Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Ήρθαν τα πρώτα σημάδια της επόμενης κρίσης - Αδειάζουν τα οικονομικά κέντρα των ΗΠΑ

Morgan Stanley: Ήρθαν τα πρώτα σημάδια της επόμενης κρίσης - Αδειάζουν τα οικονομικά κέντρα των ΗΠΑ
Περισσότερο από το 50% των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμπορικά ενυπόθηκα δάνεια θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτεί μέσα στους επόμενους 24 μήνες
Μετά την τραπεζική κρίση, θα μπορούσε το επόμενο ντόμινο να είναι όλα αυτά τα άδεια κτίρια γραφείων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων.
Επενδυτές και οικονομολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά εμπορικών ακινήτων, βλέποντας προβλήματα με την αναχρηματοδότηση.
Ο τομέας αυτός έχει πληγεί σκληρά εδώ και χρόνια, με τη στροφή στην εξ αποστάσεως εργασία να επιφέρει αύξηση των ποσοστών κενών χώρων και πτώση της αξίας των ακινήτων.
Από την πλευρά της, η Lisa Shalett, επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley Wealth Management, και στρατηγικοί αναλυτές, βλέπουν ένα "τεράστιο εμπόδιο" μπροστά τους.
"Φοβόμαστε ότι οι πιέσεις σε άλλες κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων θα γίνουν άλλος ένας αντίξοος άνεμος για τις μετοχές τεχνολογίας της megacap, παράλληλα με αυτούς που δημιουργούνται από μια ύφεση των κερδών και/ή μια οικονομική ύφεση", έγραψε η Shalett.
Και το στοιχειοθετούσε αυτό...

Τα σημάδια

"Περισσότερο από το 50% των 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε εμπορικά ενυπόθηκα δάνεια θα χρειαστεί να επαναδιαπραγματευτεί μέσα στους επόμενους 24 μήνες, όταν τα νέα επιτόκια δανεισμού είναι πιθανό να αυξηθούν κατά 350 έως 450 μονάδες βάσης", γράφει η Shalett.
Όπως σημειώνει οι περιφερειακές τράπεζες αντιπροσώπευαν το 70% έως 80% του συνόλου των νέων χορηγήσεων δανείων κατά τον προηγούμενο κύκλο, με όλα τα μάτια να είναι στραμμένα στον τομέα μετά τις ιστορικές καταρρεύσεις της Silicon Valley Bank και της Signature Bank τον περασμένο μήνα.
Τα ακίνητα γραφείων αντιμετώπιζαν ήδη σοβαρά προβλήματα από την απομακρυσμένη εργασία και τώρα βλέπει μια εξόντωση με τα ποσοστά κενών χώρων κοντά σε υψηλό 20ετίας.
"Οι αναλυτές της MS & Co. προβλέπουν μια πτώση των τιμών CRE από την κορυφή έως την κατώτατη τιμή έως και 40%, χειρότερη από ό,τι στη Μεγάλη Οικονομική Κρίση".

Δυσκολεύει ο δανεισμός

Όπως έχει ήδη αναφέρει το Fortune, είναι πλέον πιθανό να υπάρξουν αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού για την αγορά εμπορικών ακινήτων.
Στην πραγματικότητα, τα αυστηρότερα πρότυπα δανεισμού είχαν ήδη τεθεί σε εφαρμογή με την αύξηση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην προσπάθειά της να μειώσει τον πληθωρισμό και η τραπεζική κρίση θα επιδεινώσει την υπάρχουσα έλλειψη ρευστότητας.
Αυτό με τη σειρά του θα αυξήσει τον κίνδυνο αθετήσεων, δυσχερειών και παραβάσεων, καθώς ο κλάδος βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στο χρέος.
Η δυσπραγία αυτής της κλίμακας, σύμφωνα με τη Shalett, θα πλήξει τους ιδιοκτήτες και τους τραπεζίτες που τους δανείζουν, διαχέεται στις επιχειρηματικές κοινότητες, στους χρηματοδότες ιδιωτικών κεφαλαίων και στους ιδιοκτήτες των υποκείμενων τίτλων.
Ούτε οι τομείς της τεχνολογίας και της καταναλωτικής διακριτικής ευχέρειας θα έχουν "ανοσία", λέει.

Ο ευρύτερος αντίκτυπος

Και τι γίνεται με τον ευρύτερο αντίκτυπο στην οικονομία;
Ενώ η Shalett θεωρεί ότι μια ήπια προσγείωση είναι ακόμη δυνατή, λέει ότι οι πιθανότητες να συμβεί αυτό μειώνονται υπό το πρίσμα της πιθανότητας αυστηρότερων προτύπων δανεισμού.
Η κατάσταση της αγοράς χρέους εμπορικών ακινήτων είναι "μακράν το πιο σοβαρό ζήτημα που διαφαίνεται".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης