Αναλύσεις – Εκθέσεις

One River Asset Management: Άνοιξαν μέτωπο με τις αγορές οι Yellen και Lagarde – Ήδη νιώθουν τον πόνο…

One River Asset Management: Άνοιξαν μέτωπο με τις αγορές οι Yellen και Lagarde – Ήδη νιώθουν τον πόνο…
Η εκτίμηση του Eric Peters, CIO της One River Asset Management
Το μέτωπο που έχει ανοίξει μεταξύ της υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Janet Yellen, και της επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde, με τις αγορές, θίγει ο Eric Peters, CIO της One River Asset Management, ο οποίος εκτίμησε ότι θα κρατήσει μέχρι οι δύο κυρίες να κάνουν πίσω.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αγορές αποφασίζουν.
Και υπάρχει πάντα ένα συμβιβασμός που πρέπει να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

Η αναδίπλωση Yellen

"Δεν έχω εξετάσει ή συζητήσει τίποτα που να έχει σχέση με την ολική ασφάλιση ή εγγύηση όλων των καταθέσεων", απάντησε η Janet Yellen, όταν ρωτήθηκε προ ημερών αν το Υπουργείο Οικονομικών θα παρακάμψει το Κογκρέσο για να ασφαλίσει όλες τις καταθέσεις.
Φυσικά, αυτό επιτάχυνε το bank run, καθώς οι ορθολογικοί οικονομικοί παράγοντες μετέφεραν τα χρήματά τους, σχολιάζει ο Peters.
"Βεβαίως, θα ήμασταν έτοιμοι να λάβουμε πρόσθετες δράσεις, αν αυτό δικαιολογείται", δήλωσε η Yellen την επόμενη μέρα, προσπαθώντας να αντιστρέψει τη ζημιά.
Και αυτό έκανε πιο πιθανό το ενδεχόμενο να δικαιολογηθούν πρόσθετες ενέργειες.
Διότι σε περιόδους όπως αυτή, οι αγορές οσμίζονται την αδυναμία και ωθούν τις τιμές στο σημείο του μέγιστου πόνου.
Ο πανικός των φορέων χάραξης πολιτικής.

Η αναδίπλωση Lagarde

"Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, ο απώτερος στόχος μας είναι ξεκάθαρος: πρέπει - και θα το κάνουμε - να μειώσουμε εγκαίρως τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας", δήλωσε η Christine Lagarde, αποφασισμένη, μαθημένη στη σημασία της μετάδοσης εμπιστοσύνης σε περιόδους κρίσης.
"Στις τρέχουσες συνθήκες, μια ισχυρή στρατηγική απαιτεί μια προσέγγιση που εξαρτάται από τα δεδομένα για τη χάραξη πολιτικής και μια σαφή λειτουργία αντίδρασης, ώστε το κοινό να κατανοεί τις πηγές πληροφοριών που θα είναι σημαντικές για εμάς", συνέχισε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
"Για τον σκοπό αυτό, η μελλοντική πορεία της πολιτικής μας θα καθορίζεται από τρεις παράγοντες:
(1) την εκτίμησή μας για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών και χρηματοπιστωτικών δεδομένων,
(2) τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και (
3) την ισχύ της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής", εξήγησε η Lagarde.

Οι επενδυτές ξέρουν…

Όλα αυτά ακούγονταν υπέροχα σχεδόν σε όλους, εκτός από τους επενδυτές και κυρίως τους traders.
Διότι (1) οι προοπτικές μιας κεντρικής τράπεζας για τον πληθωρισμό σε περιόδους μεγάλης οικονομικής αβεβαιότητας είναι βαθύτατα αναξιόπιστες, (2) η δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού είναι εξαιρετικά ασταθής όταν ο πληθωρισμός είναι τόσο υψηλός και (3) η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής σε μια υπερχρεωμένη υπερ-χρηματοδοτούμενη παγκόσμια οικονομία μπορεί να φανεί πολύ αδύναμη τη μία ημέρα και να επισπεύσει ένα bank run την επόμενη.
"Ταυτόχρονα, έχω καταστήσει σαφές ότι δεν υπάρχει συμβιβασμός μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Διαθέτουμε πολλά εργαλεία για να παράσχουμε στήριξη ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αν χρειαστεί, και να διατηρήσουμε την ομαλή μετάδοση της νομισματικής πολιτικής", δήλωσε η Lagarde, ελπίζοντας προφανώς ότι αν το πει με μεγάλη βεβαιότητα, θα ξεχάσουμε όλοι τα διδάγματα δεκαετιών συναλλαγών και ενός αιώνα χρηματοπιστωτικής ιστορίας.
Βλέπετε, οι κεντρικές τράπεζες δεν έχουν την εξουσία να καθορίζουν τον τρόπο μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής.
Οι αγορές αποφασίζουν.
Και υπάρχει πάντα ένα συμβιβασμός που πρέπει να κάνουν οι κεντρικές τράπεζες μεταξύ της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Το να το αρνούμαστε αυτό σημαίνει ότι καλούμε τις αγορές να πιέσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής μας σε σημείο που να πρέπει να επιλέξουν το ένα ή το άλλο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης