Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Bank of America: Τέλος το ράλι ανόδου στην Ευρώπη - Έρχεται διόρθωση

Bank of America: Τέλος το ράλι ανόδου στην Ευρώπη - Έρχεται διόρθωση
Το χαμηλό σημείο για τις μετοχές θα πρέπει να έρθει στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, όταν ο οικονομικός κύκλος αναμένεται να πιάσει πάτο
Οι στρατηγικοί αναλυτές είναι προβληματισμένοι από την ανάκαμψη των ευρωπαϊκών μετοχών από τα μέσα Μαρτίου, αναμένοντας ότι η συνεχής εκστρατεία αύξησης των επιτοκίων θα ανακόψει τελικά το ράλι.
Επιμένουν στις δυσοίωνες προοπτικές τους για το υπόλοιπο του 2023, χωρίς να πείθονται από τη μέχρι στιγμής άνοδο του Stoxx Europe 600 κατά 10%.
Ο δείκτης αναφοράς αναμένεται να πέσει στις 450 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους, σύμφωνα με τον μέσο όρο 15 προβλέψεων σε έρευνα στρατηγικών του Bloomberg, που σημαίνει πτώση 4% από τα τρέχοντα επίπεδα.
"Η νομισματική πολιτική έχει αυστηροποιηθεί με τον πιο απότομο ρυθμό των τελευταίων 40 ετών, γεγονός που οδηγεί σε απότομη επιδείνωση των πιστωτικών και νομισματικών συνθηκών", αναφέρει η στρατηγικός αναλυτής της Bank of America, Milla Savova.
"Αναμένουμε ότι αυτό θα οδηγήσει σε υφεσιακές συνθήκες ανάπτυξης τους επόμενους μήνες, οι οποίες, με τη σειρά τους, θα συνάδουν με μια σημαντική διεύρυνση των ασφαλίστρων κινδύνου".
Οι στρατηγικοί αναλυτές της BofA αναμένουν ότι οι υποβαθμίσεις των προβλέψεων για τα κέρδη θα προσθέσουν στους αντίξοους ανέμους, μειώνοντας τον στόχο τους για το τέλος του έτους για τον Stoxx 600 σε 410 από 430 τον περασμένο μήνα, γεγονός που συνεπάγεται σχεδόν 13% πτώση από εδώ και πέρα.
Για τη Savova και την ομάδα της, το χαμηλό σημείο για τις μετοχές θα πρέπει να έρθει στις αρχές του τέταρτου τριμήνου, όταν ο οικονομικός κύκλος αναμένεται να πιάσει πάτο, παρασύροντας τον δείκτη αναφοράς σε επίπεδα έως και τις 365 μονάδες.

Η ανάκτηση

Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν ανακτήσει όλες τις απώλειες που προκάλεσε η τραπεζική αναταραχή στις ΗΠΑ και η κατάρρευση της Credit Suisse.
Ο Stoxx 600 εκτινάχθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Φεβρουάριο του 2022 αυτόν τον μήνα, ενισχυμένος από την οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα και την ταχεία παρέμβαση των αρχών για τον περιορισμό της τραπεζικής κρίσης.
Το πρόβλημα είναι ότι τα μεταποιητικά στοιχεία για την ήπειρο συνέχισαν να επιδεινώνονται, ενώ ο πληθωρισμός παραμένει πολύ υψηλός για να σταματήσουν οι κεντρικές τράπεζες να αυξάνουν τα επιτόκια.
Η σε μεγάλο βαθμό αρνητική αξιολόγηση από τους στρατηγικούς αναλυτές πωλήσεων αντικατοπτρίζεται από τις ενέργειες του επενδυτικού κλάδου.
Σύμφωνα με την έρευνα της BofA για τους διαχειριστές ευρωπαϊκών κεφαλαίων τον Απρίλιο, το 70% των επενδυτών αναμένουν αδυναμία στην αγορά μετοχών της περιοχής τους επόμενους μήνες ως απάντηση στη νομισματική σύσφιξη, από 66% τον προηγούμενο μήνα.
Παράλληλα, το 55% βλέπει τις μετοχές να κινούνται προς τα κάτω τους επόμενους 12 μήνες, από 42%.
Ο επίμονος πληθωρισμός που οδηγεί σε μεγαλύτερη σύσφιξη της κεντρικής τράπεζας θεωρείται ως η πιο πιθανή αιτία διόρθωσης, ακολουθούμενη από την αποδυνάμωση των μακροοικονομικών στοιχείων, όπως έδειξε η έρευνα.

Οι αισιόδοξοι

Ενώ οι περισσότεροι στρατηγικοί αναλυτές της έρευνας επέμειναν στις προβλέψεις τους ή προσάρμοσαν ελαφρώς την άποψή τους προς τα κάτω τον τελευταίο μήνα, ορισμένοι βρήκαν δικαιολογία για αύξηση.
Η State Street Global Advisors, για παράδειγμα, αύξησε τον στόχο της σε 475 από 455 μονάδες, αν και αυτό συνεπάγεται περιορισμένη μόνο άνοδο για το υπόλοιπο του έτους.
"Η χρηματοπιστωτική μετάδοση από τον τραπεζικό τομέα τον Μάρτιο είχε περιοριστεί πολύ καλά μέχρι στιγμής και οι αγορές έχουν ανακάμψει", λέει ο Frederic Dodard, επικεφαλής διαχείρισης χαρτοφυλακίου EMEA της State Street Global Advisors.
Η εταιρεία συνεχίζει να προτιμά τις ευρωπαϊκές μετοχές έναντι άλλων περιοχών, αλλά βλέπει έναν μέτριο κίνδυνο από τις αρνητικές προβλέψεις και τις πρόσθετες υποβαθμίσεις των προβλέψεων κερδών των εταιρειών για το 2023 και το 2024, πρόσθεσε.
Η περίοδος κερδών του πρώτου τριμήνου ξεκίνησε με ορισμένες θετικές εκπλήξεις και μπορεί να υπάρξουν και άλλες.

Αλλά αυτό δεν θα πρέπει να προεκτιμάται ως σήμα ισχυρότερης απόδοσης των μετοχών, σύμφωνα με τους στρατηγικούς αναλυτές της JPMorgan.
Λόγω των χαμηλών προσδοκιών για τα κέρδη ήταν εύκολο για τις εταιρείες να τις ξεπεράσουν, ενώ οι αριθμοί πήραν επίσης ώθηση από την οικονομική δραστηριότητα που ήταν καλύτερη από ό,τι στο πρώτο τρίμηνο του 2022, υποστηρίζουν.
"Το ερώτημα είναι αν οι μετοχές θα σημειώσουν πολύ περαιτέρω άνοδο, μετά από ένα ήδη ισχυρό ράλι", λένε οι στρατηγικοί αναλυτές με επικεφαλής τον Mislav Matejka.
"Σας συμβουλεύουμε να χρησιμοποιήσετε την όποια δύναμη λόγω των θετικών αποτελεσμάτων του πρώτου τριμήνου ως ένα καλό επίπεδο για να μειώσετε την έκθεση", πρόσθεσαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης