Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch Ratings: Αναβάθμιση για τις ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank έως ΒB-, βελτίωση κερδών, δραστική μείωση των NPEs

Fitch Ratings: Αναβάθμιση για τις ΕΤΕ, Eurobank, Alpha Bank έως ΒB-, βελτίωση κερδών, δραστική μείωση των NPEs
Aναβάθμιση έκπληξη για τις ελληνικές τράπεζες από τη Fitch Ratings...
 
 
Σχετικά Άρθρα
Μια αναβάθμιση έκπληξη επεφύλασσε για τις τρεις συστημικές ελληνικές τράπεζες Eurobank, Eθνική Τράπεζα και Alpha Bank η Fitch Ratings την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο αμερικανικός οίκος αναβάθμισε την Alpha Bank σε Β+ από με σταθερό outlook, καθώς επίσης την Εθνική Τράπεζα και την Eurobank σε BB- από B+ με σταθερό outlook.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά την Alpha Bank, η αναβάθμιση αντανακλά την ισχυρότερη κεφαλαιοποίηση ως αποτέλεσμα της διαρθρωτικά βελτιωμένης κερδοφορίας, της συσσώρευσης κεφαλαίου και της μειωμένης κεφαλαιακής επιβάρυνσης από προβληματικά περιουσιακά στοιχεία.
Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, ακόμη και υπό το φως της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενισχύουν περαιτέρω την αναβάθμιση. 
Οι αξιολογήσεις της Alpha αντικατοπτρίζουν τη θέση της ως μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, που υποστηρίζει σθεναρά τις επιχειρηματικές της προοπτικές.
Η κεφαλαιοποίησή της έχει βελτιωθεί με επαρκή αποθέματα ασφαλείας σε σχέση με τις απαιτήσεις.
Ωστόσο, παραμένει ευάλωτη σε ό,τι αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Το προφίλ χρηματοδότησης είναι εξίσου ευνοϊκό.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Alpha χαρακτηρίζεται από παραδοσιακές εμπορικές και λιανικές τραπεζικές δραστηριότητες, με κάποια διαφοροποίηση σε σχέση με δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με προμήθειες, συμπεριλαμβανομένης της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων και της ασφάλισης.
Η τράπεζα λειτουργεί επί το πλείστον ως εγχώρια επιχείρηση, αν και παρουσιάζει κάποια διαφοροποίηση χάρη στις θυγατρικές της στη Ρουμανία και την Κύπρο.
Το ακόμη υψηλό απόθεμα προβληματικών περιουσιακών στοιχείων της Alpha, αν και μειώνεται, επηρεάζει την εκτίμηση της Fitch για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του επιχειρηματικού της μοντέλου.
Ο δείκτης NPE της Alpha (ο οποίος εξαιρεί από τα συνολικά δάνεια διατηρηθείσες τιτλοποιήσεις απομειωμένων δανείων) μειώθηκε στο 9,3% στα τέλη Σεπτεμβρίου 2022 .
Σε αυτό το επίπεδο, παραμένει υψηλά ειδικά σε σύγκριση με τον ανταγωνισμό.
Η κάλυψη απομειωμένων δανείων της Alpha κατά 37% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 είναι επίσης χαμηλότερη από τις άλλες ελληνικές τράπεζες.
Σύμφωνα με τη Fitch, το λειτουργικό κέρδος προσαρμοσμένο στο ενεργητικό της Alpha (RWA) θα αυξηθεί περίπου 2% μεσοπρόθεσμα (εξαιρουμένων των εφάπαξ κερδών από συναλλαγές), υποστηριζόμενo από τη βελτίωση των καθαρών εσόδων από τόκους και προμηθειών, κόστους- πρωτοβουλίες αποταμίευσης και χαμηλότερες επιβαρύνσεις απομείωσης δανείων μετά την απομείωση του κινδύνου του χαρτοφυλακίου.
Αναμένεται περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας λόγω των αυξανόμενων επιτοκίων και της υλοποίησης του προγράμματος μετασχηματισμού της τράπεζας.
Τέλος, ο δείκτης CET1 (Tier 1) της Alpha βελτιώθηκε στο 12,1% στα τέλη του Σεπτεμβρίου και η τράπεζα οδεύει προς το μεσοπρόθεσμο στόχο της για 15%.
Η Fitch σημειώνει, πάντως, ότι επιβαρύνεται ακόμα από την αναλογία προβληματικών δανείων, αλλά η Fitch περιμένει βελτίωση της κεφαλαιοποίησης της μέσω μείωσης των προβληματικών assets και υψηλότερων κερδών.

Σε ό,τι αφορά την Εθνική Τράπεζα, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τις διαρθρωτικές βελτιώσεις στην κερδοφορία της ως αποτέλεσμα της εξυγίανσής της, των υψηλότερων επιτοκίων και της οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Τα αποθέματα ασφαλείας σε σχέση με τις ελάχιστες ρυθμιστικές κεφαλαιακές απαιτήσεις έχουν αυξηθεί ενώ, σύμφωνα με τη Fitch, αναμένεται ότι η εσωτερική παραγωγή κεφαλαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται.
Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει επίσης το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας, μετά τη σταθερή αύξηση των καταθέσεων και τις πρόσφατες εκδόσεις χρέους.
Η ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας το 2023, ακόμη και υπό το φως της επικρατούσας αβεβαιότητας, ενισχύει περαιτέρω την αναβάθμιση.
Η Εθνική είναι μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα, όπου κατέχει ισχυρά μερίδια αγοράς.
Το επιχειρηματικό μοντέλο της Εθνικής επικεντρώνεται στη λιανική και την εμπορική τραπεζική.
Η Fitch εκτιμά ότι το επιχειρηματικό της μοντέλο είναι πιο βιώσιμο από αυτών των υπολοίπων ελληνικών τραπεζών λόγω της διαφοροποίησης των εσόδων του και της μεγαλύτερης προόδου στην απομάκρυνση του κινδύνου από τον ισολογισμό.
Το προφίλ κινδύνου της Εθνικής βελτιώθηκε κατά τη διάρκεια του οικονομικού κύκλου, υποστηριζόμενο από σημαντικές μειώσεις στα NPEs, -- αν και εξακολουθούν να παραμένουν υψηλά σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα.
Σημειώνεται πως η τράπεζα έχει μεγάλη έκθεση σε ομόλογα του ελληνικού δημοσίου - αν και τα περισσότερα από αυτά διατηρούνται στο αποσβεσμένο κόστος, γεγονός που μειώνει τη μεταβλητότητα του κεφαλαίου.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPE, που εξαιρεί από τα συνολικά δάνεια διατηρηθείσες τιτλοποιήσεις απομειωμένων δανείων) 6,7% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022 έχει μειωθεί σημαντικά και είναι καλύτερος από τον μέσο όρο του κλάδου..
Η Εθνική έχει κορυφαία στον κλάδο επίπεδα κάλυψης άνω του 75%, παρέχοντας ένα απόθεμα ασφαλείας για την απορρόφηση πιθανής υποβάθμισης της ποιότητας του ενεργητικού.
Η κερδοφορία της Εθνικής συνέχισε να βελτιώνεται με τον δείκτη λειτουργικά κέρδη/σταθμισμένο ενεργητικό (RWA) να σταθεροποιείται στο ικανοποιητικό 2% μεσοπρόθεσμα.
H Fitch αναμένει ότι η αύξηση των επιτοκίων, το κανονικοποιημένο κόστος κινδύνου και ο συνεχής αυστηρός έλεγχος του κόστους θα έχουν ως αποτέλεσμα υψηλότερη κερδοφορία.
Προβληματισμό εγείρουν η εστίαση της τράπεζας και η περιορισμένη διαφοροποίηση σε επιχειρήσεις υψηλής έντασης κεφαλαίων, όπως η διαχείριση περιουσίας, που εκθέτουν την κερδοφορία σε επιτόκια και οικονομικούς κύκλους. 
Ο δείκτης Κεφαλαιακής Επάρκειας (CET1 fully loaded) της ΕΤΕ στο 15,2% στο τέλος του Σεπτεμβρίου (τέλος 2021: 14,9%) διαθέτει άφθονα αποθέματα έναντι των κανονιστικών απαιτήσεων, έχοντας ωφεληθεί από τα βελτιωμένα κέρδη, προσθέτει η Fitch.

Οι αξιολογήσεις της Eurobank αντικατοπτρίζουν τα επαρκή κεφαλαιακά αποθέματα ασφαλείας και τη βελτίωση της κερδοφορίας της, η οποία θα πρέπει να είναι σε θέση να απορροφήσει πιθανές ζημιές από το μέτριο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs).
Οι αξιολογήσεις αντικατοπτρίζουν επίσης την ισχυρή της θέση στην αγορά στην Ελλάδα, τη διεθνή διαφοροποίηση, τη χρηματοδότηση βασισμένη σε καταθέσεις πελατών και την πρόσφατη ικανότητα πρόσβασης στις αγορές χονδρικής χρέους.
Το επιχειρηματικό προφίλ της Eurobank στηρίζεται στο ισχυρό franchise της στην Ελλάδα καθώς και στις δραστηριότητες σε πολλές άλλες χώρες, όπου η τράπεζα στοχεύει να εδραιώσει την παρουσία της.
Ο δείκτης NPE της Eurobank (εξαιρουμένων των διατηρούμενων τιτλοποιήσεων απομειωμένων δανείων από το σύνολο των δανείων) ήταν 6,3% στο τέλος Σεπτεμβρίου 2022, που είναι καλύτερος από τον μέσο όρο της εγχώριας βιομηχανίας αλλά μέτριος για τα διεθνή πρότυπα.
Η απόδοση της Eurobank έχει βελτιωθεί σε επίπεδα πιο ανάλογα με το προφίλ κινδύνου της και αναμένουμε ότι τα λειτουργικά κέρδη/σταθμισμένα περιουσιακά στοιχεία (RWA) θα ξεπεράσουν το 2% το 2023 και το 2024 λόγω της αναδιάρθρωσης της τράπεζας και των υψηλότερων επιτοκίων.
Τα κέρδη της Eurobank θα αυξηθούν επίσης από τις διεθνείς δραστηριότητές της.
O δείκτης κεφαλαίων CET1 (Tier 1) στο 14,2% στα τέλη Σεπτεμβρίου διατηρεί επαρκή αποθέματα ασφαλείας σε σχέση με τις κανονιστικές απαιτήσεις, ενώ οι επιβάρυνση από προβληματικά δάνεια έχει υποχωρήσει σημαντικά και πλέον είναι διαχειρίσιμη.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης