Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Η νομισματική σύσφιξη θα στερήσει 2 τρισ. δολ. ρευστότητας στην παγκόσμια οικονομία την επόμενη διετία

Fitch: Η νομισματική σύσφιξη θα στερήσει 2 τρισ. δολ. ρευστότητας στην παγκόσμια οικονομία την επόμενη διετία
Η Fitch προειδοποιεί για την ταχεία νομισματική σύσφιξη
Σχετικά Άρθρα
Η ταχεία νομισματική σύσφιξη -αύξηση των επιτοκίων και «στοπ» στην ποσοτική χαλάρωση (QE)- που εφαρμόζουν οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες (Fed, BoJ, BoE, ΕΚΤ) θα στερήσει συνολικά 2 τρισεκ. δολάρια ρευστότητας από την παγκόσμια οικονομία το 2023 και το 2024, προειδοποιεί σε έκθεσή της η Fitch Ratings.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η τρέχουσα μεγάλης κλίμακας παγκόσμια νομισματική σύσφιξη, θα είναι μια εντυπωσιακή αν συγκριθεί με το 2022, όταν οι αγορές της ΕΚΤ και της BοJ αντιστάθμισαν –σε απόλυτες τιμές– τη μείωση των περιουσιακών στοιχείων της Fed και της BοE. Πέρυσι σημειώθηκαν 500 δισεκ. δολάρια παγκόσμιου QE, μετά από 5 τρισεκ. το 2020 και 3 τρισεκ. δολάρια το 2021.
«Η νομισματική σύσφιξη θα αυξήσει την προσφορά κρατικών ομολόγων που πρέπει να απορροφήσουν οι αγορές, τη στιγμή που ο νέος κρατικός δανεισμός είναι ακόμη μεγάλος. Οι αγορές ομολόγων των ΗΠΑ θα χρειαστεί να απορροφήσουν επιπλέον χρεόγραφα 2,1 τρισεκ. δολαρίων για το οικονομικό έτος έως το τέλος Σεπτεμβρίου 2023, δεδομένου του προβλεπόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος 1,4 τρισεκ. δολαρίων και μιας μείωσης των διαθεσίμων Treasuries της Fed κατά περίπου 700 δισεκ. δολάρια.
Το σοκ στην προσφορά κρατικών ομολόγων της Ευρωζώνης θα είναι ακόμη πιο δραματικό. Ο κρατικός δανεισμός της Ευρωζώνης ήταν, συνολικά, μικρότερος από τις αγορές ομολόγων της ΕΚΤ τα περισσότερα χρόνια από το 2015, με αποτέλεσμα τη μείωση των διαθεσίμων στην αγορά. Όμως το 2023 η αγορά θα χρειαστεί να αυξήσει τις συμμετοχές κατά περίπου 650 δισεκ. ευρώ», σχολιάζει η Fitch.
Η νομισματική σύσφιξη, συμπληρώνει, θα μπορούσε να δοκιμάσει την ανθεκτικότητα της λειτουργίας της αγοράς ομολόγων, η οποία διαστρεβλώθηκε από το QE. «Υπάρχουν ενδείξεις ότι το βάθος της αγοράς και η ρευστότητα στην αγορά των ΗΠΑ είναι χαμηλότερα από ό,τι στο παρελθόν. Τα ποσοστά κύκλου εργασιών έχουν μειωθεί. Η πρόσφατη κρίση στη Βρετανία αποκάλυψε επίσης κινδύνους για την ομαλή λειτουργία της αγοράς ομολόγων από επενδυτές με μόχλευση», καταλήγει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης