Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προσεχώς διόρθωση στις αγορές - Εκρηκτικό το μίγμα πληθωρισμού - ανθεκτικής οικονομίας

Προσεχώς διόρθωση στις αγορές - Εκρηκτικό το μίγμα πληθωρισμού - ανθεκτικής οικονομίας
Tο 56% των αναλυτών αναμένει ότι η τοπική αγορά τους θα υποχωρήσει τους επόμενους τρεις μήνες
Σχετικά Άρθρα
Οι παγκόσμιες χρηματιστηριακές αγορές αναμένεται να διορθώσουν τους επόμενους τρεις μήνες, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν το γεγονός ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters μεταξύ αναλυτών μετοχών.
Η δημοσκόπηση του Reuters από τις 10 έως τις 22 Φεβρουαρίου σε περισσότερους από 150 στρατηγικούς αναλυτές, αναλυτές και διαχειριστές κεφαλαίων που καλύπτουν 17 παγκόσμιους χρηματιστηριακούς δείκτες, έδειξε ότι το 56% αναμένει ότι η τοπική αγορά τους θα υποχωρήσει τους επόμενους τρεις μήνες.
Συνολικά 48 από τους 86 ερωτηθέντες δήλωσαν ότι οι πιθανότητες διόρθωσης ήταν είτε υψηλές είτε πολύ υψηλές.
Οι υπόλοιποι 38 δήλωσαν χαμηλές ή πολύ χαμηλές.
Η δημοσκόπηση έδειξε ότι η πλειονότητα θα υπολείπεται ή θα ανακτήσει σχεδόν τις απώλειες του 2022 μέχρι το τέλος του έτους.
Οι παγκόσμιες μετοχές υποχώρησαν σχεδόν 20% το 2022 και θα είχαν χειρότερη τύχη αν δεν σημείωναν ράλι στα τέλη του έτους με την ελπίδα ότι η πτώση του πληθωρισμού και η ασθενέστερη ανάπτυξη θα ανάγκαζαν τις κεντρικές τράπεζες να σταματήσουν μια ιστορική πορεία αύξησης των επιτοκίων και να αρχίσουν γρήγορα να μειώνουν και πάλι μόλις λίγους μήνες αργότερα.

Υψηλός πληθωρισμός, ανθεκτική οικονομία

Ωστόσο, ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός, οι ισχυρές αγορές εργασίας και η ανθεκτική οικονομική ανάπτυξη μέχρι στιγμής φέτος έχουν διαψεύσει αυτές τις ελπίδες μείωσης των επιτοκίων, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων και την τιμολόγηση των επιτοκίων της αγοράς απότομα υψηλότερα.
Οι μετοχές έχουν σημειώσει ράλι περίπου 20% τους τελευταίους μήνες και ορισμένοι στρατηγικοί αναλυτές λένε ότι η αγορά το έχει παρακάνει.
"Οι αποτιμήσεις είναι υπερβολικές σε όλες τις αγορές μετοχών μετά το ράλι από το έτος μέχρι σήμερα. Η ανάκαμψη των κερδών θα πρέπει να είναι αρκετά ισχυρή για να δικαιολογήσει αυτά τα επίπεδα, δεδομένου ότι η στήριξη από την πτώση των πραγματικών επιτοκίων θα πρέπει να παραμείνει περιορισμένη λόγω των κολλώδων επιπέδων πληθωρισμού", δήλωσε ο Wolf von Rotberg, στρατηγικός αναλυτής μετοχών της Bank J. Safra Sarasin.

Απίθανη η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, θα παραμείνουν υψηλά τα επιτόκια

Ενώ τα κέρδη των εταιρειών θα πρέπει να είναι ισχυρά, πολλά εξαρτώνται από το αν η πτώση του πληθωρισμού επιταχυνθεί προς τους στόχους των μεγάλων κεντρικών τραπεζών μέχρι το τέλος του έτους.
Οι περισσότεροι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι αυτό το ιδανικό σενάριο είναι απίθανο.
"Εάν η ανθεκτική ανάπτυξη/ήπια προσγείωση/μη προσγείωση είναι η κεντρική προοπτική, είναι ευκολότερο να εξηγήσουμε την ανθεκτικότητα της αγοράς μετοχών με αυτή την προοπτική 'Goldilocks'", σημείωσε ο Alan Ruskin, επικεφαλής διεθνής στρατηγικός αναλυτής της Deutsche Bank.
"Εάν, ωστόσο, αυτή η ισχυρότερη ανάπτυξη οδηγήσει τις προσδοκίες για τον πληθωρισμό ή ο πληθωρισμός είναι υψηλότερος από το αναμενόμενο, τότε η προοπτική ότι η Fed θα πρέπει να κάνει περισσότερα/υπερβολικά πολλά, σε έναν κόσμο διαρθρωτικών αλλαγών, αυξάνει τον κίνδυνο λάθους πολιτικής, αφήνοντας τις μετοχές ευάλωτες".
Σχεδόν το 60% των ερωτηθέντων, 48 από τους 83, δήλωσαν ότι οι προβλέψεις τους για το τέλος του 2023 δεν εξαρτώνται ούτε εν μέρει από τη μείωση των επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες εντός 12 μηνών, γεγονός που υποδηλώνει ότι η αφήγηση "υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα" έχει επικρατήσει.
Οι υπόλοιποι 35 δήλωσαν ότι οι προοπτικές τους εξακολουθούν να εξαρτώνται από τις ενέργειες των κεντρικών τραπεζών.
Μια ισχυρότερη πλειοψηφία 70% των αναλυτών, 57 από τους 82, ανέμενε ότι οι μετοχές αξίας θα υπεραποδώσουν των μετοχών ανάπτυξης φέτος.
Ο δείκτης αναφοράς της Wall Street, ο S&P 500, αναμενόταν να σημειώσει άνοδο περίπου 5% από το κλείσιμο της Τρίτης μέχρι το τέλος του έτους.
Ο S&P 500 προβλεπόταν να κλείσει το 2023 στις 4.200 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση 9,4% για το ημερολογιακό έτος.
Αυτός ο στόχος πρόβλεψης παρέμεινε αμετάβλητος σε σχέση με δημοσκόπηση του Νοεμβρίου του 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης