Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Unicredit: Στη ζώνη του λυκόφωτος οι τράπεζες, αναμείνατε πτωχεύσεις και πολλαπλά συστημικά σοκ στις ΗΠΑ

Unicredit: Στη ζώνη του λυκόφωτος οι τράπεζες, αναμείνατε πτωχεύσεις και πολλαπλά συστημικά σοκ στις ΗΠΑ
Στοιχηματίστε στη διάσωση αναξιοπαθούντων τραπεζών, αναφέρει η Unicredit...
Η τραπεζική κρίση που προκλήθηκε από την πρόσφατη κατάρρευση της First Republic, αλλά και των Silicon Valley Bank και Signature Bank, αύξησε τις πιθανότητες για ύφεση στις ΗΠΑ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Unicredit, Andrea Orcel, που προειδοποιεί για περαιτέρω τραπεζικές πτωχεύσεις-σοκ.
Ειδικότερα, το κορυφαίο τραπεζικό στέλεχος της ιταλικής τράπεζας τόνισε την πιθανότητα ατυχημάτων σε ό,τι αφορά την τύχη του χρηματοπιστωτικού τομέα τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.
«Στις ΗΠΑ αναμένουμε τη διάσωση αναξιοπαθούντων τραπεζών, δεν βλέπω να σώζεται καμία τράπεζα όπως στην Ευρώπη» είπε η Andrea Orcel, διευθύνων σύμβουλος της UniCredit, στην Joumanna Bercetche του CNBC την Τετάρτη.
Yπενθυμίζεται πως τη Δευτέρα 1 Μαΐου η JP Morgan απέκτησε την πλειονότητα των περιουσιακών στοιχείων της λεγόμενης τράπεζας των πλουσίων First Republic – μεταξύ των οποίων καταθέσεις 92 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η κατάρρευση της «Πρώτης Δημοκρατίας» ήρθε ως απότοκο της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank και, συνεπακόλουθα, της γενικής ανησυχίας για τη σταθερότητα των μικρότερων αμερικανικών τραπεζών λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων εκ μέρους της Federal Reserve.
Σημειώνεται πως κορυφαίοι οικονομολόγοι είπαν στο CNBC ότι περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων θα μπορούσαν να αποκαλύψουν περισσότερες αδυναμίες στον τραπεζικό τομέα των ΗΠΑ.
Ωστόσο, οι τραπεζικές αρχές στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου έχει την έδρα της η ιταλική UniCredit, έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν βλέπουν το ίδιο επίπεδο κινδύνου στη Γηραιά Ήπειρο, υποστηρίζοντας ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες είναι καλά κεφαλαιοποιημένες και λειτουργούν βάσει ενός αυστηρού ρυθμιστικού πλαισίου.
Τόνισαν επίσης ότι η παρέμβαση της UBS για την αγορά και διάσωση της Credit Suisse έγινε εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην Ελβετία.
«Μπορεί να δείτε μερικές [διασώσεις] στις ΗΠΑ, κατά τη γνώμη μου, αλλά στην Ευρώπη αυτού του είδους οι εξαγορές δεν πρόκειται να αποτελέσουν μοχλός ενοποίησης», είπε ο Orcel στο CNBC.
Πρόσθεσε δε ότι μετά την πανδημία και την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αυτή τη στιγμή ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις προοπτικές είναι η αστάθεια.

Άλμα 65% στα καθαρά κέρδη

Στο μεταξύ, άλμα 65% σημείωσαν τα καθαρά κέρδη της UniCredit το α' 3μηνο του 2023, αφού διαμορφώθηκαν στα 2,1 δισ. ευρώ, με τον δείκτη CET1 να διαμορφώνεται στο 16,05%.
Επιπλέον, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι βελτιώνει τις προβλέψεις της για το 2023, με αναμενόμενα καθαρά κέρδη 6,5 δισ. ευρώ.
Η UniCredit ανακοίνωσε επίσης ότι τα έσοδά της κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 ανήλθαν σε 3,3 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άλμα 56,5% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
«Για 9ο συνεχόμενο τρίμηνο, η UniCredit σημείωσε εξαιρετικά οικονομικά αποτελέσματα βελτιώνοντας την κερδοφορία της και τον ρυθμό διανομής της, καθώς συνεχίζουμε να ξεκλειδώνουμε την εσωτερική αξία της τράπεζας μας.
Σημειώνουμε σημαντική πρόοδο στην εκτέλεση του στρατηγικού μας σχεδίου και βρισκόμαστε στη δεύτερη φάση του συνεχιζόμενου βιομηχανικού μετασχηματισμού μας, θέτοντας ένα νέο σημείο αναφοράς για τον τραπεζικό τομέα» δήλωσε ο Andrea Orcel, Διευθύνων Σύμβουλος της UniCredit.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης