Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Η μόνη σίγουρα κερδοφόρα επένδυση το 2023 είναι τα εμπορεύματα - Θυμίζει... 2007

Goldman Sachs: Η μόνη σίγουρα κερδοφόρα επένδυση το 2023 είναι τα εμπορεύματα - Θυμίζει... 2007
Η έλλειψη προσφοράς είναι εμφανής σε κάθε αγορά, ανέφερε η Goldman Sachs
Τα εμπορεύματα έχουν τις ισχυρότερες προοπτικές από κάθε άλλη κατηγορία περιουσιακών στοιχείων το 2023, με ένα τέλειο μακροοικονομικό περιβάλλον και κρίσιμα χαμηλά αποθέματα σχεδόν για κάθε βασική πρώτη ύλη, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας εμπορευμάτων της Goldman Sachs.
Το τρέχον έτος ξεκίνησε με υποχώρηση των τιμών λόγω του θερμού καιρικού σοκ και της αύξησης των επιτοκίων, δήλωσε ο Jeff Currie σε παρουσίαση στο Λονδίνο.
Όμως η ζήτηση στην Κίνα αρχίζει να ανακάμπτει και δεν υπάρχουν επαρκείς επενδύσεις στην προσφορά, πράγμα που σημαίνει ότι το έτος συνολικά θα είναι μια στιγμή "Goldilocks" για την άνοδο των τιμών, είπε.
"Δεν μπορείτε να βρείτε ένα πιο ανοδικό περιβάλλον για τα εμπορεύματα", δήλωσε ο Currie.
"Η έλλειψη προσφοράς είναι εμφανής σε κάθε αγορά που εξετάζετε, είτε πρόκειται για αποθέματα σε κρίσιμα λειτουργικά επίπεδα είτε για εξαντλημένη παραγωγική ικανότητα".

Θυμίζει 2007...

Ο Currie βλέπει παραλληλισμούς με την άνοδο ρεκόρ των τιμών των εμπορευμάτων από το 2007 έως το 2008.
Η μόνη εξαίρεση, είπε, είναι το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο, όπου τα αποθέματα φαίνονται επαρκή για να βγάλουν το τρέχον έτος.
Η Goldman αύξησε τις προβλέψεις της για τις τιμές του αλουμινίου, λέγοντας ότι η υψηλότερη ζήτηση στην Ευρώπη και την Κίνα θα μπορούσε να οδηγήσει σε ελλείψεις προσφοράς.
Η τράπεζα προέβλεψε έναν πολυετή υπερκύκλο εμπορευμάτων στα τέλη του 2020, καθώς η πολυετής υποεπένδυση εμποδίζει την προσφορά να συμβαδίσει με τη ζήτηση.
Ωστόσο, το πετρέλαιο είχε ένα δύσκολο ξεκίνημα για το 2023, με αιχμή τους φόβους για μια πιθανή ύφεση στις ΗΠΑ και την ασταθή πρόοδο της Κίνας στην επαναλειτουργία της οικονομίας της από τα λουκέτα που σχετίζονται με το Covid.
Οι traders παρακολουθούν επίσης τον αντίκτυπο των κυρώσεων στις ροές ρωσικού πετρελαίου και προϊόντων.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να αλλάξουν αργότερα μέσα στο έτος, εάν μια ισχυρή ανάκαμψη της κινεζικής ζήτησης συνδυαστεί με το τέλος της αύξησης των επιτοκίων στις μεγάλες δυτικές οικονομίες, δήλωσε ο Currie.
"Θυμάται κανείς τι συνέβη στις τιμές του πετρελαίου από τον Ιανουάριο του '07 έως τον Ιούλιο του '08;". δήλωσε ο Currie.
"Η Fed παίρνει το πόδι από το φρένο, η Κίνα πατάει το πεντάλ στο μέταλλο, η Ευρώπη αρχίζει να αναπτύσσεται γρήγορα" και οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 100 δολάρια το βαρέλι, είπε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης