Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Πιστωτικό κραχ βλέπει o οικονομολόγος Rubino: Ο κόσμος σύντομα θα πληγωθεί από μια οικονομία - σχήμα Ponzi που σκάει

Πιστωτικό κραχ βλέπει o οικονομολόγος Rubino: Ο κόσμος σύντομα θα πληγωθεί από μια οικονομία - σχήμα Ponzi που σκάει
Ο όρος «Σχήμα Ponzi» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών…
Σχετικά Άρθρα
H συρρίκνωση της προσφοράς χρήματος κινδυνεύει να προκαλέσει μια τεράστια, ανεξέλεγκτη συντριβή...
Όπως λέει ο Rubino, «πιθανότατα ακούτε τον όρο σχήμα Ponzi για πρώτη φορά»…
Ο όρος «Σχήμα Ponzi» (Ponzi Scheme) αναφέρεται σε οποιαδήποτε χρηματική απάτη στηρίζεται σε «πυραμίδα» επενδυτών.
Η πυραμίδα επενδυτών αποτελεί ένα παράνομο επενδυτικό σχήμα που περιλαμβάνει την πληρωμή απόδοσης σε επενδυτές από τα χρήματα που πληρώνονται από μεταγενέστερους επενδυτές, αντί από τα καθαρά κέρδη που συγκεντρώνονται από πραγματικές πωλήσεις.
Συγκεκριμένα εικονικές επιχειρήσεις λειτουργούν ως φενάκη του εκάστοτε απατεώνα που διαχειρίζεται την απάτη χρησιμοποιώντας τα κεφάλαια νέων επενδυτών για να καλύψει τα κενά που αφήνει πίσω της η υπεξαίρεση χρημάτων από τους παλαιότερους επενδυτές.
Ο στόχος της οποίας εικονικής επιχείρησης ή ατόμου είναι να πείσει κάποιους ανθρώπους να επενδύσουν σε κάτι, ενδεχομένως και μη διευκρινίσιμο προϊόν, με την υπόσχεση εγγυημένης απόδοσης.
Σε αυτές τις περιπτώσεις το κίνητρο επένδυσης αφορά υψηλά επιτόκια και κατ' επέκταση η αποπληρωμή των επενδυτών δημιουργεί δικλίδες επενδυτικής ασφαλείας για υποψηφίους επενδυτές που συρρέουν για να επενδύσουν.
Όπως γίνεται σαφές η ανατροφοδότηση της πυραμίδας - συστήματος απαιτεί όλο και περισσότερους επενδυτές πράγμα που αποδεικνύει μελλοντικά τη βραχυβιότητα της διαδικασίας αυτής και του όλου σχεδίου.
Μπορεί να συνεχίζεται θεωρητικά επ’ άπειρον ή έστω για όσο καιρό εισρέουν νέα κεφάλαια. Το είδος αυτής της απάτης πήρε «τιμητικά» το όνομα του πρώτου διδάξαντος, του Ιταλού Charles Ponzi.
Βέβαια η πρώτη αναφορά σε αντίστοιχο σχήμα έγινε από τον Charles Dickens το 1857 στη νουβέλα του με όνομα «Little Dorrit».
Ένα σχήμα Ponzi πεθαίνει όταν η εισροή νέων χρημάτων είναι ανεπαρκής για να πληρώσει τα θύματα των υπαρχόντων επενδυτών.
«Για να καταλάβουμε γιατί αυτό έχει σημασία σήμερα, ας κάνουμε ένα πείραμα σκέψης» προτρέπει ο Rubino…
«Ας πούμε ότι το επόμενο έτος, οι ΗΠΑ πρέπει να πληρώσουν 5% περισσότερο για το σύστημα ιατρικής ασφάλισης και την κοινωνική ασφάλιση και 7% περισσότερο για την παγκόσμια στρατιωτική αυτοκρατορία τους.
Εν τω μεταξύ, οι επιχειρήσεις με ληξιπρόθεσμα χρέη πρέπει να τα μεταφέρουν με υψηλότερα επιτόκια, ενώ οι ιδιοκτήτες ακινήτων με στεγαστικά δάνεια με ρυθμιζόμενο επιτόκιο βλέπουν τις μηνιαίες πληρωμές τους να αυξάνονται.
Συνολικά, πρόκειται για πολλά νέα δολάρια - ας πούμε μισό τρισεκατομμύριο - που δεν υπήρχαν πριν από ένα χρόνο αλλά χρειάζονται τώρα.
Και από κάπου πρέπει να έρθουν.
Σε ένα κανονικό νομισματικό σύστημα fiat, η κεντρική τράπεζα δημιουργεί απλώς το απαραίτητο νόμισμα από τον αέρα, όλοι πληρώνονται και η προκύπτουσα μείωση της αξίας του νομίσματος είναι τόσο μικρή που λίγοι ενοχλούνται.
Αυτό όμως δεν ισχύει σήμερα…
Καθώς υποχρεώσεις αυξάνονται, το διαθέσιμο χρηματικό ποσό… συρρικνώνεται.
Το παρακάτω διάγραμμα που απεικονίζει τον ρυθμό αύξησης της προσφοράς χρήματος M2 δείχνει τεράστια άνοδο επί… Covid (γεγονός που εν μέρει ευθύνεται για την περσινή άνοδο των τιμών καταναλωτή) και μια δραματική βουτιά φέτος (Ο δείκτης M2 περιλαμβάνει τον Μ1 και κάθε στοιχείο πλούτου που μπορεί εγγυημένα να μετατραπεί σχετικά άμεσα σε μετρητά χωρίς να χάσει την αξία του.
Ενδεικτικά στον δείκτη Μ2 περιλαμβάνονται οι βραχυπρόθεσμες προθεσμιακές καταθέσεις σε τράπεζες, οι καταθέσεις ταμιευτηρίου και τα 24ωρα αμοιβαία κεφάλαια της αγοράς χρήματος.
Η ανάλυση και η παρακολούθηση του δείκτη Μ2 παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς σε συνδυασμό με τα νομίσματα, περιλαμβάνει όλες τις ρευστές καταθέσεις σε μια οικονομία).

Σημειώστε ότι, κατά τη διάρκεια ολόκληρης της εποχής των νομισμάτων fiat, το M2 δεν έχει υποχωρήσει ποτέ στο παρελθόν.
Αυτό σημαίνει ότι ορισμένα χρέη δεν θα πληρωθούν.
Όσοι έχουν δανειστεί και αντιμετωπίζουν δυσκολίες θα αποτύχουν να πληρώσουν τα χρέη τους και ούτω καθεξής - έως ότου όλοι οι τομείς αρχίσουν να ανατινάζονται.
Σκεφτείτε ξανά την περιφερειακή τράπεζα SVB ως ένα σχετικά ευνοϊκό παράδειγμα σε ό,τι αφορά το πώς θα μοιάζει ό,τι έπεται.
Συνοψίζοντας, το τρέχον παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα είναι ένα σχήμα Ponzi και η νέα μηχανή εκτύπωσης χρημάτων έχει απενεργοποιηθεί.
Τα χειρότερα έρχονται…

Γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρον…

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, οι κεντρικές τράπεζες ανακάλυψαν πόσο εύκολο είναι να πλημμυρίσει μια οικονομία με μετρητά.
Οι ΗΠΑ, για παράδειγμα, απλώς ταχυδρομούσαν επιταγές σε πολίτες και έδωσαν «δάνεια» σε μικρές επιχειρήσεις, ενώ πέταξαν τρισεκατομμύρια σε εγγυήσεις δανείων και άμεση βοήθεια σε μεγάλες εταιρείες.
Πανεύκολο.
Όταν το σημερινό σχέδιο Ponzi αρχίσει να ξετυλίγεται, αυτές οι ίδιες κυβερνήσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με την επιλογή μεταξύ να αφήσουν σχεδόν τα πάντα να σταματήσουν, καθώς το πρόβλημα στην καταρρέουσα περιφέρεια αρχίζει να κατευθύνεται προς τον πυρήνα (δηλαδή, καθώς οι μικροί παίκτες πεθαίνουν με τρόπους που απειλούν π.χ. την JP Morgan Chase).
Τώρα, αντί να στέλνει έντυπες ή ηλεκτρονικές επιταγές σε μεμονωμένους τραπεζικούς λογαριασμούς, η Fed θα αναπτύξει το πολυσυζητημένο ψηφιακό νόμισμά της και θα χρηματοδοτήσει «δωρεάν» υπόλοιπα λογαριασμών για όλους όσους θεωρεί άξιους για ένα τέτοιο δώρο.
Η συντριπτική πλειοψηφία, τραυματισμένη από την εξαφάνιση των θέσεων εργασίας και των χαρτοφυλακίων μετοχών της, θα δεχτεί πρόθυμα τα δωρεάν χρήματα.
Και κάπως έτσι, γεννιέται το επόμενο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Που, όπως πάντα, μας ταξιδεύει στο χρυσό και το ασήμι.
Η ιστορία λέει ότι η πρώτη φάση αυτής της διαδικασίας θα περιλαμβάνει μια bear market σε ό,τι αφορά τις μετοχές.
Στη δεύτερη φάση (δηλαδή, την εισαγωγή του CBDC), τα άτομα που προτιμούν να μην κατέχουν «προγραμματιζόμενο» νόμισμα που παρακολουθείται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα από την NSA, θα μετατρέψουν τα χρήματα της Fed σε πραγματικά περιουσιακά στοιχεία.
Θα προκύψουν ελλείψεις σε χρυσό και ασήμι και οι τιμές θα ανταποκριθούν ανάλογα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης