Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

H τραπεζική κρίση θα κρατήσει χρόνια - Τί μας διδάσκει η προϊστορία

H τραπεζική κρίση θα κρατήσει χρόνια - Τί μας διδάσκει η προϊστορία
Ευσεβής πόθος η σύντομη λήξη της τραπεζικής κρίσης
Σχετικά Άρθρα
Πολλοί ελπίζουν ότι η κρίση εμπιστοσύνης που μολύνει τον παγκόσμιο τραπεζικό τομέα μπορεί να απωθηθεί σχεδόν τόσο γρήγορα όσο εμφανίστηκε.
Άλλωστε, οι ρυθμιστικές αρχές και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αντιδρούν ταχύτερα και πιο ολοκληρωμένα από τη χρεοκοπία της Lehman Brothers πριν από 15 χρόνια, σημειώνει το Reuters, σε ανάλυση που υπογράφει ο Jamie McGeever
Τα μέτρα που έλαβαν οι αρχές των ΗΠΑ και της Ελβετίας για να αποκλείσουν τη μετάδοση έχουν σβήσει τις φλόγες της τρέχουσας κρίσης.
Αν ο οικονομικός αντίκτυπος μπορεί να περιοριστεί επίσης, αυτή τη φορά ίσως η κρίση  είναι διαφορετική.
Αλλά αυτό μπορεί να είναι απλώς ευσεβής πόθος, σίγουρα αν η ιστορία είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί.
Οι τραπεζικές κρίσεις τείνουν να μην επιλύονται μέσα σε εβδομάδες ή μήνες - σιγοκαίνε για χρόνια.
Καθώς η τραπεζική βασίζεται στην εμπιστοσύνη, μια ξαφνική απώλεια εμπιστοσύνης μπορεί να πάρει πολύ χρόνο για να αναζωπυρωθεί - ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα και τολμηρά είναι τα μέτρα πυρόσβεσης των αρχών.
Και η έλλειψη εμπιστοσύνης - από πελάτες, επενδυτές ή αντισυμβαλλόμενους - μπορεί να αποβεί μοιραία για μια τράπεζα, εάν το κεφάλαιό της δεν μπορεί να απορροφήσει τις ζημίες ή δεν μπορεί να καλύψει την εκροή καταθέσεων.
Ένα bank run σε μία τράπεζα μπορεί να αποσταθεροποιήσει πολλές άλλες.
Μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να εκκαθαριστούν τα επισφαλή δάνεια και να διατεθούν τα απομειωμένα περιουσιακά στοιχεία, και όπως βλέπουμε τώρα, περίπου 15 χρόνια μετά τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Κρίση, τα έκτακτα μέτρα των κεντρικών τραπεζών μπορούν να παραμείνουν σε ισχύ για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.
Όπως ανέφερε το 2020 ένα έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο ανέφερε απροκάλυπτα: "Η χρηματοπιστωτική δυσπραγία συνήθως διαρκεί αρκετά χρόνια και συνδέεται με μεγάλες οικονομικές συρρικνώσεις και υψηλό δημοσιονομικό κόστος".

Τι μας διδάσκει το παρελθόν

Η εύκολη σύγκριση για οποιαδήποτε τραπεζική ή αγοραία αναταραχή είναι η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση του 2007-08.
Αλλά οι κρίσεις δεν χρειάζεται να είναι ίσες ή χειρότερες από την πιο καταστροφική οικονομική καταστροφή του κόσμου εδώ και έναν αιώνα για να είναι εξαιρετικά επιζήμιες.
Άλλες στο πέρασμα των δεκαετιών μοιράζονται κοινά χαρακτηριστικά - αύξηση των επιτοκίων, χαλαρά πρότυπα δανεισμού, κακή εποπτεία ή απορρύθμιση - και είναι εξίσου διδακτικές για το πόσο καιρό οι επενδυτές μπορούν να περιμένουν ότι τα σημερινά προβλήματα θα συνεχίσουν να υφίστανται.
Η αμερικανική κρίση των "αποταμιεύσεων και δανείων" (S&L) της δεκαετίας του 1980 και του 1990 είναι ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.
Καθώς η Fed του Paul Volcker ανέβαζε τα επιτόκια για να καταπνίξει τον πληθωρισμό που είχε εμφανιστεί στη δεκαετία του 1970, το βραχυπρόθεσμο κόστος χρηματοδότησης για πολλούς αμερικανικούς δανειστές ξεπέρασε τους τόκους που έπαιρναν από τα δάνεια σταθερού επιτοκίου, όπως τα ενυπόθηκα δάνεια.
Σε συνδυασμό με την απορρύθμιση και τα χαλαρά πρότυπα δανεισμού, η κρίση έφτασε στο αποκορύφωμά της στα μέσα της δεκαετίας του 1980 και περίπου το ένα τρίτο των επιχειρήσεων S&L της χώρας - πάνω από 1.000 συνολικά - θα χρεοκοπούσαν.
Η κρίση αναδιαμόρφωσε ριζικά τον χρηματοπιστωτικό τομέα των ΗΠΑ, κατέληξε να κοστίσει στους Αμερικανούς φορολογούμενους περίπου 160 δισεκατομμύρια δολάρια και, σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, συνέβαλε στην ύφεση του 1990.
Το πιο εντυπωσιακό ήταν η διάρκεια των προβλημάτων - εκτείνονταν από τις αρχές της δεκαετίας του 1980 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1990.

Τα κοινά σημεία

Σε ένα έγγραφο της G30 με τίτλο "Μαθήματα που αντλήθηκαν από προηγούμενες τραπεζικές κρίσεις: Σουηδία, Ιαπωνία, Ισπανία και Μεξικό" που δημοσιεύθηκε το 2009, οι συντάκτες της πολιτικής σημείωναν ότι τέσσερις παράγοντες είναι κοινοί σε όλες τις χρηματοπιστωτικές κρίσεις - εγγενείς αδυναμίες του χρηματοπιστωτικού συστήματος- κάποιο γεγονός αναδεικνύει ρητά αυτές τις αδυναμίες- η μετάδοση εξαπλώνεται- εφαρμόζονται μέτρα εξυγίανσης.
Η μετάδοση της κρίσης της Σουηδίας το 1990-94 εμφανίστηκε σε μεγάλο βαθμό όσο καμία άλλη - έξι από τις επτά μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας, με συνολικό μερίδιο αγοράς περίπου 85%, επηρεάστηκαν, καθώς και άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Τα επιτόκια στη Σουηδία αυξήθηκαν για να καταπολεμηθεί ο υψηλός πληθωρισμός, γεγονός που οδήγησε σε βραδύτερη οικονομική ανάπτυξη, πτώση των τιμών των περιουσιακών στοιχείων και ένα όλο και πιο δύσκολο περιβάλλον για τις τράπεζες και τους άλλους δανειστές. Σας θυμίζει κάτι;
Ένας άλλος οικείος απόηχος είναι ότι οι τράπεζες δεν γνωρίζουν πόσο βαθιά και μακριά εκτείνεται η ανάληψη κινδύνων.
Όπως έγραψε καυστικά ο πρώην διοικητής της Riksbank Stefan Ingves στο έγγραφο της G30: "Πολλοί ειδήμονες ανησυχούν ότι η συμπεριφορά των τραπεζών μπορεί να επηρεάζεται από τον ηθικό κίνδυνο, αλλά το "δεν έχω ιδέα" φαίνεται να είναι εξίσου σημαντικό σε πολλές περιπτώσεις".
Η κρίση της Σουηδίας διήρκεσε "μόνο" τέσσερα χρόνια. Σύμφωνα με ορισμένες μετρήσεις, η Ιαπωνία βρισκόταν σε τραπεζική και χρηματοπιστωτική δυσπραγία σε διάφορους βαθμούς για το μεγαλύτερο μέρος των 30 ετών μετά την κατάρρευση της αγοράς ακινήτων και του χρηματιστηρίου στις αρχές της δεκαετίας του 1990.
Οι τιμές των αστικών οικοπέδων στην Ιαπωνία άρχισαν να αυξάνονται μόλις το 2017 και εξακολουθούν να βρίσκονται 65% κάτω από το ανώτατο επίπεδό τους το 1991, ενώ το χρηματιστήριο αναφοράς Nikkei 225 εξακολουθεί να βρίσκεται 30% κάτω από το ανώτατο επίπεδό του το 1989.
Βέβαια, η Ιαπωνία αποτελεί εξαίρεση λόγω του μοναδικού συνδυασμού αποπληθωρισμού, δημογραφικών στοιχείων και χρέους, που σημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται ουσιαστικά σε παγίδα ρευστότητας εδώ και δεκαετίες.
Αλλά και άλλες τραπεζικές κρίσεις ακολουθούν το ίδιο εγχειρίδιο, ακόμη και αν τα αποτελέσματά τους δεν είναι τόσο ακραία.
"Η ρευστότητα μπορεί να παρέχεται εύκολα από τις κεντρικές τράπεζες, αλλά οι απώλειες στα περιουσιακά στοιχεία μπορεί να χρειαστούν πολύ χρόνο για να ανακτηθούν", σημειώνει ο Chris Iggo της AXA Investment Managers στο Λονδίνο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης