Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Το 2023 μπορεί να έχουμε την καλύτερη αγορά ομολόγων των τελευταίων 14 ετών

Goldman Sachs: Το 2023 μπορεί να έχουμε την καλύτερη αγορά ομολόγων των τελευταίων 14 ετών
Οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν πτωτική τάση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, κάνοντας τις μετοχές να φαίνονται σχεδόν η μόνη επιλογή
Για πολλούς επενδυτές, το 2023 μπορεί να είναι η πρώτη φορά που θα εξετάσουν τα ομόλογα στην ενήλικη ζωή τους.
Αυτό είναι το συμπέρασμα από μια εικόνα που δημοσίευσε πρόσφατα η Goldman Sachs, η οποία προβλέπει ότι το 2023 οι αποδόσεις των ομολόγων θα ξεπεράσουν τα μερίσματα των μετοχών.
Αυτό, αναφέρει, έχει να συμβεί από το αποκορύφωμα της Μεγάλης Ύφεσης το 2008.
"Οι αποδόσεις των ομολόγων είχαν πτωτική τάση μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, κάνοντας τις μετοχές να φαίνονται σχεδόν η μόνη επιλογή για τους επενδυτές που αναζητούν ελκυστικές αποδόσεις.
Στην πραγματικότητα, οι μετοχές έχουν υπεραποδώσει σημαντικά σε σχέση με τα ομόλογα από το 2008 και ειδικά μετά την κρίση COVID-19.
Η σχετική απόδοση του δείκτη S&P 500 έναντι των 30ετών κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ έφτασε φέτος σε νέα υψηλά επίπεδα, πολύ υψηλότερα από εκείνα κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής φούσκας".

Που να εστιάσουν οι επενδυτές

Πάντως, η ανάλυση αναφέρεται συγκεκριμένα στις αποδόσεις και όχι στις αποδόσεις γενικά.
Δηλαδή, η Goldman γράφει για τις πληρωμές τόκων στα ομόλογα σε σχέση με τις πληρωμές μερισμάτων από ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών.
Οι αποδόσεις των κεφαλαιακών κερδών είναι ένας ξεχωριστός τομέας, ένας τομέας στον οποίο οι μετοχές τείνουν να υπερτερούν των ομολόγων κατά τη διάρκεια των περισσότερων οικονομικών περιβαλλόντων.
Ωστόσο, η αξιόπιστη υπεραπόδοση των μετοχών έναντι των ομολόγων σε επίπεδο εισοδήματος ήταν ένα ασυνήθιστο χαρακτηριστικό των τελευταίων 14 ετών.
Οι τόκοι των ομολόγων συχνά ξεπερνούν τα μερίσματα των μετοχών λόγω της αξιοπιστίας τους.
Μια μετοχή μπορεί να εκδίδει ισχυρά μερίσματα ανά πάσα στιγμή, αλλά τα ομόλογα εκδίδουν σταθερές πληρωμές.
Αυτή η σταθερότητα τείνει να προσθέτει μεγαλύτερες συνολικές αποδόσεις για τα ομόλογα, αν και αυτό δεν συμβαίνει εδώ και πολύ καιρό.

Γιατί τα ομόλογα θα είναι ελκυστικά

Μεγάλο μέρος αυτού έχει να κάνει με τις θέσεις εργασίας.
Παρά την επίσημη έξοδο από την ύφεση στα μέσα του 2009, η αμερικανική αγορά εργασίας παρέμεινε αδύναμη για άλλα επτά χρόνια.
Μόλις το 2016 το ποσοστό ανεργίας έφτασε σε αυτό που οι οικονομολόγοι θεωρούν "πλήρη" απασχόληση, γύρω στο 4%.
Ως απάντηση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε το επιτόκιο αναφοράς της στο μηδέν ή κοντά στο μηδέν από το 2008 έως το 2017.
Παρόλο που αύξησε τα επιτόκια μέχρι το 2,4% μέχρι τα μέσα του 2019, η διαδικασία αυτή διακόπηκε από την πανδημία COVID-19, η οποία ανάγκασε την Ομοσπονδιακή Τράπεζα να οδηγήσει τα επιτόκια πίσω στο μηδέν.
Η αγορά ομολόγων ταλαντεύεται σε μεγάλο βαθμό από το επιτόκιο που καθορίζει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.
Εν μέρει, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλά ομόλογα καθορίζουν τα δικά τους επιτόκια ρητά με βάση αυτό το επιτόκιο.
Ορίζουν τα επιτόκια των ομολόγων τους ως το επιτόκιο της κεντρικής τράπεζας συν ένα ορισμένο περιθώριο κέρδους, πράγμα που σημαίνει ότι μια εποχή χαμηλών επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας σημαίνει εξ ορισμού μια εποχή χαμηλών επιτοκίων ομολόγων της αγοράς.
Κατά ένα άλλο μέρος, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα ομόλογα του αμερικανικού Δημοσίου καθορίζουν τα επιτόκια τους με βάση το επιτόκιο της Ομοσπονδιακής Τράπεζας.
Τα κρατικά ομόλογα θεωρούνται τα "ασφαλή" περιουσιακά στοιχεία αναφοράς που η ιδιωτική αγορά πρέπει πάντα να νικάει.
Εάν το ομόλογο μιας εταιρείας προσφέρει χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι το κρατικό, οι επενδυτές απλώς θα αγοράσουν το χρέος του Δημοσίου για την εγγυημένη απόδοσή του.
Ως αποτέλεσμα, τα επίμονα χαμηλά επιτόκια της Ομοσπονδιακής Τράπεζας κράτησαν την αγορά ομολόγων αδύναμη για πάνω από μια δεκαετία.

Η απόδοση των μετοχών

Την ίδια στιγμή η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά σημείωσε άνοδο.
Μεταξύ του 2009 και των τελών του 2021, ο S&P 500 σκαρφάλωσε από περίπου 740 μονάδες σε περισσότερες από 4.700.
Αυτή η ανάπτυξη εφαρμόστηκε και στις πληρωμές μερισμάτων.
Στα περισσότερα έτη κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου η μέση μερισματική απόδοση του S&P 500 κυμαινόταν στο 2% ή και υψηλότερα- ένα ποσοστό που σήμαινε σημαντικά υψηλότερες πληρωμές, καθώς αυτά τα μέσα μερίσματα αναρριχήθηκαν από το 2% των 740 μονάδων στο 2% των 4.700 μονάδων.  
Την ίδια στιγμή το Bloomberg U.S. Aggregate, ένα τυπικό σημείο αναφοράς για τις αποδόσεις των ομολόγων, εμφάνιζε αποδόσεις σταθερά κάτω από 1%.
Συχνά εμφάνιζε μέσες ετήσιες απώλειες.
Η Goldman βλέπει αυτό να αλλάζει.
"Από την απότομη αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων φέτος, νέες και δυνητικά λιγότερο επικίνδυνες εναλλακτικές λύσεις αναδύονται στο σταθερό εισόδημα: Τα αμερικανικά εταιρικά ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας αποδίδουν σχεδόν 6%, έχουν μικρό κίνδυνο αναχρηματοδότησης και είναι σχετικά απομονωμένα από μια οικονομική ύφεση", αναφέρει η Goldman.
"Οι επενδυτές μπορούν επίσης να κλειδώσουν ελκυστικές πραγματικές (προσαρμοσμένες στον πληθωρισμό) αποδόσεις με τους 10ετείς και 30ετείς τίτλους του Δημοσίου που προστατεύονται από τον πληθωρισμό (TIPS) κοντά στο 1,5%".
Αυτό έρχεται σε αντίθεση με την τυπική, αν και μαλακή σε σύγκριση, μερισματική απόδοση του S&P 500 που είναι περίπου 1,7%.

Τα πλεονεκτήματα

"Το χάσμα στις αποδόσεις μεταξύ μετοχών και ομολόγων έχει μειωθεί σημαντικά από την κρίση του COVID-19 και είναι πλέον σχετικά χαμηλό", αναφέρεται στην έκθεση της Goldman.
"Το ίδιο ισχύει και για τις πιο επικίνδυνες πιστώσεις, οι οποίες αποδίδουν σχετικά λίγο σε σύγκριση με τα χωρίς κίνδυνο κρατικά ομόλογα.
Οι επενδυτές δεν λαμβάνουν μεγάλη αποζημίωση για τον κίνδυνο που ενέχουν οι μετοχές ή η πίστωση υψηλής απόδοσης σε σύγκριση με τα ομόλογα χαμηλότερου κινδύνου".
Για τους επενδυτές, η Goldman βλέπει δύο ισχυρά πλεονεκτήματα των ομολόγων σε αυτή την αγορά.
Πρώτον, οι επενδυτές εισοδήματος μπορούν απλώς να εισπράξουν καλύτερα κέρδη.
Τα ομόλογα αποδίδουν σταθερές, προγραμματισμένες πληρωμές.
Για πολλούς επενδυτές που θέλουν να παράγουν μετρητά από τα χαρτοφυλάκιά τους, αυτό είναι προτιμότερο από την απρόβλεπτη φύση των πληρωμών μερισμάτων.
Τώρα μπορούν να αποκτήσουν αυτή την προβλεψιμότητα χωρίς σοβαρό κόστος ευκαιρίας.
Δεύτερον, και ίσως πιο συνακόλουθα, η Goldman θεωρεί ότι αυτό αποτελεί ασφαλές λιμάνι σε περίπτωση επερχόμενης ύφεσης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης