Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έρχεται σοκ για τους δανειολήπτες - Στα ιστορικά υψηλά 3,75% τα επιτόκια της ΕΚΤ έως τον Σεπτέμβριο του 2023

Έρχεται σοκ για τους δανειολήπτες - Στα ιστορικά υψηλά 3,75% τα επιτόκια της ΕΚΤ έως τον Σεπτέμβριο του 2023
Ο πληθωρισμός αποδεικνύεται επίμονος στην Ευρωζώνη
Οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αυξήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα όλων των εποχών, ωθούμενη από την ανθεκτικότητα της οικονομίας της ευρωζώνης και τις ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα μπορούσε να αποδειχθεί δυσκολότερο να συγκρατηθεί από ό,τι αναμενόταν.
Η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης, η οποία θεωρείται ευρέως ως μία από τις πιο ήπιες στον κόσμο κατά τη διάρκεια του οκταετούς πειράματός της με το αρνητικό κόστος δανεισμού, αναμένεται τώρα να αυξήσει σημαντικά τα επιτόκια φέτος.
Οι αγορές swap τιμολογούν ένα άλμα του επιτοκίου καταθέσεων της ΕΚΤ στο 3,75% έως τον Σεπτέμβριο, από το τρέχον 2,5%.
Αυτό θα ισοδυναμούσε με το ανώτατο όριο του 2001, όταν η ΕΚΤ προσπαθούσε ακόμη να στηρίξει την αξία του νεοεισαχθέντος ευρώ.
"Είναι πραγματικά εκπληκτικό να βλέπουμε την ΕΚΤ να μοιάζει τώρα με την πιο επιθετική από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες", δήλωσε η Sandra Phlippen, επικεφαλής οικονομολόγος της ολλανδικής τράπεζας ABN Amro.

Αναθεωρούν τις θέσεις τους οι αγορές

Οι αγορές αναθεώρησαν προς τα πάνω τις προβλέψεις για τα επιτόκια μετά τα πρόσφατα στοιχεία για την ευρωζώνη σχετικά με την έντονη δραστηριότητα του τομέα των υπηρεσιών και τις μισθολογικές απαιτήσεις.
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε ότι η τράπεζα "εξετάζει πολύ, πολύ προσεκτικά τους μισθούς" - μια ένδειξη της ανησυχίας ότι η απότομη αύξηση των μισθών φέτος θα διατηρήσει την πίεση στις τιμές, καθώς οι εταιρείες μετακυλύουν το κόστος στους καταναλωτές.

Η απόδοση των γερμανικών διετών ομολόγων, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στις μεταβολές των προσδοκιών για τα επιτόκια, ανήλθε σε υψηλό 14 ετών, στο 2,95%, αφού ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών της S&P Global ξεπέρασε τις προβλέψεις.
Η προοπτική περαιτέρω σημαντικών αυξήσεων των επιτοκίων στην ευρωζώνη έρχεται σε αντίθεση με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες θεωρείται ευρέως ότι βρίσκονται πιο κοντά στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων τους, έχοντας ήδη αυξήσει το κόστος δανεισμού νωρίτερα και περισσότερο από ό,τι η ΕΚΤ.

Επίμονος ο πληθωρισμός

Ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης ανήλθε σε 8,5% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με 6,4% στις ΗΠΑ.
Ενώ ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σε διψήφιο ποσοστό, έχει μειωθεί ταχύτερα από το αναμενόμενο και οι αναιμικές προοπτικές ανάπτυξης της χώρας έχουν μειώσει την πίεση στην Τράπεζα της Αγγλίας να αυξήσει τα επιτόκια.
Την περασμένη εβδομάδα, η Goldman Sachs, η Barclays και η Berenberg αύξησαν στο 3,5% τις προβλέψεις τους για το πόσο περαιτέρω θα αυξήσει τα επιτόκια η ΕΚΤ.
"Υπάρχει ο κίνδυνος ο πληθωρισμός να αποδειχθεί πιο επίμονος από ό,τι αποτιμάται σήμερα από τις χρηματοπιστωτικές αγορές", δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Bloomberg η Isabel Schnabel, μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας της Pictet Wealth Management, προέβλεψε ότι τα επιτόκια της ΕΚΤ θα κορυφωθούν στο 3,5%, αλλά πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε "να βρίσκεται ακόμη σε κατάσταση σύσφιξης έως τον Σεπτέμβριο και αυτό σας φέρνει κοντά σε ένα επιτόκιο καταθέσεων της τάξης του 4%".
Η ΕΚΤ έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες από το περασμένο καλοκαίρι και αυτό το μήνα σηματοδότησε σχέδια για άλλη μια κίνηση μισής ποσοστιαίας μονάδας τον Μάρτιο.

Πιέσεις στους μισθούς

Οι μισθοί στην Ευρωζώνη αυξάνονται με ρυθμό κοντά στο 5% τους τελευταίους μήνες, σύμφωνα με έναν ανιχνευτή που δημοσιεύθηκε από την ιρλανδική κεντρική τράπεζα και τον ιστότοπο για τις θέσεις εργασίας Indeed.
Τα συνδικάτα αντιδρούν στον πληθωρισμό ρεκόρ απαιτώντας ακόμη υψηλότερες αυξήσεις μισθών.
Το FNV, το μεγαλύτερο ολλανδικό συνδικάτο, ζητά αύξηση μισθών 16,9% για τους εργαζόμενους στις μεταφορές, ενώ το συνδικάτο Verdi της Γερμανίας θέλει αυξήσεις μισθών 10% για 2,5 εκατ. εργαζόμενους στον δημόσιο τομέα.
Αν και ο πληθωρισμός της ευρωζώνης έχει μειωθεί για τρεις συνεχόμενους μήνες, ο πυρήνας του πληθωρισμού - αφαιρώντας τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων για να δείξει τις υποκείμενες πιέσεις στις τιμές - παρέμεινε αμετάβλητος στο επίπεδο ρεκόρ του 5,2% τον Ιανουάριο.
"Οι επιδόσεις της οικονομίας είναι προφανώς καλές ειδήσεις βραχυπρόθεσμα για την ευρωζώνη, αλλά για την ΕΚΤ... θα μπορούσε να υποδηλώνει ότι μπορεί να έχει περισσότερη δουλειά να κάνει για τα επιτόκια πολιτικής", δήλωσε ο Konstantin Veit, διαχειριστής χαρτοφυλακίου στον επενδυτή ομολόγων Pimco.
Πρόσθεσε ότι η ΕΚΤ έχει καταστήσει σαφές ότι η καταπολέμηση του πληθωρισμού αποτελεί την "απόλυτη πρώτη προτεραιότητά της".
Ο Ducrozet της Pictet πρόσθεσε: "Ακόμη και οι πιο μετριοπαθείς αναλυτές μιλούν για μια σειρά αυξήσεων των επιτοκίων που δεν θα σταματήσουν σύντομα".
Τα ανθεκτικά οικονομικά στοιχεία σε όλες τις προηγμένες οικονομίες αυτόν τον μήνα οδήγησαν τους οικονομολόγους και τους χρηματοοικονομικούς εμπειρογνώμονες να στοιχηματίσουν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα από ό,τι θεωρούσαν προηγουμένως.
"Υπήρξε μια αναπροσαρμογή στις μεγάλες ανεπτυγμένες αγορές επιτοκίων", δήλωσε η Silvia Ardagna, οικονομολόγος της βρετανικής τράπεζας Barclays.
"Το γεγονός ότι ο πυρήνας του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ήταν λίγο ισχυρότερος από ό,τι αναμενόταν τον περασμένο μήνα έκανε όλους να σκεφτούν ότι ίσως δεν έχει φτάσει ακόμη στο αποκορύφωμά του".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης