Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το «κενό» μεταξύ Dow Jones και Nasdaq φέρνει μνήμες του κραχ dot.com - Έρχεται το μεγάλο ξεκαθάρισμα το 2023

Το «κενό» μεταξύ Dow Jones και Nasdaq φέρνει μνήμες του κραχ dot.com - Έρχεται το μεγάλο ξεκαθάρισμα το 2023
Οι περισσότεροι επενδυτές απλώς δεν έχουν καμία ανάμνηση της τελευταίας φορά που επικράτησε περιοριστική νομισματική πολιτική
Σχετικά Άρθρα
Ένα είναι το στοιχείο που συμπυκνώνει το δύσκολο σχηματισμό στον οποίο έχει περιέλθει η Wall Street:
Ο Nasdaq έχει υποχωρήσει κατά 35% μέχρι στιγμής το 2022, ενώ ο Dow έχει υποχωρήσει λιγότερο από 10%.
Και αυτή η υπεραπόδοση του Dow σε σχέση με τον τεχνολογικό δείκτη είναι μακράν η μεγαλύτερη διαφορά (gap) από τότε που η φούσκα dot-com κορυφώθηκε και ξέσπασε από το 2000 έως το 2002.
Η εξήγηση είναι σχετικά απλή: Η Fed καταπολεμά επιθετικά τον πληθωρισμό, ο οποίος έχει πλήξει τις μετοχές τεχνολογίας και ανάπτυξης φέτος.
Εν τω μεταξύ, τα ενεργειακά ονόματα εκτοξεύτηκαν για το μεγαλύτερο μέρος του 2022, ενώ οι κυκλικοί και αμυντικοί τομείς όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι βιομηχανίες, τα υλικά, τα βασικά προϊόντα είδαν το ενδιαφέρον των επενδυτών να ανακάμπτει το τέταρτο τρίμηνο.
Για πολλούς επενδυτές, το 2022 μπορεί απλώς να φαντάζει ως μια παρεκτροπή, μια στάση στην πορεία της Fed προς την επιστροφή σε χαμηλά επιτόκια, ή αυτό που πολλοί επενδυτές φαντάζονται τώρα ότι είναι ο κανόνας μετά από μια δεκαετία χαμηλών επιτοκίων.
Η κοινή αίσθηση λέει ότι μόλις η Fed σταματήσει τον πληθωρισμό εν τη γενέσει του, η κεντρική τράπεζα μπορεί να επανεκκινήσει ένα νέο κύκλο χαμηλών επιτοκίων που ενίσχυσε εκατοντάδες τεχνολογικούς γίγαντες την τελευταία δεκαετία και πλέον, καθώς τα φθηνά κεφάλαια τροφοδότησαν τον κλάδο.
Dow vs. Nasdaq - 1971 to Present
Τι τιμολογούν οι αγορές

Οι αγορές τιμολογούν μια Fed που τελικά περιορίζει τα σχέδια αύξησης των επιτοκίων της το 2023 - αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα επιστροφή στο προηγούμενο καθεστώς συναλλαγών.
Με τον γεωπολιτικό κίνδυνο να αυξάνεται - και τις ανησυχίες για το COVID να επανέρχονται - η μάχη για τον πληθωρισμό θα μπορούσε να αποδειχθεί πολυετής υπόθεση, που θα κυριαρχούσε στο δεύτερο μισό αυτής της δεκαετίας.
Αν αυτό συμβεί, τα κυκλικά και αμυντικά ονόματα μπορεί να είναι το μέρος που θα πρέπει να κυριαρχήσουν για μερικά χρόνια.
Και αν οι τάσεις της αγοράς τόσο το 2022 όσο και το τελευταίο τρίμηνο του έτους είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση, φαίνεται ότι ορισμένοι επενδυτές έχουν αρχίσει να υιοθετούν αυτόν τον τρόπο σκέψης.
S&P 500 Biggest 25 Stocks - YTD Performance

Η απόδοση των 25 κορυφαίων τίτλων του S&P 500

Το σκούρο κόκκινο χρώμα κυριαρχεί στις αποδόσεις του 2022 - ειδικά μεταξύ των ονομάτων μεγάλης κεφαλαιοποίησης όπως η Apple, η Microsoft και η Alphabet.
Η Amazon έχει χάσει λίγο περισσότερο από το ήμισυ της αξίας της φέτος, ενώ η Tesla και η Meta Platforms είδαν την αγοραία αξία τους να μειώνεται κατά δύο τρίτα, ωθώντας τις εκτός των 10 μεγαλύτερων μετοχών του δείκτη, αφού πέρυσι είχαν περάσει το όριο του 1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων.
Όλοι αυτοί οι τίτλοι - εκτός από τη Microsoft - έχουν επίσης βαθιά κόκκινες αποδόσεις για το τρίμηνο, γεγονός που υπογραμμίζει τη δυσκολία να βασιστεί κανείς στην ιστορία σε αυτόν τον κύκλο.
Αλλά και οι "πράσινοι" τίτλοι δεν έδειξαν ότι μπορούν να υπεραποδώσουν πολύ, με την Berkshire Hathaway του Warren Buffett να σημειώνει άνοδο 13% για το τρίμηνο.
Παρά την υπερμεγέθη συμμετοχή της στη μετοχή της Apple, η Berkshire δεν εμποδίστηκε από τα κέρδη φέτος χάρη στις κερδοφόρες χρηματοοικονομικές, βιομηχανικές και ενεργειακές συμμετοχές της.
Οι εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης, χρηματοοικονομικών, ενέργειας και καταναλωτικών αγαθών εκπροσωπούνται καλά μεταξύ των νικητών του τέταρτου τριμήνου.
Στις κορυφαίες επιδόσεις περιλαμβάνονται οι JPMorgan Chase, Merck, Exxon Mobil και Procter & Gamble - όλες με άνοδο 20% ή περισσότερο.

Η πρόκληση

Η πρόκληση για πολλούς επενδυτές που δραστηριοποιούνται στη σημερινή αγορά είναι ότι μια διατηρήσιμη υπεραπόδοση των μετοχών αξίας και των κυκλικών μετοχών έναντι των μετοχών ανάπτυξης έχει να παρατηρηθεί εδώ και μια γενιά.
Οι περισσότεροι επενδυτές απλώς δεν έχουν καμία ανάμνηση της τελευταίας φορά που επικράτησε αυτή η δυναμική και, ως εκ τούτου, κανένα σημείο αναφοράς για μια εποχή κατά την οποία η τεχνολογία δεν ήταν ο κατεξοχήν τομέας της χρηματιστηριακής αγοράς.
Αυτό αφήνει το τραπέζι έτοιμο για ένα ακόμη έτος -ή ίσως και περισσότερα- που μοιάζει σαφώς διαφορετικό από οτιδήποτε έχουμε δει εδώ και δεκαετίες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης