Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μην αυταπατάστε: Η Κίνα δεν ασχολείται με τον πολεμοχαρή ηθοποιό Zelensky - Ποιος ο ρόλος της υπερδύναμης στην Ουκρανία

Μην αυταπατάστε: Η Κίνα δεν ασχολείται με τον πολεμοχαρή ηθοποιό Zelensky - Ποιος ο ρόλος της υπερδύναμης στην Ουκρανία
Tο ερώτημα είναι αναπόφευκτο: τι νόημα είχε το τηλεφώνημα Xi Jinping στον Zelensky;
Σχετικά Άρθρα
Το Πεκίνο γνωρίζει πολύ καλά πως ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι άλλο τι, παρά μια προσπάθεια εκφοβισμού της Κίνας, καθώς επίσης και ένας πόλεμος ενάντια στην Πρωτοβουλία Belt and Road.
Φανταστείτε τον Πρόεδρο Xi Jinping να επιστρατεύει την αμείωτη ταοϊστική υπομονή του για να συνομιλήσει με αυτό τον πολεμοχαρή ηθοποιό του Κιέβου, ο οποίος γυρνά από εδώ και από εκεί με το ιδρωμένο μπλουζάκι του, και να του διδάξει μερικά μαθήματα ζωής – με την υπόσχεση να στείλει μια κινεζική αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου στην Ουκρανία, η οποία θα διαμεσολαβήσει για την «ειρήνη».
Η αλήθεια είναι, λέει ο δημοσιογράφος - αναλυτής Pepe Escobar, πως υπάρχουν πολλά περισσότερα από όσα μπορεί να αντιληφθεί κανείς πίσω από αυτή την «περιστρεφόμενη» διπλωματική νίκη… – τουλάχιστον από τη σκοπιά του NATOstan.
Το ερώτημα είναι αναπόφευκτο: τι νόημα έχει αυτό το τηλεφώνημα;
Πολύ απλό: απλά business.
Το Πεκίνο γνωρίζει πολύ καλά πως ο πόλεμος του ΝΑΤΟ κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία δεν είναι άλλο τι, παρά μια προσπάθεια εκφοβισμού της Κίνας, καθώς επίσης και ένας πόλεμος ενάντια στην Πρωτοβουλία Belt and Road (BRI).
Μέχρι πρόσφατα, από το 2019, το Πεκίνο ήταν ο κορυφαίος εμπορικός εταίρος της Ουκρανίας (14,4% των εισαγωγών, 15,3% των εξαγωγών).
Η Κίνα εξήγε μηχανήματα, εξοπλισμό, αυτοκίνητα και χημικά προϊόντα, εισάγοντας προϊόντα διατροφής, μέταλλα, καθώς και επίσης ορισμένα μηχανήματα.
Πολύ λίγοι στη Δύση γνωρίζουν ότι η Ουκρανία εντάχθηκε στο BRI το 2014 και ένα εμπορικό και επενδυτικό κέντρο BRI λειτουργούσε στο Κίεβο από το 2018.
Τα έργα BRI περιλαμβάνουν μια προσπάθεια για την κατασκευή της τέταρτης γραμμής του μετρό του Κιέβου το 2017, καθώς και την εγκατάσταση 4G από την Huawei.
Ωστόσο, όλα έχουν σταματήσει από το 2022 και εξής.
Η Noble Agri, θυγατρική της COFCO (China National Cereals, Oils and Foodstuffs Corporation), επένδυσε σε συγκρότημα επεξεργασίας ηλιόσπορων στη Μαριούπολη και στον πρόσφατα κατασκευασμένο τερματικό σταθμό στο λιμάνι του Mykolaiv.
Το επόμενο βήμα θα περιλαμβάνει απαραιτήτως τη συνεργασία μεταξύ των αρχών του Donbass και των Κινέζων όσον αφορά την ανοικοδόμηση των περιουσιακών στοιχείων τους που μπορεί να έχουν καταστραφεί κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Το Πεκίνο προσπάθησε επίσης να εμπλακεί στον αμυντικό τομέα της Ουκρανίας και ακόμη και να αγοράσει τη Motor Sich.

«Νέον»

«Έτσι, αυτό που έχουμε στην Ουκρανία, από την κινεζική σκοπιά, είναι ένα κοκτέιλ εμπορίου/επενδύσεων BRI, σιδηροδρόμων, στρατιωτικών προμηθειών, 4G και εργασιών κατασκευών.
Και μετά, το βασικό διάνυσμα: νέον.
Περίπου το μισό νέον που χρησιμοποιήθηκε για την παραγωγή ημιαγωγών η Kίνα το προμηθευόταν, μέχρι πρόσφατα, από δύο ουκρανικές εταιρείες, τις Ingas στη Μαριούπολη και Cryoin στην Οδησσό.
Δεν υπάρχει καμία δουλειά σε εξέλιξη από την έναρξη της Ειδικής Στρατιωτικής Επιχείρησης (SMO).
Αυτό επηρεάζει άμεσα την κινεζική παραγωγή ημιαγωγών, και φυσικά οι ΗΠΑ δεν στενοχωριούνται καθόλου γι’ αυτό» σημειώνει ο Escobar και συνεχίζει:
Η Ουκρανία σημαίνει αξία για την Κίνα ως σταυροδρόμι για το BRI.
Ο πόλεμος διακόπτει όχι μόνο τις επιχειρήσεις, αλλά και έναν από τους μεγάλους εμπορικούς διαδρόμους που συνδέει τη Δυτική Κίνα με την Ανατολική Ευρώπη.
Το BRI ρυθμίζει όλες τις βασικές αποφάσεις στο Πεκίνο – καθώς ήταν η κυρίαρχη έννοια της κινεζικής εξωτερικής πολιτικής μέχρι τα μέσα του αιώνα.
Και αυτό εξηγεί το τηλεφώνημα του Xi, απομυθοποιώντας κάθε ανοησία του NATOstan σχετικά με το ότι η Κίνα τελικά έδωσε προσοχή στον πολεμοχαρή ηθοποιό.
Εξίσου σημαντική με το BRI είναι η διμερής σχέση που υπαγορεύει τη γεωπολιτική του Πεκίνου: η συνολική στρατηγική σχέση των εταίρων Ρωσίας-Κίνας.

Συνάντηση των υπουργών Άμυνας στη Σανγκάη

«Ας μεταβούμε λοιπόν στη συνάντηση των υπουργών Άμυνας του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO) νωρίτερα αυτή την εβδομάδα στο Δελχί» λέει ο Pepe Escobar.
Η βασική συνάντηση στην Ινδία ήταν μεταξύ του Ρώσου υπουργού Άμυνας Sergei Shoigu και του Κινέζου συναδέλφου του Li Shangfu.
Ο Li βρέθηκε πρόσφατα στη Μόσχα και έγινε δεκτός από τον Putin τον ίδιο για μια ειδική συνομιλία.
Αυτή τη φορά κάλεσε τον Shoigu να επισκεφθεί το Πεκίνο, και αυτό το αίτημα έγινε αμέσως αποδεκτό.
Περιττό να προσθέσουμε ότι κάθε παίκτης του SCO, συμπεριλαμβανομένων των εθνών που είναι προς το παρόν απλώς παρατηρητές ή εταίροι διαλόγου, καθώς και άλλοι που θέλουν να γίνουν πλήρη μέλη, όπως η Σαουδική Αραβία, έδωσαν πολύ μεγάλη προσοχή στη συντροφικότητα Shoigu-Shangfu.
Όταν πρόκειται για τα βαθιά στρατηγικά «κράτη» της Κεντρικής Ασίας, αυτό ισοδυναμεί με θανατική ποινή εκ μέρους του Ηγεμόνος (ΗΠΑ), που θέλει να θέσει σε εφαρμογή ένα σχέδιο «Διαίρει και βασίλευε», το οποίο θα φέρει αντιμέτωπους τη Ρωσία με την Κίνα.
Σημειώνεται πως οι Shoigu-Shangfu φρόντισαν να στείλουν ένα μήνυμα στα μέλη της SCO, Ινδία και Πακιστάν:
«Σταματήστε τις διαμάχες».
Και στις Σαουδική Αραβία και Ιράν: «Εδώ είμαστε, αυτό το τραπέζι έχει σημασία».
Όλα τα παραπάνω δείχνουν επίσης την αυξανόμενη διασύνδεση μεταξύ BRI και SCO, και οι δύο υπό την ηγεσία Ρωσίας-Κίνας.
Οι BRICS είναι ουσιαστικά μια οικονομική λέσχη – πλήρης με τη δική της τράπεζα, την NDB – και επικεντρωμένη στο εμπόριο.
Ο συνασπισμός αυτός αφορά κυρίως την ήπια δύναμη.
Το SCO επικεντρώνεται στην ασφάλεια.
Πρόκειται για σκληρή δύναμη.
Μαζί, αυτοί οι δύο βασικοί οργανισμοί θα ανοίξουν τον δρόμο για την πολυπολικότητα.
Όσο για το τι θα μείνει από την Ουκρανία, το αγοράζουν ήδη δυτικοί mega-players όπως οι BlackRock, Cargill και Monsanto.
Ωστόσο, το Πεκίνο σίγουρα δεν θα παραμείνει στο περιθώριο.
Πάντως, έχουν συμβεί πολύ περίεργα πράγματα στην Ουκρανία για να βγει η Κίνα εκτός…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης