Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Σημαία πανικού από Goldman Sachs - Έρχεται sell off 276 δισ. στις αγορές, χωρίς πυρομαχικά τα quant funds

Σημαία πανικού από Goldman Sachs - Έρχεται sell off 276 δισ. στις αγορές, χωρίς πυρομαχικά τα quant funds
Τα quant funds θα αναγκαστούν να πουλήσουν μετοχές ύψους 276 δισ. δολαρίων αν η αγορά υποχωρήσει τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το μοντέλο της Goldman
Εν μέσω της αναζωπύρωσης της τραπεζικής ανησυχίας, οι ταραγμένες χρηματιστηριακές αγορές ίσως χρειαστεί να ζήσουν χωρίς μια βασική πηγή αγοραστικής δύναμης.
Αυτή είναι η προειδοποίηση από τον Scott Rubner της Goldman Sachs, τα στοιχεία του οποίου δείχνουν ότι οι συστηματικοί διαχειριστές κεφαλαίων έχουν εκτεθεί σε μετοχές αξίας άνω των 170 δισ. δολαρίων τον τελευταίο μήνα, οδηγώντας την έκθεση των κεφαλαίων στο υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2022.
Τώρα, με την τοποθέτησή τους κοντά στο αποκορύφωμα, η "ομάδα" είναι πιο διατεθειμένη να είναι πωλητές τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον βετεράνο της αγοράς, ο οποίος μελετά τη ροή των κεφαλαίων για δύο δεκαετίες.
Τα σήματα ενεργοποίησης για τους συμβούλους εμπορίας εμπορευμάτων - CTAs που δείχνουν τη δυναμική των τιμών των περιουσιακών στοιχείων μέσω των long και short στοιχημάτων στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων - βρίσκονται σε επίπεδα που υποδηλώνουν τις 4.130 μονάδες στον S&P 500, όπως δείχνει το μοντέλο του.
"Είμαι τακτικά πτωτικός", έγραψε ο Rubner.
"Οι αγοραστές έχουν ξεμείνει από πυρομαχικά" (Quants Are ‘Out of Ammo’ for Buying Stocks).

Έρχεται sell off

Από τους οπαδούς της τάσης μέχρι τους traders που κατανέμουν περιουσιακά στοιχεία με βάση τα σήματα μεταβλητότητας, τα quant funds θα αναγκαστούν να πουλήσουν μετοχές ύψους 276 δισ. δολαρίων αν η αγορά υποχωρήσει τον επόμενο μήνα, σύμφωνα με το μοντέλο της Goldman.
Ωστόσο, χάρη στην αυξημένη έκθεσή τους, θα χρειαζόταν να αγοράσουν μόνο έως 25 δισ. δολάρια αν ένα μεγάλο ράλι λάβει χώρα κατά το ίδιο χρονικό διάστημα.
Αυτά είναι δυνητικά άσχημα νέα για τους ταύρους των μετοχών, οι οποίοι βλέπουν τον S&P 500 να διολισθαίνει, αφού τα δυσοίωνα νέα από την First Republic Bank αναζωπύρωσαν τις ανησυχίες ότι η κρίση δανεισμού δεν έχει εξαντληθεί.
Εάν διατηρηθεί, η αποδέσμευση από τα quant funds έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει πρόσθετες πιέσεις για μια αγορά όπου επικρατεί επιφυλακτικότητα εν μέσω ανησυχιών για ύφεση και μιας διαφαινόμενης προθεσμίας για το ανώτατο όριο χρέους της αμερικανικής κυβέρνησης.
Η ανάλυση ροής κέρδισε έδαφος το τελευταίο έτος, καθώς οι επενδυτές αγωνίζονταν να αποκτήσουν μια σταθερή εικόνα της πορείας της οικονομίας και της νομισματικής πολιτικής.
Στα τέλη Μαρτίου, όταν οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street προσπαθούσαν να καταλάβουν τι θα σήμαινε η τραπεζική κρίση για τις αμερικανικές μετοχές, ο Rubner δήλωσε ότι οι μετοχές θα κατευθύνονταν προς περισσότερα κέρδη τον Απρίλιο, επικαλούμενος την αμυντική τοποθέτηση των επενδυτών.

Ηρεμία πριν την καταιγίδα

Σίγουρα, οι μεγάλοι συστημικοί traders είναι μόνο μία δύναμη στην αγορά, αν και μεγάλη.
Η παρακολούθηση και η πρόβλεψη των επιπτώσεών τους στη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης αποτελεί γόνιμο έδαφος για την ανάλυση της Wall Street, αλλά είναι από τη φύση της μια ανακριβής επιστήμη.
Εν μέρει δελεασμένα από την απόκοσμη ηρεμία που σαρώνει τις μετοχές το τελευταίο διάστημα, τα quant funds πέρασαν τον προηγούμενο μήνα μαζεύοντας μετοχές, λειτουργώντας ως κύρια πηγή στήριξης της αγοράς.
Μια στροφή στη συμπεριφορά τους θα επιβάρυνε την αγορά, δικαιώνοντας εκείνους που προειδοποιούσαν ότι η πρόσφατη ηρεμία συγκάλυπτε κινδύνους κάτω από την επιφάνεια.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο κορυφαίος στρατηγικός αναλυτής της JPMorgan, Marko Kolanovic, δήλωσε ότι η "ηρεμία" οφείλεται σε τεχνικές δυνάμεις, όπως οι πωλητές δικαιωμάτων προαίρεσης που τροφοδοτούν ενδοημερήσιες ανατροπές, οι οποίες άφησαν την αγορά σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη στις περισσότερες συνεδριάσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης