Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Έφτασε η ημέρα κρίσης για τη Wall Street - Ο πληθωρισμός θα κρίνει το ράλι των μετοχών ή των ομολόγων

Έφτασε η ημέρα κρίσης για τη Wall Street - Ο πληθωρισμός θα κρίνει το ράλι των μετοχών ή των ομολόγων
Η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2023, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό ποια από τις δύο έχει δίκιο
Για πρώτη φορά εδώ και πολύ καιρό, οι αγορές μετοχών και ομολόγων εκπέμπουν αποκλίνοντα μηνύματα σχετικά με την οικονομία και τη μελλοντική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Η ανακοίνωση για τον πληθωρισμό σήμερα, 14 Φεβρουαρίου 2023, θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό ποια από τις δύο έχει δίκιο.
Οι αγορές ομολόγων είναι επιφυλακτικές.
Οι αποδόσεις των διετών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά περισσότερες από 30 μονάδες βάσης τις τελευταίες δύο εβδομάδες, καθώς οι επενδυτές γίνονται επιφυλακτικοί απέναντι στα επιθετικά μηνύματα της Fed ενόψει της τελευταίας μέτρησης των τιμών καταναλωτή.
Οι μετοχές ήταν λιγότερο ανήσυχες.
Εν μέσω της επαναξιολόγησης στην αγορά χρέους, ο S&P 500 έχει αναρριχηθεί σχεδόν 1,5% σε αυτό το διάστημα.

Που οφείλεται η αποσύνδεση;

Η αποσύνδεση δείχνει τις εναλλακτικές πραγματικότητες που αποτιμώνται από τις δύο κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων.
Το μπροστινό άκρο της καμπύλης του Δημοσίου έχει ευθυγραμμιστεί με τις προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας για έναν τελικό επιτόκιο που είναι πάνω από 5%, με ορισμένους τολμηρούς διαπραγματευτές δικαιωμάτων προαίρεσης να προετοιμάζονται για μια πιθανότητα 6%.
Εν τω μεταξύ, η χρηματιστηριακή αγορά φαίνεται να έχει τιμολογηθεί για μια οικονομία που αντέχει σε μεγάλο βαθμό την προσπάθεια της Fed να επιβραδύνει την οικονομική δραστηριότητα, μια ρύθμιση που θα αντιμετωπίσει μια σημαντική δοκιμασία στα σημερινά στοιχεία.
"Η χρηματιστηριακή αγορά θέλει να έχει και την πίτα ολόκληρη και τον σκύλο χορτάτο", δήλωσε ο Dan Suzuki, αναπληρωτής επικεφαλής επενδύσεων στην Richard Bernstein Advisors.
"Η αγορά τιμολογεί ένα σενάριο Goldilocks καλύτερης ανάπτυξης αλλά και συνεχιζόμενου αποπληθωρισμού και πιθανώς υποτιμά τους αρνητικούς κινδύνους τόσο από την πλευρά της ανάπτυξης όσο και από την πλευρά του πληθωρισμού".
Αφού η εκστρατεία της Fed για την καταπολέμηση του υψηλότερου πληθωρισμού των τελευταίων δεκαετιών έπληξε τόσο τις μετοχές όσο και τα ομόλογα το 2022, και οι δύο αγορές σημείωσαν ράλι για να ξεκινήσουν το τρέχον έτος, καθώς αυξήθηκε η αισιοδοξία ότι η κεντρική τράπεζα πλησιάζει στο τέλος της εκστρατείας σύσφιξης.
Αυτό το δίδυμο ράλι σκόνταψε τις τελευταίες εβδομάδες.
Ενώ οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων εξακολουθούν να είναι χαμηλότερες από ό,τι στο τέλος του 2022, οι αποδόσεις των διετών ομολόγων σημείωσαν την περασμένη εβδομάδα τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδό τους από τις αρχές Νοεμβρίου και συνέχισαν να ανεβαίνουν τη Δευτέρα.
Ενώ ο S&P 500 υποχώρησε κατά 1,1% την περασμένη εβδομάδα, τη Δευτέρα εξαφάνισε αυτές τις απώλειες, επαναφέροντας την άνοδο του 2023 σχεδόν στο 8%.

Τι αναμένουν για τον πληθωρισμό

Η ώθηση που έχει λάβει η Wall Street εδράζεται στην ανακοίνωση για την απασχόληση του Ιανουαρίου, η οποία έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία πρόσθεσε σχεδόν διπλάσιο αριθμό θέσεων εργασίας από τον προβλεπόμενο.
Ως αποτέλεσμα, οι επενδυτές swaps βλέπουν τώρα το επιτόκιο πολιτικής της Fed να κορυφώνεται περίπου στο 5,2% τον Ιούλιο, έναντι περίπου 4,9% νωρίτερα φέτος.
Η αναπροσαρμογή είναι πιο ευθυγραμμισμένη με τη μέση πρόβλεψη των αξιωματούχων της Fed λίγο πάνω από το 5,1%.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg αναμένουν ότι η αύξηση των τιμών καταναλωτή μειώθηκε σε ετήσιο ρυθμό 6,2% τον Ιανουάριο, από 6,5% τον προηγούμενο μήνα.
Η μέτρηση σε μηνιαία βάση αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,5% μετά από πτώση κατά 0,1% στην τελευταία μέτρηση.
Ωστόσο, μια ομάδα αναλυτών της Deutsche Bank δηλώνει ότι, ενώ ο πυρήνας του πληθωρισμού μειώνεται από τον Ιούνιο, ο ρυθμός αυτός είναι λιγότερο ακραίος από ό,τι πολλοί ίσως αντιλαμβάνονται.
Σημειώνουν επίσης ότι ορισμένες συνιστώσες, όπως οι τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, έχουν πράγματι αυξηθεί φέτος.
"Ο ΔΤΚ θα είναι ένα τεστ για το ποιος έχει δίκιο - η αγορά ομολόγων ή η αγορά μετοχών", δήλωσε ο Art Hogan, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της B. Riley.
"Αυτή τη στιγμή, η προσδοκώμενη κίνηση στις αποδόσεις των ομολόγων είναι πιθανότατα σωστή επειδή η συναίνεση είναι υψηλότερη σε σχέση με τον μήνα για τον ΔΤΚ.
Τελεία και παύλα.
Αλλά η αντίδραση μετά την ανακοίνωση του δείκτη τιμών καταναλωτή είναι εκεί που πραγματικά έρχονται τα αποτελέσματα του τεστ".

Το τρίτο σενάριο

Εκτός από τα προφανή αποτελέσματα από τον ΔΤΚ - ότι τα ομόλογα αυξάνονται και οι μετοχές πέφτουν σε μια ισχυρότερη ένδειξη ή τα ομόλογα πέφτουν και οι μετοχές αυξάνονται σε μια καλύτερη - ένα τρίτο σενάριο είναι επίσης πιθανό, σύμφωνα με τον Hogan.
Είναι ότι μια υψηλότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του πληθωρισμού θα μπορούσε να ληφθεί υπόψη από τις μετοχές, επειδή υποδεικνύει μια ισχυρή οικονομία, αν και θα ήθελε να δει μια συνέχεια αυτού μέσω μιας ισχυρής έκθεσης λιανικών πωλήσεων αργότερα μέσα στην εβδομάδα.
Ο S&P 500 τους τελευταίους δύο μήνες αντιδρά λιγότερο αρνητικά τις ημέρες δημοσίευσης του ΔΤΚ, αν και εξακολουθούν να είναι ασταθείς συνεδριάσεις, σύμφωνα με τον Jake Gordon της Bespoke Investment Group.
Αυτό σημαίνει ότι "απέχουμε ακόμη πολύ από τα πιο φυσιολογικά επίπεδα τόσο των εκθέσεων του ΔΤΚ όσο και της αντίδρασης της αγοράς σε αυτές", έγραψε.
Οι μετοχές σημειώνουν ράλι τις τελευταίες εβδομάδες, με τις μετοχές ανάπτυξης να υπεραποδίδουν από την αρχή του έτους.
Αλλά θα μπορούσαν να δεχθούν πιέσεις εάν η ανακοίνωση του ΔΤΚ έρθει πιο ισχυρή από ό,τι αναμενόταν, λέει η Ellen Hazen, επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της αγοράς και διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην F.L. Putnam Investment Management.
Σε αυτή την περίπτωση, "θα δείτε την αγορά ομολόγων να αντανακλά το γεγονός ότι τα επιτόκια θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν για το υπόλοιπο του έτους", δήλωσε σε συνέντευξή της.
"Η χρηματιστηριακή αγορά θα επιστρέψει κάτι, καθώς γίνεται πιο πιθανό ότι η Fed πρέπει να είναι πιο επιθετική και να περιορίσει ακόμη περισσότερο τις χρηματοπιστωτικές συνθήκες".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης