Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS για τραπεζική κρίση: Περιορισμένοι επί του παρόντος οι κίνδυνοι στην ευρωπαϊκή οικονομία

DBRS για τραπεζική κρίση: Περιορισμένοι επί του παρόντος οι κίνδυνοι στην ευρωπαϊκή οικονομία
Σχόλιο της DBRS για την ευρωπαϊκή οικονομία
O αντίκτυπος από την αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών στην οικονομία της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) θα είναι περιορισμένος, αν και οι κίνδυνοι για τις προοπτικές έχουν αυξηθεί, αναφέρει σε σχόλιό της η DBRS, με αφορμή την πρόσφατη κατάρρευση της SVB και τα προβλήματα σε μικρές αμερικανικές τράπεζες αλλά και την Credit Suisse.
Όπως σημειώνει ο καναδικός οίκος αξιολόγησης, οι ανησυχίες για πιέσεις ρευστότητας ή πιθανή μετάδοση της κρίσης θα μπορούσαν να διατηρήσουν την αστάθεια σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα. Κατά την άποψη της DBRS, εάν η αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών παραταθεί, είναι πιθανό να επιβαρύνει τις οικονομικές προοπτικές για την Ευρώπη και να δημιουργήσει ορισμένες προκλήσεις πολιτικής.
«Οι ανησυχίες της αγοράς θα πρέπει να χαλαρώσουν, αντανακλώντας τόσο τα θεμελιώδη μεγέθη των ευρωπαϊκών τραπεζών όσο και την έγκαιρη απάντηση από τις ευρωπαϊκές αρχές. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες συνολικά εμφανίζονται καλά κεφαλαιοποιημένες, χρηματοδοτούμενες και με σταθερή καταθετική βάση. Οι απαιτήσεις ρευστότητας είναι αυστηρές. Ωστόσο, η εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα θα μπορούσε να αποδυναμωθεί και οι κίνδυνοι ρευστότητας θα μπορούσαν να αυξηθούν εάν πραγματοποιηθούν μεγάλες εκροές καταθέσεων και οι αρχές δεν ενεργήσουν έγκαιρα, επιδεινώνοντας τους φόβους μετάδοσης της κρίσης και παρατείνοντας την αστάθεια στις αγορές. Σε ένα τέτοιο σενάριο, βλέπουμε τις ευρωπαϊκές οικονομικές επιδόσεις να επηρεάζονται μέσω δύο βασικών καναλιών: (1) ασθενέστερη εμπιστοσύνη των καταναλωτών και των επενδυτών, μειώνοντας την κατανάλωση και τις επενδύσεις (2) χαμηλότερη πίστωση προς την οικονομία, καθώς οι τράπεζες μειώνουν τον δανεισμό ως απάντηση στην αύξηση του κόστους χρηματοδότησής τους.
Η οικονομία της ΕΕ πρόκειται να αποφύγει την ύφεση φέτος, σύμφωνα με πρόσφατες προβλέψεις, παρά το δυσμενές ενεργειακό σοκ, τον ακόμη υψηλό πληθωρισμό και την άνοδο των επιτοκίων. Η πιο πρόσφατη πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνει ανάπτυξη 0,8%, πολύ κάτω από το 3,5% το 2021. Ο βασικός πληθωρισμός έχει αρχίσει να μειώνεται, λόγω της πτώσης των τιμών της ενέργειας, και οι δείκτες του κλίματος βελτιώθηκαν πρόσφατα. Η ανεργία εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή και ορισμένα μέτρα ενεργειακής στήριξης παραμένουν σε ισχύ στις περισσότερες χώρες». Ωστόσο, προσθέτει η DBRS, ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει κορυφωθεί ακόμη, υποδηλώνοντας περαιτέρω νομισματική σύσφιξη στο μέλλον. Η πρόσφατη αστάθεια των χρηματοπιστωτικών αγορών προσθέτει πλέον ένα στοιχείο αβεβαιότητας στις οικονομικές προβλέψεις.
«Δεν αναμένουμε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να αλλάξει ουσιαστικά τη νομισματική πολιτική της. Η ΕΚΤ επιβεβαίωσε τη δέσμευσή της να επαναφέρει το ποσοστό πληθωρισμού στο μεσοπρόθεσμο στόχο του 2%, σύμφωνα με την εντολή της για σταθερότητα των τιμών. Ως εκ τούτου, η χθεσινή απόφαση για αύξηση των επιτοκίων πολιτικής κατά 50 bps θα μπορούσε να ακολουθηθεί από πιο συγκρατημένο ρυθμό σύσφιξης ή ακόμα και παύση, καθώς σταθμίζει τους πιθανούς κινδύνους για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο περαιτέρω απωλειών στα χαρτοφυλάκια ομολόγων των τραπεζών από υψηλότερα επιτόκια. Αν και, ένας βραδύτερος ρυθμός σύσφιξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε παραμονή του πληθωρισμού σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Κοιτάζοντας το μέλλον, και ενόψει της αστάθειας των χρηματοπιστωτικών αγορών, η ΕΚΤ θα μπορούσε να πρέπει να επιτύχει προσεκτικά μια ισορροπία μεταξύ των στόχων της σταθερότητας των τιμών και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας για να αποφύγει τυχόν ακούσια βλάβη στην ευρωπαϊκή οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης