Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Απαντήσεις σε 2 ερωτήματα αναζητούν από τη Fed οι αγορές - Πότε θα κορυφώσουν οι αυξήσεις επιτοκίων

Απαντήσεις σε 2 ερωτήματα αναζητούν από τη Fed οι αγορές - Πότε θα κορυφώσουν οι αυξήσεις επιτοκίων
Όπως αναφέρει η Goldman: Αναμένουμε δύο επιπλέον αυξήσεις 25 μ.β. τον Μάρτιο και τον Μάιο, αλλά μπορεί να χρειαστούν λιγότερες
Εν όψει της απόφασης της Fed (που αναμένεται σήμερα, 1 Φεβρουαρίου 2023), το βασικό ερώτημα - όπως το θέτει η Goldman Sachs - είναι "αυτό που θα σηματοδοτήσει η FOMC για περαιτέρω αυξήσεις φέτος" αφού οι 25 μονάδες βάσης είναι το βασικό σενάριο της αύξησης σήμερα.
Αυτό που έχει σημασία για τις μετοχές είναι κατά την Goldman Sachs:
i) θα είναι αυτή η τελική αύξηση επιτοκίων και
ii) για πόσο καιρό θα διατηρήσει η Fed τα επιτόκια πριν αρχίσουν να μειώνονται.
«Η Fed πλησιάζει σε ένα κρίσιμο σημείο καμπής και είτε τελειώσει με 25 μ.β. σήμερα (στο 4,75%) είτε με 25 μ.β. στις 22/3/22 (στο 5%), αναφέρει η Goldman Sachs.
Το τέλος είναι πολύ ορατό, αλλά αυτό που πραγματικά έχει σημασία είναι πόσο θα διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο.
Και η Goldman Sachs πιστεύει ότι θα είναι πολύ μεγαλύτερο από ό,τι περιμένουν οι περισσότεροι αυτήν τη στιγμή.

Επιπλέον 2 αυξήσεις

Όπως αναφέρει περαιτέρω η Goldman "αναμένουμε δύο επιπλέον αυξήσεις 25 μ.β. τον Μάρτιο και τον Μάιο, αλλά μπορεί να χρειαστούν λιγότερες εάν η αδύναμη επιχειρηματική εμπιστοσύνη οδηγήσει σε μείωση των προσλήψεων και των επενδύσεων ή μπορεί να είναι περισσότερες εάν η οικονομία επιταχυνθεί εκ νέου, καθώς ο αντίκτυπος της προηγούμενης σύσφιξης της πολιτικής εξασθενεί.
Οι αξιωματούχοι της Fed φαίνεται επίσης να αναμένουν περίπου δύο ακόμη αυξήσεις και πιθανότατα θα μειώσουν την αναφορά στις «συνεχείς» αυξήσεις που ενδείκνυται στη δήλωση FOMC».

Μερικές ακόμη μεγάλες παρατηρήσεις από την Goldman:

Ο στόχος της FOMC για το έτος είναι σαφής.
Στοχεύει να συνεχίσει το 2023 αυτό που ξεκίνησε με τόση επιτυχία το 2022, παραμένοντας σε τροχιά ανάπτυξης κάτω του δυναμικού, προκειμένου να εξισορροπήσει εκ νέου την αγορά εργασίας, ώστε ο πληθωρισμός να επιστρέψει στο 2% με βιώσιμο τρόπο.
Πόσες αυξήσεις θα χρειαστούν για να παραμείνουμε σε αυτό το μονοπάτι είναι λιγότερο σαφές.
Αναμένουμε δύο επιπλέον αυξήσεις κατά 25 μονάδες βάσης τον Μάρτιο και τον Μάιο, αλλά ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερες.
Η αγορά δίνει μόλις 2% πιθανότητες για αύξηση 50 μ.β. σήμερα και μόλις 26% πιθανότητες ότι θα υπάρξει περισσότερες από μία αύξηση μέχρι τον Μάιο (δηλαδή άλλες 25 μ.β. τον Μάρτιο), οπότε η Fed θα περιμένει και στη συνέχεια αναμένεται να αρχίσει να μειώνει έως και 50 μ.β. το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και περισσότερο το 2024.

Γιατί μόνο 25 μ.β.;

Από την τελευταία φορά που συνήλθε το FOMC τον Δεκέμβριο, δύο τάσεις στα οικονομικά δεδομένα έκαναν την επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων στις 25 μονάδες βάσης την επόμενη εβδομάδα εκπληκτικά εύκολη.
Πρώτον, τα εισερχόμενα στοιχεία για την αύξηση των μισθών και τον πληθωρισμό ήταν ενθαρρυντικά, συμπεριλαμβανομένης της επιβράδυνσης των μέσων ωριαίων αποδοχών και του ανιχνευτή αύξησης των μισθών της Fed της Ατλάντα
Δεύτερον, τα σήματα για την αύξηση της δραστηριότητας έχουν γίνει πιο μικτά και κατά καιρούς ανησυχητικά.
Έχει ανοίξει ένα μεγάλο χάσμα μεταξύ του ΑΕΠ και του τρέχοντος δείκτη δραστηριότητας (CAI) και μεταξύ των στοιχείων «σκληρών δεδομένων» του CAI και των στοιχείων «soft data» όπως οι έρευνες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης