Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Χρονιά - ορόσημο το 2022 για τις αγορές - Μετοχές και ομόλογα βυθίστηκαν ταυτόχρονα

Deutsche Bank: Χρονιά - ορόσημο το 2022 για τις αγορές - Μετοχές και ομόλογα βυθίστηκαν ταυτόχρονα
BofA: Ζημιές 24% έγραψε το 2022 το αμυντικό χαρτοφυλάκιο 60 - 40
Σχετικά Άρθρα
Οι αγορές των ΗΠΑ είχαν ιστορικές ζημιές το 2022, καθώς οι προσπάθειες της Federal Reserve να θέσει υπό έλεγχο τον χειρότερο πληθωρισμό των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών έφεραν αναταραχή σε μετοχές και ομόλογα.
Αλλά πόσο μεγάλες ήταν αυτές οι ζημιές σε σχέση με την ιστορία;
Σε ένα σημείωμά του, ο Jim Reid, επικεφαλής θεματικής έρευνας της Deutsche Bank, έδωσε στη δημοσιότητα ένα γράφημα που βοηθά να τοποθετηθούν οι πτωτικές αποδόσεις των αγορών μετοχών και ομολόγων σε ένα ιστορικό πλαίσιο.
Τα χρόνια όπου τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα υποχώρησαν ταυτόχρονα ήταν λίγα και απείχαν πολύ μεταξύ τους, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι ισχυρές πτώσεις του περασμένου έτους καθιστούν το 2022 «τη πιο ακραία χρονιά στην ιστορία», αναφέρει ο Reid στο σημείωμα.
Όπως δείχνει το διάγραμμα, το 2022 σημειώθηκε η χειρότερη συνδυασμένη συνολική απόδοση τόσο για τις μετοχές όσο και για τα ομόλογα μετά το 1872.
im-696615.jpg
Όπως εξήγησε ο Reid, το 2022 σηματοδοτεί την πρώτη χρονιά όπου τόσο το 10ετές αμερικανικό ομόλογο όσο και ο δείκτης S&P 500 έχασαν περισσότερο από 10% σε βάση συνολικής απόδοσης σε ένα δεδομένο έτος.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς εκτινάχθηκε κατά 2,33%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη αύξηση που έχει καταγραφεί με βάση τα στοιχεία που χρονολογούνται από το 1977, σύμφωνα με τα στοιχεία της αγοράς Dow Jones.
Αυτό μεταφράστηκε σε πτώση τιμής 17%, σύμφωνα με τα στοιχεία της DB, ενώ ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε 18,1% σε βάση συνολικής απόδοσης.
Η μέτρηση της απόδοσης βάσει συντελεστών συνολικής απόδοσης περιλαμβάνει σε ότι αφορά τις μετοχές τα μερίσματα που εισπράττουν οι μέτοχοι, και σε ότι αφορά τα ομόλογα, τις πληρωμές κουπονιών που παίρνουν οι ομολογιούχοι.
Εάν εξαιρεθούν τα μερίσματα που καταβλήθηκαν το 2022 από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Αμερικής, ο S&P 500 υποχώρησε 19,4% το 2022, καταγράφοντας την χειρότερη ετήσια απόδοση από το 2008.

BofA: Ζημιές 24% έγραψε το χαρτοφυλάκιο 60 - 40

Σε ξεχωριστό σημείωμα, η στρατηγική αναλύτρια Savita Subramanian της Bank of America επισήμανε επίσης ότι το 2022 ήταν επίσης η χειρότερη χρονιά στην ιστορία για 30ετή ομόλογα, τα οποία μειώθηκαν κατά 33%, σύμφωνα με τα στοιχεία της BofA.
Καθώς τόσο οι μετοχές όσο και τα ομόλογα έπεσαν, το πολυσυζητημένο χαρτοφυλάκιο 60 - 40 (που αποτελείται κατά 60% από μετοχές και 40% από ομόλογα) βυθίστηκε κατά 24%, καταγράφοντας τη χειρότερη απόδοση για αυτόν τον τύπο χαρτοφυλακίου από το 1930 και τα εταιρικά ομόλογα επενδυτικής ποιότητας έχασαν 15%, είπε η Subramanian.

Τι καθιστά πιθανή την ισχυρή ανάκαμψη του χρόνου

Τα χρόνια όπου οι μετοχές και τα ομόλογα έχουν υποχωρήσει μαζί είναι σπάνια, αλλά αν υπάρχει ένα μοτίβο, την επόμενη χρονιά από όταν συμβεί αυτό, ακολουθεί μια απότομη ανάκαμψη, σύμφωνα με στοιχεία που κοινοποίησε το Leuthold Group.
Η ανάκαμψη αυτή, με βάση τα στοιχεία του ομίλου Leuthold, φέρει τον S&P 500 σε μέση συνολική απόδοση 17,6% το επόμενο έτος μετά τη συνδυασμένη πτώση μετοχών και ομολόγων και την απόδοση του 10ετές αμερικανικού ομολόγου στο 7,4%.

Και τι την υπονομεύει

Αλλά υπάρχει τουλάχιστον ένας παράγοντας που θα μπορούσε να περιπλέξει αυτήν την ιστορική σχέση, είπε ο Leuthold Group.
Στο παρελθόν, οι αποτιμήσεις των μετοχών ήταν πολύ χαμηλότερες από ό,τι είναι τώρα.
Στην αρχή αυτών των ετών ανάκαμψης, ο μέσος κανονικοποιημένος λόγος τιμής προς ίδια κεφάλαια του S&P 500 ήταν 12,5x.
Αντίθετα, στα τέλη του 2022 ήταν 24x, σύμφωνα με την Leuthold Group.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης