Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ήρθε η ώρα της μεγάλης ανάκαμψης του ευρώ; - Πως θα κινηθεί το 2023

Ήρθε η ώρα της μεγάλης ανάκαμψης του ευρώ; - Πως θα κινηθεί το 2023
Το ευρώ κέρδισε 10% μόνο τον Νοέμβριο, την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2020
Το 2022 το ευρώ επέστρεψε κάτω από την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο, με χαμηλό στα 0,9535 στις 28 Σεπτεμβρίου, το οποίο αποτελεί όχι μόνο το χαμηλότερο επίπεδο του έτους αλλά και το χαμηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2002, πριν από 20 και πλέον χρόνια.
Μεταξύ της αρχής του έτους, όταν το ευρώ άξιζε περίπου 1,135 δολάρια, και του χαμηλού στα τέλη Οκτωβρίου, η φετινή πτωτική κίνηση ανήλθε τελικά σε πάνω από 1800 μονάδες βάσης.
Ωστόσο, το τέταρτο τρίμηνο του 2022 έχει μέχρι στιγμής σημειώσει μια δραματική αντιστροφή, με την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να σημειώνει υψηλό 1,0737 στις 15 Δεκεμβρίου, σημειώνοντας άνοδο πάνω από 1200 μονάδες από το χαμηλό έτους και αντιστρέφοντας περισσότερα από τα δύο τρίτα της προηγούμενης πτώσης 9 μηνών μέσα σε έξι εβδομάδες.
Το ευρώ κέρδισε 10% μόνο τον Νοέμβριο, την καλύτερη μηνιαία επίδοσή του από τον Ιούλιο του 2020.

Θα συνεχιστεί η ανοδική αντιστροφή του ευρώ το 2023;

Μέχρι τα τέλη Σεπτεμβρίου, η ισχύς του δολαρίου, το οποίο έκανε άλμα φέτος μπροστά στην ταχεία αύξηση των επιτοκίων της Fed, βάρυνε σημαντικά το ζεύγος ευρώ/δολαρίου, καθώς η ΕΚΤ ήταν πιο αργή στο να συσφίξει την πολιτική της μπροστά στην αλματώδη αύξηση του πληθωρισμού.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επακόλουθη ενεργειακή κρίση επηρέασαν επίσης την ευρωπαϊκή οικονομία πολύ περισσότερο από ό,τι την οικονομία των ΗΠΑ, δίνοντας στο δολάριο ένα πρόσθετο πλεονέκτημα.
Όμως το πλαίσιο είναι πλέον διαφορετικό.
Η επιβράδυνση του χρονοδιαγράμματος αύξησης των επιτοκίων της Fed και η συγκράτηση του πληθωρισμού στις Ηνωμένες Πολιτείες (δύο έννοιες που συνδέονται στενά) έχουν οδηγήσει τους επενδυτές να επανεξετάσουν την ισοτιμία.
Πράγματι, αν το ευρώ υπέφερε το 2022 από την υστέρηση της ΕΚΤ έναντι της Fed όσον αφορά τις αυξήσεις των επιτοκίων, το 2023 η κατάσταση θα μπορούσε να αντιστραφεί, με την ΕΚΤ να "φτάνει" τη Fed, η οποία, από την πλευρά της, έχει ήδη σηματοδοτήσει σαφώς μια στροφή προς μια λιγότερο επιθετική αύξηση των επιτοκίων.

Η διαφορά επιτοκίων Fed-ΕΚΤ στο επίκεντρο το 2023

Έτσι, οι προσδοκίες της αγοράς για τη διαφορά επιτοκίων Fed-ΕΚΤ θα είναι το κλειδί για το ευρώ/δολάριο το 2023.
Συγκεκριμένα, το κεντρικό ερώτημα του επόμενου έτους από αυτή την άποψη θα είναι αν η Fed ή η ΕΚΤ θα είναι η πρώτη που θα μειώσει ξανά τα επιτόκια.
Στο πλαίσιο αυτό, ο στρατηγικός αναλυτής της UniCredit, Roberto Mialich, δήλωσε ότι "η Fed θα μειώσει τα επιτόκια το 2024 με πιο έντονο ρυθμό από ό,τι η ΕΚΤ", με αποτέλεσμα να αναμένει "μείωση της διαφοράς μεταξύ του αμερικανικού επιτοκίου Fed funds και του επιτοκίου depo της ΕΚΤ, η οποία θα συνάδει με υψηλότερη ισοτιμία ευρώ/δολαρίου".
Πρόσθεσε ότι "η ισχυρή εξάρτηση της αντοχής του δολαρίου από την άνοδο των αποδόσεων των ΗΠΑ σημαίνει ότι το δολάριο θα αναγκαστεί να υποχωρήσει καθώς οι αποδόσεις των ΗΠΑ θα μειωθούν και πάλι, όπως ήδη συνέβη με αφορμή τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ".

Η νομισματική πολιτική εξακολουθεί να εξαρτάται από τον πληθωρισμό και την ανάπτυξη

Ωστόσο, η νομισματική πολιτική τόσο της Fed όσο και της ΕΚΤ θα εξακολουθήσει να εξαρτάται από τις οικονομικές εξελίξεις, και συγκεκριμένα από τη συγκράτηση του πληθωρισμού, καθώς και από τον αντίκτυπο των υψηλότερων επιτοκίων στην ανάπτυξη.
Μια ταχύτερη από την αναμενόμενη μείωση του πληθωρισμού στην Ευρώπη ή στις ΗΠΑ τους επόμενους μήνες θα πρέπει να μειώσει τις προσδοκίες για αύξηση των επιτοκίων της εκάστοτε κεντρικής τράπεζας.
Αντίθετα, εάν η δράση της κεντρικής τράπεζας δεν φαίνεται να είναι επαρκής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό προς τον στόχο του, οι προσδοκίες για τα επιτόκια θα μπορούσαν να αυξηθούν.
Παρομοίως, μια έντονη ύφεση το 2023 θα ήταν ένας παράγοντας που θα συνηγορούσε υπέρ ενός ταχύτερου από το αναμενόμενο τέλους των αυξήσεων των επιτοκίων και μιας μετακίνησης προς χαμηλότερες προσδοκίες για τα επιτόκια.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία αποτελεί επίσης ένα πιθανό δίκοπο μαχαίρι που δεν θα πρέπει να παραβλέπεται.
Ένας πιθανός τερματισμός της σύγκρουσης το 2023 θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό ανοδικό παράγοντα για το ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, ο αντίκτυπος του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρώπης θα μπορούσε να γίνει ακόμη χειρότερος εάν η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει εντελώς τις προμήθειες φυσικού αερίου προς την ήπειρο.
Σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει μάλλον να περιμένουμε να δούμε τους αναλυτές να μιλούν και πάλι για επιστροφή κάτω από την ισοτιμία.

Ένα σημαντικό ανοδικό τεχνικό σήμα θα μπορούσε σύντομα να στηρίξει την άνοδο του ευρώ

Τέλος, από διαγραμματικής άποψης, η άνοδος του ευρώ/δολαρίου θα μπορούσε να βοηθηθεί από ένα σήμα που παρακολουθείται στενά από τους traders και το οποίο φαίνεται ότι επίκειται.
Πράγματι, ο κινητός μέσος όρος των 50 ημερών πλησιάζει γρήγορα τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών.
Το πέρασμα του κινητού μέσου όρου των 50 ημερών πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών αποτελεί ένα σημαντικό ανοδικό τεχνικό σήμα, γνωστό ως "χρυσός σταυρός".
Την τελευταία φορά που καταγράφηκε αυτό το σήμα, στα τέλη Ιουνίου του 2020, η ισοτιμία ευρώ/δολαρίου κατέγραψε στη συνέχεια κέρδη περίπου 1150 μονάδες στους επόμενους 6 μήνες.
Το αντίθετο αυτού του σήματος, όταν ο ΜΟ 50 ημερών διασταυρώνεται κάτω από τον 200 ημερών, ένα σήμα γνωστό ως "σταυρός θανάτου", ενεργοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου 2021.
Στη συνέχεια, το ευρώ υποχώρησε κατά περισσότερες από 2000 μονάδες μέσα σε 14 μήνες.
Επομένως, η ταχεία προέλαση του ΜΟ50 προς τον ΜΟ200 ημερών θα είναι κάτι που θα πρέπει να παρακολουθήσουμε στενά από τώρα μέχρι το τέλος του 2022 και τις αρχές του 2023, αναφέρουν οι περισσότεροι αναλυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης