Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Υψηλές τιμές τροφίμων και το 2023 – Σε μεγάλο κίνδυνο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι

ΔΝΤ: Υψηλές τιμές τροφίμων και το 2023 – Σε μεγάλο κίνδυνο ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι
Πολύ υψηλές τιμές τροφίμων και το 2023
Σχετικά Άρθρα
Οι τιμές των τροφίμων θα παραμείνουν σε πολύ υψηλά επίπεδα και το 2023, εκτιμά σε άρθρο του (υπογράφει: Jeff Kearns) το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), προειδοποιώντας μάλιστα ότι ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι σε ευπαθείς χώρες, βρίσκονται σε «μεγάλο κίνδυνο».
«Ένα χρόνο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία που αναστάτωσε τις αγορές γεωργικών προϊόντων, οι τιμές των τροφίμων παραμένουν υψηλές ακόμη και μετά την υποχώρηση από τα επίπεδα ρεκόρ στις αρχές του 2022. Με δύο από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς σιταριού στον κόσμο να εισέρχονται σε δεύτερο χρόνο πολέμου, πολλές ευάλωτες χώρες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν αυξημένη επισιτιστική ανασφάλεια. Τα ευπαθή κράτη, όπου ζουν ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι, διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο.
Έντεκα συνεχόμενες μηνιαίες μειώσεις έχουν ωθήσει τις τιμές των τροφίμων σε πτώση 19% από την κορύφωση τον περασμένο Μάρτιο, δήλωσε την Παρασκευή ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών. Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, οι προσαρμοσμένες με τον πληθωρισμό τιμές τον Φεβρουάριο, παρέμειναν πάνω από το μέσο επίπεδο των τελευταίων ετών, αν και τώρα έχουν επιστρέψει στα επίπεδα πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η σύνθεση του Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO δείχνει ότι τα φυτικά έλαια οδήγησαν στην πτώση των τιμών, μαζί με τα γαλακτοκομικά και τα δημητριακά, ενώ η ζάχαρη και το κρέας έχουν αλλάξει ελάχιστα από τις αρχές του περασμένου έτους», σχολιάζει το ΔΝΤ.
Το ΔΝΤ και άλλοι παγκόσμιοι θεσμοί, ανέφεραν σε πρόσφατη κοινή δήλωση για την επισιτιστική ασφάλεια ότι οι κυβερνήσεις πρέπει να ενισχύσουν την υποστήριξη προς τους πιο ευάλωτους, να διευκολύνουν το εμπόριο και τη λειτουργία της αγοράς.
«Χρειάζεται περισσότερη συντονισμένη δράση σε αυτούς τους τρεις βασικούς τομείς για να αποτραπεί μια παρατεταμένη κρίση», δήλωσαν οι επικεφαλής του FAO, του ΔΝΤ, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Παγκόσμιου Προγράμματος Τροφίμων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου σε μια δήλωση της 8ης Φεβρουαρίου 2023.
«Το νέο Food Shock Window του ΔΝΤ έχει υποστηρίξει μέχρι στιγμής τη Γουινέα, την Αϊτή, το Μαλάουι και την Ουκρανία. Επιπλέον, εννέα χώρες που αντιμετωπίζουν οξεία επισιτιστική ανασφάλεια επωφελήθηκαν από τη χρηματοδοτική στήριξη του ΔΝΤ μέσω νέων ή υφιστάμενων προγραμμάτων, με έμφαση στην ενίσχυση των δικτύων κοινωνικής ασφάλειας και των πολιτικών για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της επισιτιστικής κρίσης», καταλήγει το ΔΝΤ.
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης