Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Το 2023 φέρνει μπαράζ υποβαθμίσεων για τα εταιρικά ομόλογα παγκοσμίως

Fitch: Το 2023 φέρνει μπαράζ υποβαθμίσεων για τα εταιρικά ομόλογα παγκοσμίως
Σχόλιο της Fitch Ratings για τα εταιρικά ομόλογα
Επιδείνωση στην πιστωτική ποιότητα της πλειοψηφίας των -μη χρηματοπιστωτικών- επιχειρήσεων παγκοσμίως, διαπιστώνει σε έκθεσή της η Fitch Ratings, με το 43% των προοπτικών επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook) να βρίσκεται σε κίνδυνο υποβάθμισης για Βόρεια Αμερική, περιοχή EMEA, περιοχή APAC και Λατινική Αμερική -έναντι μόλις 1% το 2022.
«Οι εταιρείες κερδοσκοπικού βαθμού είναι πιο ευάλωτες σε πιέσεις αξιολογήσεων από το ασθενέστερο παγκόσμιο μακροοικονομικό περιβάλλον.
Η Ευρώπη πιθανότατα θα αντιμετωπίσει τις πιο σκληρές μακροοικονομικές αντιξοότητες φέτος. Η Fitch αναμένει ότι οι μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιταλίας, θα καταγράψουν συρρίκνωση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023. Η ανάκαμψη μετά την πανδημία εξασθενεί και η αποδυνάμωση της ζήτησης σε συνδυασμό με τον υψηλό πληθωρισμό θα επηρεάσει αρνητικά τα πιστωτικά προφίλ σε διάφορους τομείς.
Το μερίδιο των αρνητικών outlook στην περιοχή EMEA παρέμεινε σχετικά σταθερό πέρυσι, κλείνοντας το 2022 σε περίπου 15% -πολύ κάτω από τα ιστορικά υψηλά εν μέσω πανδημίας άνω του 20%. (…)
Αναμένουμε ότι τα μακροοικονομικά περιβάλλοντα σε Βόρεια Αμερική και APAC να είναι λιγότερο απαιτητικά από την Ευρώπη», σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
Image

Μπαράζ υποβαθμίσεων στις αξιολογήσεις κρατών και επιχειρήσεων το 2023

Το 2023 αναμένεται να είναι ένα δύσκολο έτος από πλευράς πιστωτικών συνθηκών σύμφωνα με τη Fitch Ratings, η οποία προειδοποιεί ότι αναμένονται υποβαθμίσεις τόσο σε αξιόχρεα κρατών, όσο και επιχειρήσεων.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης επικαλείται την ασθενέστερη παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, το αυξανόμενο κόστος χρηματοδότησης, τις πιέσεις από τον υψηλό πληθωρισμό, την περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής και τις αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις.
Πέντε από τις οκτώ κυρίαρχες περιφέρειες παρουσιάζουν επιδείνωση στις προοπτικές (outlook) των περισσότερων κλάδων τους –Βόρεια Αμερική, Δυτική Ευρώπη, αναδυόμενη Ευρώπη, Υποσαχάρια Αφρική (και περιοχή APAC. Το δημοσιονομικό όφελος από τον πληθωρισμό για τα κρατικά έσοδα και την ονομαστική ανάπτυξη θα εξασθενίσει, καθώς αυξάνονται οι πιέσεις στις δαπάνες, με τα υψηλότερα επιτόκια να αυξάνουν το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους και να επιβραδύνουν την ανάπτυξη. Η ασθενέστερη ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ευρωζώνη θα επιβαρύνει άλλες περιοχές, υπογραμμίζεται.
«Πολλά outlook έχουν σταθεροποιηθεί μετά την πανδημία. Η ισχυρή ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και των φορολογικών εσόδων μετά την πανδημία Covid συνεχίστηκε και στο δεύτερο εξάμηνο του 2022, δημιουργώντας πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για ορισμένα μέτρα πολιτικής για την αντιστάθμιση των επιπτώσεων από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Οι χώρες θα αντιμετωπίσουν δύσκολες συνθήκες το 2023. Οι ακόμη υψηλοί γεωπολιτικοί κίνδυνοι, σημαίνουν ότι οι αποφάσεις ενδέχεται να καθοδηγούνται από μη οικονομικούς λόγους, οδηγώντας σε μη βέλτιστα εμπορικά και επενδυτικά αποτελέσματα. Η αυστηρότερη παγκόσμια νομισματική πολιτική θα μπορούσε να αποκαλύψει κινδύνους που ήταν κρυφοί, ενώ οι κεντρικές τράπεζες διατηρούν το κόστος δανεισμού σε χαμηλά επίπεδα.
Η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές ομολόγων θα παραμείνει πρόκληση για ορισμένες μικρότερες αναδυόμενες αγορές, αλλά αυτό αντανακλάται στις ήδη χαμηλές αξιολογήσεις κρατικών ομολόγων.
Image
Οι υψηλότερες αξιολογήσεις είναι γενικά πιο ανθεκτικές σε κραδασμούς, αλλά οι κρατικοί τίτλοι επενδυτικής βαθμίδας αντιπροσωπεύουν περίπου τα δύο τρίτα των αρνητικών προοπτικών», σχολιάζει μεταξύ άλλων η Fitch.
Image
Image
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης