει τα μερίσματα και οι δείκτες κεφαλαίου περιλαμβάνουν μια πρόβλεψη για τη διανομή μερίσματος 10%.
goldman_Sachs.JPG
Jefferies: Στιβαρά αποτελέσματα από την Πειραιώς

"Στιβαρά" χαρακτήρισε η Jefferies τα αποτελέσματα της Πειραιώς, με καθαρά κέρδη 7% πάνω από τη συναίνεση, λόγω καλύτερου επιτοκιακού κέρδους (NII) και χαμηλότερου κόστους (οι τάσεις βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού επίσης συνέχισαν να βελτιώνονται).
Η τράπεζα παρείχε αναβαθμισμένες προβλέψεις για το 2023 και αισιόδοξες προβλέψεις για το 2025, με το στοχευμένο NII για το 2025 περίπου 6% πάνω από τη συναίνεση (αναμένονται κάποιες ερωτήσεις σχετικά με τις προβλέψεις για το beta των καταθέσεων, το οποίο αναμένεται να αυξηθεί μόνο οριακά από 17% το 2023 σε 21% το 2025).
Η Jefferies περιμένει μικρή θετική αντίδραση από τις μετοχές, ενώ η σύσταση που δίνει είναι αυτή της διακράτησης (hold) με τιμή στόχο στα 2,50 ευρώ, δηλαδή περίπου 8% πάνω από τις τρέχουσες τιμές.
Παρόλο που η Πειραιώς διαπραγματεύεται με discount σε σχέση με την Εθνική και τη Eurobank, η τράπεζα διατηρεί επίσης υψηλότερους κινδύνους κατά την άποψη της Jefferies.
Παρόλο που βλέπει περιθώρια για τη μερική εξάλειψη αυτού του discount καθώς η τράπεζα δημιουργεί CET1 στο μέλλον, ο κίνδυνος απογοήτευσης από τη βελτίωση των προβλέψεων μετριάζει τον ενθουσιασμό.
Η Τράπεζα Πειραιώς διαπραγματεύεται με 0,5x σε όρους P/TNAV με βάση τις εκτιμήσεις του 2023 έναντι 8,6% ROTE το 2024.
Όπως αναφέρει η Jefferies τα ισχυρότερα NII και τα χαμηλότερα κόστη ήταν οι κύριοι παράγοντες, που αντισταθμίστηκαν εν μέρει από την απώλεια στα έσοδα.
Η ποιότητα του ενεργητικού παρουσιάζει σταθερή βελτίωση.
Ο δείκτης NPE μειώθηκε από 6,8% σε 6,6% (σύμφωνα με τη συναίνεση) βοηθούμενος από τις συνεχιζόμενες σταθερές εκροές (και τις σταθερές εισροές).
Ο δείκτης κάλυψης NPE αυξήθηκε από 54,1% σε 55,2% παρά τις χαμηλότερες προβλέψεις για επισφάλειες το τρίμηνο.
Jefferies.JPG
JP Morgan: Αναβαθμίζονται οι προοπτικές

Δυνατά χαρακτηρίζει από τη μεριά της η JP Morgan τα αποτελέσματα α' 3μηνου της Πειραιώς, με τα καθαρά κέρδη να διαμορφώνονται 11%/5% πάνω από τη συναίνεση/JPM λόγω 3% υψηλότερου NII, 2% χαμηλότερου κόστους και 11% χαμηλότερων υποκείμενων προβλέψεων από το αναμενόμενο, με συνολικό αποτέλεσμα 13,3% τριμηνιαίο ROTE.
Ο δείκτης CET1 βελτιώθηκε ενώ περιλαμβάνει πρόβλεψη για πιθανή διανομή μερίσματος 10%.
Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 2%, αλλά αυτό φαίνεται σε μεγάλο βαθμό εποχικό (σχεδόν εξ ολοκλήρου τον Ιανουάριο), με το LCR στο 220% και το LDR στο 62%.
Η διοίκηση επικαιροποίησε τις προβλέψεις για το 2023 και τώρα βλέπει κέρδη ανά μετοχή (EPS) σε >€0,55 (22% υψηλότερα) και ROTE σε ~12% (από ~10%) κυρίως λόγω καλύτερου NII.
Η τράπεζα αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τις προβλέψεις για τον δείκτη NPE σε ~5% από <6%, ενώ διατήρησε το κόστος κινδύνου ακόμα σε σχετικά συντηρητικό ~1,2% (0,8% υποκείμενη τιμή τα τελευταία 4 τρίμηνα).
Η μετοχή της Πειραιώς διαπραγματεύεται με 5,5x σε όρους P/E και 0,4x σε όρους P/TBV για ~12% βιώσιμο ROTE.
Σε αυτό το πλαίσιο, η JP Morgan διατηρεί τη σύσταση για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς (overweight) και τιμή στόχο στα 2,35 ευρώ.
JP_Morgan.JPG
Mediobanca: Σύμφωνα με τις προσδοκίες τα αποτελέσματα της Πειραιώς

Θετικά κρίνει τα αποτελέσματα της Πειραιώς η Mediobanca, όπως αναμένει να τα υποδεχτεί και η αγορά, όμως διατηρεί ουδέτερη στάση για τη μετοχή της, αν και οι αποτιμήσεις της κρίνονται ελκυστικές, κατά την ίδια, στο 0,45x σε όρους P/TE για 10% RoTE το 2023-24.
Η τιμή στόχος τοποθετείται από την Mediobanca στα 2,70 ευρώ.
Η Πειραιώς ανακοίνωσε κέρδη 180 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις προσδοκίες.
Σε υποκείμενη βάση, τα αποτελέσματα βελτιώθηκαν χάρη στο υψηλότερο NII, το ελαφρώς καλύτερο κόστος και το CoR.
Το κεφάλαιο είναι πάνω από το 12%, με την Mediobanca να αναμένει ότι η αγορά θα το καλωσορίσει.
Τέλος, οι τάσεις για την ποιότητα του ενεργητικού παραμένουν σταθερές.
Οι προβλέψεις για το 2023 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω.

Morgan Stanley: Ένα ακόμη τρίμηνο βελτίωσης

Η Πειραιώς ανακοίνωσε αύξηση της κατώτατης γραμμής κατά 7% σε σχέση με τις εκτιμήσεις της Morgan Stanley, η οποία οφείλεται τόσο στην βελτίωση της ανώτερης γραμμής όσο και του κόστους.
Ο δείκτης NPE μειώθηκε κατά 20 μ.β. και το CET 1 fully loaded αυξήθηκε κατά 70 μ.β. στο 12,2%.
Τέλος, οι προβλέψεις για το 2023 αναθεωρήθηκαν προς τα πάνω, με την Morgan Stanley να αναμένει θετική αντίδραση στα αποτελέσματα.
Η Πειραιώς αναθεώρησε τις προβλέψεις της για το οικονομικό έτος 2023 ως εξής:
1) Το NIM/Avg Assets αυξάνεται τώρα σε >2,2% (έναντι 2,0% προηγουμένως)
2) Το κόστος προς τα βασικά έσοδα μειώνεται σε <40% (έναντι <42% προηγουμένως)
3) Η καθαρή πιστωτική επέκταση αναμένεται τώρα σε ~1,6 δισ. ευρώ (έναντι ~1,7 δισ. προηγουμένως)
4) Οι προβλέψεις για το RoTE και τα υποκείμενα κέρδη ανά μετοχή αυξάνονται τώρα σε ~12% και >0,55 ευρώ αντίστοιχα (έναντι ~10% και >0,45 προηγουμένως)
Η Morgan Stanley διατηρεί τη σύσταση overweight, ήτοι για αποδόσεις καλύτερες από αυτές της αγοράς, με την τιμή στόχο στα 2,61 ευρώ.
morgan_stanley.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης