Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

TS Lombard: Αργής καύσης η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ - Χωρίζεται ο «κόσμος» της Wall Street

TS Lombard: Αργής καύσης η τραπεζική κρίση στις ΗΠΑ - Χωρίζεται ο «κόσμος» της Wall Street
Μεγαλύτερα ιδρύματα όπως η JPMorgan και η Bank of America υπέστησαν πολύ μικρότερο πλήγμα, ενώ οι μικρότεροι ομόλογοι τους, όπως η First Republic, αντιμετωπίζουν πολύ πιο δύσκολο αγώνα και μάχη για επιβίωση
Μια τραπεζική κρίση που ξέσπασε πριν από λιγότερο από δύο μήνες φαίνεται τώρα ότι δεν αποτελεί τόσο μια μεγάλη ανησυχία για την αμερικανική οικονομία όσο μια αργή αιμορραγία που θα λειτουργήσει ως πιθανός καταλύτης για μια πολυαναμενόμενη ύφεση αργότερα φέτος.
Καθώς οι τράπεζες αναφέρουν τον αντίκτυπο που είχε στις δραστηριότητές τους η εκροή καταθέσεων, η εικόνα είναι ανάμεικτη: Μεγαλύτερα ιδρύματα όπως η JPMorgan και η Bank of America υπέστησαν πολύ μικρότερο πλήγμα, ενώ οι μικρότεροι ομόλογοι τους, όπως η First Republic, αντιμετωπίζουν πολύ πιο δύσκολο αγώνα και μάχη για επιβίωση.
Αυτό σημαίνει ότι ο αγωγός χρημάτων προς τη Wall Street παραμένει ως επί το πλείστον ζωντανός, ενώ η κατάσταση στην Main Street είναι πολύ πιο επισφαλής.
"Οι μικρές τράπεζες θα δανείζουν λιγότερο.
Αυτό είναι ένα πιστωτικό χτύπημα στη Μέση Αμερική, στην Main Street", δήλωσε ο Steven Blitz, επικεφαλής οικονομολόγος της TS Lombard στις ΗΠΑ.
"Αυτό είναι αρνητικό για την ανάπτυξη".
Το πόσο αρνητικό θα φανεί τόσο τις προσεχείς ημέρες όσο και τους μήνες που έρχονται, καθώς τα στοιχεία θα ρέουν.

Το καμπανάκι της First Republic

Η First Republic, μια περιφερειακή τράπεζα που θεωρείται καμπανάκι για το πόσο σκληρά θα πλήξει τον κλάδο η κρίση καταθέσεων, ανακοίνωσε κέρδη που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, αλλά κατά τα άλλα αντανακλούσαν μια τράπεζα που αγωνίζεται.
Τα τραπεζικά κέρδη σε μεγάλο βαθμό ήταν αξιοπρεπή για το πρώτο τρίμηνο, αλλά το μέλλον του τομέα είναι αβέβαιο.
"Αντί να φέρνουν νέες πληροφορίες σχετικά με το θέμα, τα κέρδη αυτής της εβδομάδας επιβεβαιώνουν ότι το τραπεζικό άγχος σταθεροποιήθηκε μέχρι το τέλος Μαρτίου και περιορίστηκε σε ένα οριακό σύνολο τραπεζών", δήλωσε ο παγκόσμιος οικονομολόγος της Citigroup, Robert Sockin.
"Αυτό είναι περίπου το καλύτερο μακροοικονομικό αποτέλεσμα που θα μπορούσαμε να ελπίζουμε όταν εμφανίστηκαν οι πιέσεις τον περασμένο μήνα".

Παρακολουθώντας την ανάπτυξη στο μέλλον

Στο άμεσο μέλλον, η μέτρηση για την οικονομική ανάπτυξη του πρώτου τριμήνου αναμένεται να είναι σε μεγάλο βαθμό θετική, παρά τα τραπεζικά προβλήματα.
Όταν το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ δημοσιεύσει την αρχική του εκτίμηση για την πορεία του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος για τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, αναμένεται να δείξει αύξηση 2%, σύμφωνα με την εκτίμηση του Dow Jones.
Ο ανιχνευτής δεδομένων της Atlanta Fed προβλέπει ακόμη καλύτερη αύξηση της τάξης του 2,5%.
Αυτή η ανάπτυξη, ωστόσο, δεν αναμένεται να διαρκέσει, κυρίως λόγω δύο αλληλένδετων παραγόντων: των αυξήσεων των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που στοχεύουν σκόπιμα στην επιβράδυνση της οικονομίας και τη μείωση του πληθωρισμού, και των περιορισμών στον δανεισμό των μικρών τραπεζών.
Η First Republic, για παράδειγμα, ανέφερε ότι υπέστη μείωση καταθέσεων άνω του 40% και είναι μέρος της μείωσης των καταθέσεων κατά 563 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος μεταξύ των αμερικανικών τραπεζών, η οποία θα καταστήσει δυσκολότερη τη χορήγηση δανείων.
Ωστόσο, ο Blitz και πολλοί συνάδελφοί του εξακολουθούν να αναμένουν ότι η όποια ύφεση θα είναι επιφανειακή και βραχύβια.
"Όλα μου το λένε αυτό.
Μπορείτε να έχετε μια ύφεση που δεν θα καθοδηγείται από τα αυτοκίνητα και την αγορά κατοικίας;
Ναι, μπορείτε.
Είναι μια ύφεση που δημιουργείται από την απώλεια περιουσιακών στοιχείων, την απώλεια εισοδήματος και αυτό τελικά διαχέεται σε όλα", είπε.
"Και πάλι, πρόκειται για μια ήπια ύφεση.
Μια ύφεση του 2008-2009 συμβαίνει κάθε 40 χρόνια. Δεν είναι ένα γεγονός 10 ετών".

Η επανάληψη της ύφεσης

Στην πραγματικότητα, η πιο πρόσφατη ύφεση ήταν μόλις πριν από δύο χρόνια, στις πρώτες ημέρες της κρίσης του Covid.
Η ύφεση ήταν ιστορικά απότομη και σύντομη, και τερματίστηκε από ένα εξίσου πρωτοφανές μπαράζ δημοσιονομικών και νομισματικών κινήτρων που συνεχίζει να ρέει στην οικονομία.
Οι καταναλωτικές δαπάνες φάνηκε να αντέχουν αρκετά καλά απέναντι στην τραπεζική κρίση, ενώ η Citigroup εκτιμά ότι οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις ύψους περίπου 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων εξακολουθούν να είναι διαθέσιμες.
Ωστόσο, τόσο τα ποσοστά παραβατικότητας όσο και τα υπόλοιπα αυξάνονται: Η Moody's ανέφερε ότι οι διαγραφές πιστωτικών καρτών ήταν 2,6% το πρώτο τρίμηνο, αυξημένες κατά 0,57% από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, ενώ τα υπόλοιπα αυξήθηκαν κατά 20,1% σε ετήσια βάση.
Τα ποσοστά προσωπικής αποταμίευσης έχουν επίσης κατρακυλήσει, πέφτοντας από 13,4% το 2021 σε 4,6% τον Φεβρουάριο.
Αλλά η πιο ολοκληρωμένη έκθεση που έχει κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής και η οποία λαμβάνει υπόψη την περίοδο κατά την οποία έκλεισαν η Silicon Valley Bank και η Signature Bank έδειξε ότι η ζημία έχει περιοριστεί.
Η περιοδική έκθεση "Beige Book" της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε, στις 19 Απριλίου, ανέφερε μόνο ότι ο δανεισμός και η ζήτηση για δάνεια "γενικά μειώθηκαν" και τα πρότυπα αυστηροποιήθηκαν "εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας και ανησυχιών για τη ρευστότητα".
"Οι επιπτώσεις της κρίσης φαίνονται λιγότερο σοβαρές από ό,τι περίμενα πριν από λίγες εβδομάδες", δήλωσε ο Mark Zandi, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody's Analytics.
Η έκθεση της Fed "ήταν πολύ λιγότερο τριχωτή από ό,τι περίμενα.
Η κατάσταση των τραπεζών είναι ένας αντίθετος άνεμος, αλλά δεν είναι ένας αντίθετος άνεμος θύελλας, είναι απλώς ένα είδος ενόχλησης".

Όλα αφορούν τον καταναλωτή

Το πού θα πάνε τα πράγματα από εδώ και πέρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τους καταναλωτές, οι οποίοι αντιπροσωπεύουν περισσότερα από τα δύο τρίτα του συνόλου της οικονομικής δραστηριότητας των ΗΠΑ.
Ενώ η ζήτηση για υπηρεσίες πλησιάζει τα προ της πανδημίας επίπεδα, δημιουργούνται ρωγμές.
Μαζί με την αύξηση των υπολοίπων των πιστωτικών καρτών και των καθυστερήσεων είναι πιθανό να έρθει και το περαιτέρω εμπόδιο της αυστηροποίησης των πιστωτικών προτύπων, τόσο από ανάγκη όσο και από την αυξημένη πιθανότητα αυστηρότερης ρύθμισης.
Οι καταναλωτές με χαμηλότερο εισόδημα αντιμετωπίζουν πίεση εδώ και χρόνια, καθώς το μερίδιο του πλούτου που κατέχει το 1% των υψηλότερων εισοδημάτων συνεχίζει να ανεβαίνει, από 29,7% όταν χτύπησε το Covid σε 31,9% στα μέσα του 2022, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία της Fed.
"Πριν αρχίσει να ξεδιπλώνεται πραγματικά οτιδήποτε από αυτά στις αρχές Μαρτίου, είχατε ήδη αρχίσει να βλέπετε σημάδια συρρίκνωσης και συγκράτησης της πίστωσης", δήλωσε ο Jim Baird, επικεφαλής επενδύσεων στην Plante Moran Financial Advisors.
"Βλέπετε μειωμένη ζήτηση για πίστωση, καθώς οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις αρχίζουν να περιορίζονται".
Ο Baird, ωστόσο, βλέπει επίσης λίγες πιθανότητες για μια απότομη ύφεση.
"Όταν κοιτάζετε πώς όλα τα μελλοντικά δεδομένα ευθυγραμμίζονται, είναι δύσκολο να φανταστείτε πώς θα αποφύγουμε τουλάχιστον μια μικρή ύφεση", δήλωσε.
"Το πραγματικό ερώτημα είναι κατά πόσο η ισχύς της οικονομίας της εργασίας και τα ακόμη σημαντικά αποθέματα μετρητών που διαθέτουν πολλά νοικοκυριά μπορούν να ωθήσουν τους καταναλωτές προς τα εμπρός και να διατηρήσουν την οικονομία σε καλό δρόμο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης