Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch για Τουρκία: Στο 10,6% του ΑΕΠ το κόστος του σεισμού, επιβράδυνση στην ανάπτυξη - Αύξηση στα NPLs

tags :
Fitch για Τουρκία: Στο 10,6% του ΑΕΠ το κόστος του σεισμού, επιβράδυνση στην ανάπτυξη - Αύξηση στα NPLs
Σχόλιο της Fitch για τις τουρκικές τράπεζες
Σχετικά Άρθρα
Στο 10,6% του ΑΕΠ -ήτοι 100+ δισεκ. δολάρια- υπολογίζει το κόστος της τουρκικής οικονομίας από τον καταστροφικό σεισμό, η Fitch Ratings, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι τράπεζες της γειτονικής μας χώρας θα δουν μία αύξηση στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs).
Ωστόσο, οι αξιολογήσεις πιστοληπτικής ικανότητας είναι απίθανο να επηρεαστούν δεδομένης της περιορισμένης έκθεσης των περισσότερων τραπεζών στις περιοχές που έχουν πληγεί αλλά και των ήδη χαμηλών επιπέδων αξιολόγησης.
«Οι σεισμοί είναι πρώτα και κύρια μια ανθρώπινη τραγωδία, αφήνοντας δεκάδες χιλιάδες νεκρούς και περισσότερους από τρία εκατομμύρια ανθρώπους εκτοπισμένους. Η Fitch αναμένει ότι οι επακόλουθες επιπτώσεις θα μειώσουν τη βραχυπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη, καθώς θεσπίζονται προγράμματα κρατικών δαπανών και ξεκινά η ανοικοδόμηση μεγάλης κλίμακας.
Αναλύσαμε τα δάνεια των τραπεζών στις πληγείσες περιοχές για να αξιολογήσουμε τις πιθανές άμεσες επιπτώσεις των σεισμών στον τραπεζικό τομέα. Υπολογίζουμε ότι οι πληγείσες περιοχές αντιπροσώπευαν περίπου το 9% (700 δισεκ. TRY, ή 37 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ) της συνολικής έκθεσης σε δάνεια του τραπεζικού τομέα στο τέλος του 2022, αν και οι τρεις πόλεις που επλήγησαν περισσότερο (Χατάι, Αντγιαμάν και Καχραμανμάρας) αντιστοιχούσαν μόνο σε περίπου 2,4 %. Συνεπώς, η έκθεση του τραπεζικού τομέα φαίνεται περιορισμένη, αλλά ο αντίκτυπος για μεμονωμένες τράπεζες θα μπορούσε να είναι υψηλότερος εάν έχουν μεγαλύτερη συγκέντρωση στην περιοχή. (…)
Περίπου το 5% της συνολικής έκθεσης στις πληγείσες περιοχές προέρχεται από στεγαστικά δάνεια. Αυτό αντιστοιχεί σε λιγότερο από 0,5% της συνολικής έκθεσης του τραπεζικού τομέα σε δάνεια και επομένως δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τη συνολική ποιότητα του ενεργητικού του κλάδου. Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων του κλάδου ήταν 2% στο τέλος Ιανουαρίου 2023», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Η ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών θα επιδεινωθεί, επίσης, από τις ευρύτερες οικονομικές επιπτώσεις από τους σεισμούς. Ωστόσο, η πίεση στην ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων μπορεί να μετριαστεί από την κρατική υποστήριξη σε ιδιώτες και επιχειρήσεις, καταλήγει η Fitch.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης