Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gatestone Institute: Σήριαλ... αποτυχημένων χειρισμών από τον Biden - Έριξε μέχρι και τη Σαουδική Αραβία στην αγκαλιά της Κίνας

Gatestone Institute: Σήριαλ... αποτυχημένων χειρισμών από τον Biden - Έριξε μέχρι και τη Σαουδική Αραβία στην αγκαλιά της Κίνας
Η συμφωνία της Κίνας με τη Σαουδική Αραβία είναι καταστροφή για τον Biden
Τίποτα δεν καταδεικνύει καλύτερα την απόλυτη ανικανότητα των χειρισμών της κυβέρνησης Biden με τη Μέση Ανατολή από την απόφαση της Σαουδικής Αραβίας να συνάψει στρατηγική συμμαχία με την Κίνα.
Αυτό σχολίάζει το Gatestone Institute, τονίζοντας ότι αυτή είναι μια περίοδος κατά την οποία η Ουάσινγκτον θα έπρεπε να εργάζεται πυρετωδώς για να ενισχύσει τους δεσμούς της με μακροχρόνιους συμμάχους όπως οι Σαουδάραβες για να καταπολεμήσει την αυξανόμενη απειλή που συνιστά το Ιράν για την ασφάλεια της περιοχής.
Πέρα από τη βαθιά ανησυχητική πρόοδο που λέγεται ότι σημειώνουν οι αγιατολάχ με τις προσπάθειές τους να παράγουν πυρηνικά όπλα, ο νέος "άξονας του κακού" που έχει σχηματιστεί μεταξύ Μόσχας και Τεχεράνης τους τελευταίους μήνες σημαίνει ότι το Ιράν θα παραλάβει σύντομα υπερσύγχρονα ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη για να προσθέσει στο στρατιωτικό του οπλοστάσιο.
Σε αυτό που τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και η Downing Street χαρακτήρισαν ως "άθλιες συμφωνίες" μεταξύ των δύο χωρών, το Ιράν πρόκειται να παραλάβει ρωσικά μαχητικά αεροσκάφη Su-35 το επόμενο έτος, καθώς και άλλο προηγμένο στρατιωτικό εξοπλισμό και εξαρτήματα, συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων και συστημάτων αεράμυνας.
Σε αντάλλαγμα, το Ιράν παρέχει στη Ρωσία εκατοντάδες από τα λεγόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καμικάζι Shahed-131 και Shahed-136, τα οποία αυτοκαταστρέφονται όταν χτυπήσουν τον στόχο τους.

"Τυφλή" η Ουάσινγκτον

Όπως εξήγησε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ John Kirby σε ενημέρωση στην Ουάσιγκτον, η Μόσχα "προσέφερε στο Ιράν ένα πρωτοφανές επίπεδο στρατιωτικής και τεχνικής υποστήριξης", το οποίο "μετατρέπει τη σχέση τους σε πλήρη αμυντική εταιρική σχέση".
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης Biden πρόσθεσαν ότι Ιρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται ήδη στη Ρωσία στο πώς να πετούν το μαχητικό Su-35.
Η αποφασιστικότητα του Ριάντ να αντισταθεί στην επιθετική συμπεριφορά του Ιράν αντανακλάται στα πρόσφατα σχόλια του Σαουδάραβα υπουργού Εξωτερικών πρίγκιπα Faisal bin Farhan Al Saud, ο οποίος προειδοποίησε ότι "όλα τα στοιχήματα έχουν χαθεί" εάν το Ιράν επιτύχει τον στόχο του να αποκτήσει ένα λειτουργικό πυρηνικό όπλο.
"Βρισκόμαστε σε έναν πολύ επικίνδυνο χώρο στην περιοχή... μπορείτε να περιμένετε ότι τα περιφερειακά κράτη θα κοιτάξουν σίγουρα πώς μπορούν να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια", είπε.
Η στιβαρή προσέγγιση του Ριάντ στην πολεμοχαρή συμπεριφορά του Ιράν είναι ακριβώς το είδος της απάντησης που πρέπει να δει η Ουάσινγκτον από τους συμμάχους της καθώς αντιμετωπίζει την ιρανική απειλή.

Ο ρόλος της Κίνας

Ωστόσο, χάρη στην εσκεμμένη παραμέληση των σχέσεων με τους Σαουδάραβες από την κυβέρνηση Biden, το Ριάντ επιδιώκει αντ' αυτού να οικοδομήσει μια εταιρική σχέση με το Πεκίνο, όπως φάνηκε από την πλούσια υποδοχή που επεφύλαξε στον Κινέζο πρόεδρο Xi Jinping κατά τη διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στο βασίλειο αυτόν τον μήνα.
Σπάνια ένας επισκέπτης ηγέτης έχει γίνει αποδέκτης τόσο πλούσιων κρατικών εκδηλώσεων όσο ο Xi Jinping, αφού ο Σαουδάραβας πρίγκιπας διάδοχος Mohammed bin Salman δεν παρέλειψε των προσπαθειών για να προσφέρει στον Κινέζο ηγέτη θερμή υποδοχή, η οποία περιελάμβανε συνοδεία αεροσκάφους κατά την άφιξή του.
Κατά τη διάρκεια της τριήμερης επίσκεψής του, ο Xi είχε εκτενείς συνομιλίες με τον πρίγκιπα διάδοχο, τον de facto κυβερνήτη της Σαουδικής Αραβίας, καθώς και με άλλους ανώτερους Σαουδάραβες αξιωματούχους και υπέγραψε συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης που θα εμβαθύνει τους δεσμούς μεταξύ του Ριάντ και του Πεκίνου σε μια σειρά θεμάτων, από την άμυνα έως την τεχνολογία.
Μια ιδιαίτερα αξιοσημείωτη πτυχή της συμφωνίας ήταν η συμφωνία με τον κινεζικό τεχνολογικό κολοσσό Huawei για την προμήθεια στους Σαουδάραβες υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους και τη δυνατότητα κατασκευής συγκροτημάτων "υψηλής τεχνολογίας" σε πόλεις της Σαουδικής Αραβίας, σύμφωνα με Σαουδάραβες αξιωματούχους.
Η Huawei έχει χαρακτηριστεί ως δυνητική απειλή για την ασφάλεια από τις ΗΠΑ, με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών να υποστηρίζουν ότι η εταιρεία έχει στενούς δεσμούς με το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας και θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη διεξαγωγή κατασκοπευτικών επιχειρήσεων.
Το γεγονός ότι το Ριάντ απομακρύνεται τώρα από την παραδοσιακή του συμμαχία με τις ΗΠΑ και ενισχύει τους δεσμούς του με το Πεκίνο αποτελεί στρατηγική καταστροφή επικών διαστάσεων και λειτουργεί ως καταδικαστικό κατηγορητήριο για την απρόσεκτη μεταχείριση των Σαουδαράβων από την κυβέρνηση Biden για την οποία ευθύνεται προσωπικά ο πρόεδρος.
Ο Biden πυροδότησε την τεταμένη σχέση του με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας κατά τη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα για τις προεδρικές εκλογές του 2020, όταν κατήγγειλε το βασίλειο ως κράτος "παρία" για την εμπλοκή του στη δολοφονία του Σαουδάραβα αντιφρονούντα Jamal Khashoggi στην Κωνσταντινούπολη το 2018, αν και ποτέ δεν υπήρξε κάποια καταδίκη από την κυβέρνηση Biden για την απαγωγή και τον υποτιθέμενο θάνατο του πρώην πράκτορα του FBI Robert Levinson από το Ιράν το 2007.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ωστόσο, ανάγκασε τον Biden να επανεξετάσει τη στάση του απέναντι στους Σαουδάραβες, όταν ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι χρειαζόταν τους Σαουδάραβες να αυξήσουν τις προμήθειες πετρελαίου για να μειωθεί η πίεση στις παγκόσμιες τιμές.
Οι προσπάθειές του δεν πέτυχαν πολλά: οι Σαουδάραβες προφανώς δεν εντυπωσιάστηκαν από το γεγονός ότι ο Biden χαιρέτησε τον πρίγκιπα διάδοχο με μια γροθιά όταν επισκέφθηκε το βασίλειο το καλοκαίρι, και έφυγε με άδεια χέρια, με τους Σαουδάραβες και άλλα κράτη του Κόλπου να αγνοούν την έκκλησή του να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου.
Εκτός από το ότι είναι απογοητευμένοι από την εμμονή του Biden να αναβιώσει την αμφιλεγόμενη πυρηνική συμφωνία με την Τεχεράνη, την οποία θεωρούν ως μια ελαττωματική συμφωνία -επιτρέπει στο ιρανικό καθεστώς να κατασκευάσει σύντομα όσα πυρηνικά όπλα επιθυμεί, καθώς και τους βαλλιστικούς πυραύλους για να τα μεταφέρει- οι Σαουδάραβες και άλλοι ηγέτες του Κόλπου είναι δυσαρεστημένοι με την έλλειψη υποστήριξης που έχουν λάβει από την Ουάσινγκτον σχετικά με τη διαρκή απειλή που αντιμετωπίζουν από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούθι στην Υεμένη, τους οποίους ο υπουργός Εξωτερικών Antony Blinken αφαίρεσε από τον αμερικανικό κατάλογο των ξένων τρομοκρατικών οργανώσεων μόλις λίγες εβδομάδες μετά την έναρξη της θητείας του Biden και οι οποίοι έκτοτε εκτόξευαν τακτικά πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ιρανικής κατασκευής στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Τώρα, χάρη στην διαχείριση της σχέσης ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας από τον Biden, το Ριάντ προσβλέπει στην Κίνα για να προστατεύσει τα συμφέροντά του, μια κίνηση που επιβεβαιώνει την ανησυχητική μείωση της επιρροής των ΗΠΑ στην περιοχή, η οποία έλαβε χώρα υπό το κενό της ηγεσίας του Biden.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης