Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Αυξάνει τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, η Deutsche Bank, αναβαθμίζει Πειραιώς και Eurobank - Παραμένουν εκτός ραντάρ αγοραστών

Αυξάνει τιμές στόχους των ελληνικών τραπεζών, η Deutsche Bank, αναβαθμίζει Πειραιώς και Eurobank - Παραμένουν εκτός ραντάρ αγοραστών
Ο κύριος λόγος για την υπεραπόδοση των ελληνικών τραπεζών είναι οι δυνατότητες ανάκαμψης μετά τη μαζική εκκαθάριση των προβληματικών assets που έγινε γρήγορα αισθητή
Αν και κατά την Deutsche Bank οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν ακόμη εκτός των ραντάρ των περισσότερων επενδυτών, είναι αξιοσημείωτο ότι, συνεχίζουν να υπεραποδίδουν σε σχέση με τις ευρωπαϊκές τραπεζικές μετοχές (κατά περίπου 25% από την αρχή του έτους).
Και για την γερμανική τράπεζα, ο κύριος λόγος για την υπεραπόδοση είναι οι δυνατότητες ανάκαμψης μετά τη μαζική εκκαθάριση των προβληματικών assets που έγινε γρήγορα αισθητή.
Επιπλέον, διαπιστώνει ότι η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι αναμενόταν, με αιχμή την ώθηση από τα υψηλότερα επιτόκια, η οποία οδηγεί σε σημαντικές αναβαθμίσεις των κατευθυντήριων οδηγιών και σε RoTEs που είναι αρκετά ευθυγραμμισμένα με εκείνα άλλων τραπεζών της Νότιας Ευρώπης.
Επιπλέον, τα επίπεδα κεφαλαίου βελτιώνονται με καλό ρυθμό (εκκρεμή βελτίωση στην περίπτωση της Πειραιώς), επιτρέποντας ως εκ τούτου καλές ενδείξεις για την επαναφορά των μερισμάτων μετά από πολλά χρόνια, και οι δραστηριότητές τους είναι απίθανο να επηρεαστούν από πιθανές εκροές καταθέσεων, καθώς δεν υπάρχει πραγματικός ανταγωνισμός μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων τραπεζών στην χώρα.
Επιπλέον, το πρόσφατο ξεπούλημα στις τράπεζες οφείλεται στο συναίσθημα της υπεραπόδωσης λόγω των περιφερειακών τραπεζών των ΗΠΑ (και όχι από οποιαδήποτε θεμελιώδη αρνητική επίπτωση στον τομέα), η οποία, στην περίπτωση των ελληνικών τραπεζών, φαίνεται να είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να συμβεί, δεδομένης της ιδιαιτερότητάς τους.
1_180.JPG
Θα συνεχίσουν να αυξάνονται τα επιτοκιακά έσοδα

Η άνοδος των επιτοκίων ενίσχυσε τις αποδόσεις των δανείων.
Και παρά το γεγονός ότι είναι πιθανό να είναι κάπως πιο βραχύβια από ό,τι σε άλλες χώρες (δεδομένου ότι τα δάνεια ανατιμολογούνται ταχύτερα, τώρα κοντά στην κορύφωση), τα επιτοκιακά έσοδα (NII) αναμένεται να βελτιωθούν έντονα το 2023 έναντι του 2022, ενώ μετά θα έχουν κάποια σταθεροποίηση, λόγω της αύξησης του κόστους χρηματοδότησης (τόσο στις καταθέσεις, παρά τον ελάχιστο ανταγωνισμό μέχρι τώρα, όσο και στη χονδρική, που ενισχύεται από τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις MREL).
Ωστόσο, τα επίπεδα που θα επιτευχθούν θα μπορούσαν να επιτρέψουν την ανάκαμψη του συνολικού NII του τομέα κοντά στα επίπεδα του 2017, παρά τη σημαντική μείωση των εισφορών των NPE μετά τη διαδικασία εξυγίανσης.
Από αυτή την άποψη, η αύξηση του όγκου των εξυπηρετούμενων δανείων θα πρέπει να είναι καθοριστική στην Ελλάδα και θα πρέπει να παραμείνει σημαντικά υψηλότερη από εκείνη των χωρών της υπόλοιπης Ευρώπης, με κινητήρια δύναμη τις επιχειρήσεις, λόγω των καλών οικονομικών τάσεων και της σημαντικής στήριξης από το ευρωπαϊκό μέσο RRF.
Η Deutsche Bank εκτιμά ότι αυτό θα είναι ο κύριος μοχλός για τα έσοδα, αν και οι αμοιβές θα πρέπει να παραμείνουν σημαντικό μέρος των βασικών εσόδων, αποκτώντας βαρύτητα έναντι του συνολικού ενεργητικού.
Παρ' όλα αυτά, τα συνολικά έσοδα θα πρέπει να παραμείνουν κάτω από τα επίπεδα του 2022, δεδομένων των γιγαντιαίων κερδών συναλλαγών που κατέγραψαν ορισμένες οντότητες κατά τη διάρκεια του έτους, τα οποία είναι πολύ απίθανο να επαναληφθούν, καθώς θα πρέπει να παραμείνουν σε γενικές γραμμές αμελητέα στο μέλλον.

Η εστίαση στην αποτελεσματικότητα θα παραμείνει άλλος ένας πυλώνας

Το κόστος αποτελεί έναν ακόμη τομέα στον οποίο οι ελληνικές τράπεζες έχουν επιδείξει ικανότητα βελτίωσης έναντι των ομολόγων τους σε άλλες χώρες, καθώς πολλαπλές μετρήσεις αποδοτικότητας (συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του προσωπικού, της πώλησης επιχειρήσεων και της μείωσης του κόστους διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) έχουν οδηγήσει σε σημαντική μείωση του συνολικού καταγεγραμμένου ποσού.
Στο μέλλον, η Deutsche Bank αναμένει κάποια πίεση από τον πληθωρισμό, αλλά αναμένει επίσης ότι η αποτελεσματικότητα (αν και όχι εξαιρετική) θα συνεχίσει να βελτιώνεται σε πολύ υγιή επίπεδα.

Οι ανησυχίες σχετικά με τη διαρθρωτική ανθεκτικότητα ως επί το πλείστον διαλύονται πλέον

Για πολλά χρόνια, οι ανησυχίες σχετικά με ένα πιθανό πλήγμα εν μέσω οικονομικής ύφεσης φαινόταν να είναι η κύρια επιφύλαξη των επενδυτών όσον αφορά τις ελληνικές τράπεζες.
Εξετάζοντας την ποιότητα του ενεργητικού και του κεφαλαίου, η Deutsche Bank πιστεύει ότι οι όποιες σημαντικές ανησυχίες για το μέλλον ενδέχεται να είναι υπερβολικές.
Όσον αφορά την ποιότητα του ενεργητικού, η Deutsche Bank πιστεύει ότι το μεγαλύτερο μέρος της εξυγίανσης έχει εκτελεστεί, με λίγες μόνο συμφωνίες να εκκρεμούν στο στάδιο της προετοιμασίας και με το μεγαλύτερο μέρος της εστίασης να έχει ήδη επικεντρωθεί στην οργανική μείωση.
Με μέσο δείκτη NPEs 6% για τον κλάδο, αναμένει ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα συγκλίνει σταδιακά στα ευρωπαϊκά επίπεδα, παρά τους πιθανούς αντίθετους ανέμους στην οικονομία που φαίνεται ότι θα οδηγήσουν σε μόνο ελαφρές πιέσεις κατά τη διάρκεια του 2023 (αν και ακόμα με κάποια μείωση των NPEs), που πιθανώς θα ανεβάσουν λίγο τις προβλέψεις για ζημίες από δάνεια σε ετήσια βάση, πριν συνεχίσουν να μειώνονται στη συνέχεια.
Ως αποτέλεσμα, η Deutsche Bank αναμένει ότι το CoR θα εξακολουθήσει να βρίσκεται στις 85 μ.β. περίπου το 2023, αν και θα μειωθεί κατά 20 μ.β. περίπου έως το 2025.
Αυτό φαίνεται διαχειρίσιμο, με περιορισμένο κίνδυνο, ιδίως για τις τράπεζες με υψηλότερα επίπεδα κάλυψης που έχουν βελτιωθεί σημαντικά - αν και αναμένει ότι η Eurobank, και ιδίως η Εθνική, σαφώς θα υπεραποδώσουν.
Επίσης, τα κεφάλαια δεν φαίνεται πλέον να αποτελούν πρόβλημα - ακόμη και για την Πειραιώς, η οποία έχει απολαύσει μια εξαιρετική ανάκαμψη, παρά το γεγονός ότι εξακολουθεί να είναι ο κύριος υστερών.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη βελτίωση της κερδοφορίας, οδήγησε τις περισσότερες τράπεζες να δηλώσουν ότι θα επαναλάβουν τις πληρωμές μερισμάτων - αν και εξακολουθούν να είναι μέτριες, αμφισβητώντας κάπως την πεποίθηση ότι τα DTAs που εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εγγυημένου κεφαλαίου θα μπορούσαν να περιορίσουν τις πληρωμές μερισμάτων.

Αναβάθμιση της Eurobank και της Πειραιώς σε αγορά

Υπό το πρίσμα όλων των προαναφερθέντων παραγόντων, καθίσταται δύσκολο να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη προτίμηση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η Deutsche Bank, καθώς καταγράφονται καλές επιδόσεις σε όλους τους τομείς, ακόμη και σε τράπεζες για τις οποίες περίμενε κάποια καθυστέρηση στη βελτίωση (π.χ. Πειραιώς).
Σε γενικές γραμμές, πιστεύει ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι πιθανό να συνεχίσουν να έχουν θετικές επιδόσεις τα επόμενα χρόνια, πιθανόν να είναι καλύτερα προστατευμένες από τις περισσότερες τράπεζες άλλων χωρών, με πολλαπλασιαστές που είναι σαφώς φθηνοί για όλες τους.
Σε αυτό το πλαίσιο, η Deutsche Bank αναβαθμίζει τη Eurobank και την Πειραιώς, αλλά η Εθνική παραμένει η κορυφαία επιλογή της στη χώρα, δεδομένης της διαρθρωτικής της δύναμης και του απλού επιχειρηματικού της μοντέλου.
Συνολικά, διατηρεί τις συστάσεις της για την Εθνική (Buy, με τιμή στόχο 6,15 από 5,10 ευρώ) και την Alpha Bank (Buy, με τιμή στόχο 1,60 από 1,55 ευρώ), αναβαθμίζοντας την Eurobank (Buy, με τιμή στόχο 1,70 από 1,45 ευρώ) και την Πειραιώς (Buy, με τιμή στόχο 2,95 από 1,80 ευρώ).

Οι εκτιμήσεις της Deutsche Bank για τις ελληνικές τράπεζες
2_139.JPG
3_91.JPG
4_63.JPG

5_44.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης