Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank για Ελλάδα: Αναμείνατε νέες πραγματικότητες - Ανάπτυξη μόλις +0,3% το 2023, στα ύψη ο πληθωρισμός

Deutsche Bank για Ελλάδα: Αναμείνατε νέες πραγματικότητες - Ανάπτυξη μόλις +0,3% το 2023, στα ύψη ο πληθωρισμός
Δεδομένης δε της ασθενούς ζήτησης στη χώρα και των αυξημένων περιθωρίων κέρδους στις εταιρείες μετά το σοκ στις τιμές της Ενέργειας, δεν θα χρειαστούν πολλά για να πυροδοτηθεί ύφεση…
Aναιμική ανάπτυξη μόλις +0,3% το 2023 και +1,4% το 2024 εκτιμά για την Ελλάδα η γερμανική Deutsche Bank.
Την ίδια στιγμή, ο πληθωρισμός αναμένεται να εκτιναχθεί στο 7% το 2023, για να μειωθεί, σε συνθήκες απόλυτης ψύξης, στο 1,5% το 2024...
Πέρα από τα παραπάνω, σύμφωνα με νέο ενημερωτικό σημείωμα του γερμανικού κολοσσού, που επιγράφεται «Νέες πραγματικότητες», «Δεν γνωρίζαμε πόσο δραματικά επρόκειτο να αλλάξουν οι πραγματικότητες στις 24 Φεβρουαρίου, όταν η Ρωσία ξεκίνησε την εισβολή της στην Ουκρανία».
Σε κάθε περίπτωση, η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα τον διπλασιασμό της αβεβαιότητας.
1_5.JPG
Φυσικό αέριο…

Οι τιμές του φυσικού αερίου που είχαν ήδη υπερδιπλασιαστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου, εκτινάχθηκαν αμέσως πάνω από τα 100 ευρώ ανά MWh (TTF), για να κορυφωθούν περίπου στα 350 ευρώ ανά MWh στα τέλη Αυγούστου.
«Για το 2023 βλέπουμε ένα εύρος από 90 ευρώ ανά MWh έως 160 ευρώ ανά MWh (TTF) με τον καιρό, την αύξηση της ζήτησης από την Κίνα και τη βιωσιμότητα των ροών φυσικού αερίου προς την Ευρώπη από τη Ρωσία να παίζουν τον ρόλο τους, λέει η Deutsche Bank και συνεχίζει:
Από το 2024 και μετά, οι τιμές του φυσικού αερίου θα σημειώσουν αρκετές φορές ιστορικά υψηλά.
«Καθώς ο παγκόσμιος εφοδιασμός LNG αναμένεται να ενισχυθεί ουσιαστικά μόνο το 2025-2026, θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να εξομαλυνθεί πλήρως η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου.
Για το 2023, υποθέτουμε ότι οι κίνδυνοι κλιμάκωσης παραμένουν, αλλά είναι πιθανό να μειωθούν προϊόντος του χρόνου.
Στο βασικό σενάριο, ο πόλεμος συνεχίζεται μέχρι το 2023, αλλά οι πιθανότητες σταθεροποίησης αυξάνονται.
Η Ουκρανία θα προσπαθήσει να διατηρήσει τη στρατιωτική πρωτοβουλία και να εμποδίσει την αναδιάταξη των ρωσικών δυνάμεων, αλλά περαιτέρω πρόοδος στο πεδίο είναι πιθανό να είναι πιο περιορισμένη κατά τη διάρκεια του χειμώνα.
Η Ρωσία θα διατηρήσει σημαντικά εδάφη στον Νότο της Ουκρανίας για το εγγύς μέλλον.
Νέες επιθέσεις μπορεί να πραγματοποιηθούν την άνοιξη, αλλά θα αποδειχθούν πιο «αργές» από ό,τι το 2022.
Οι προοπτικές διπλωματικής λύσης ενδέχεται να αυξηθούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς η φωτιά του πολέμου σταδιακά θα παγώσει.
Οποιοδήποτε από αυτά τα αποτελέσματα μπορεί να οδηγήσει σε ενίσχυση των εκκλήσεων εκ μέρους της Δύσης για διαπραγματεύσεις.
Από την άποψη των κυρώσεων, η εστίαση πιθανότατα θα είναι στην εφαρμογή του τρέχοντος καθεστώτος και του επερχόμενου εμπάργκο της ΕΕ και του ανώτατου ορίου τιμών του πετρελαίου της G7 (5 Δεκεμβρίου για το αργό πετρέλαιο, 5 Φεβρουαρίου πετρελαϊκά προϊόντα).
«Ο κίνδυνος διακοπής των ροών φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας αυτόν τον χειμώνα παραμένει, αλλά δεν αποτελεί τη βάση μας, ενώ η συμφωνία για τα σιτηρά είναι πιθανό να παραταθεί περαιτέρω τον Μάρτιο» αναφέρει η Deutsche Bank.
O στρατηγικός ανταγωνισμός μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας θα επιβαρύνει το παγκόσμιο εμπόριο και την ανάπτυξη το 2023 τα επόμενα χρόνια, με ελέγχους εξαγωγών για προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, πρόσβαση σε κρίσιμους φυσικούς πόρους όπως οι σπάνιες γαίες, τη μείωση των ασύμμετρων εξαρτήσεων και μάχη για την κυριαρχία της πληροφορίας που παρέχει τις κύριες περιοχές συγκρούσεων.
Τα οικονομικά μέτρα είναι όλο και πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν ως εργαλεία για να επηρεάσουν την πολιτική, δημιουργώντας περαιτέρω εμπόδια για την παγκόσμια ροή αγαθών και υπηρεσιών.

Παγκόσμιο εμπόριο

Το παγκόσμιο εμπόριο θα επεκταθεί μόλις κατά 1%.
Ως αποτέλεσμα, το 2023 θα αποδυναμωθεί από το φτωχό κυκλικό περιβάλλον… – αναμένουμε ότι η αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο πενιχρό 2,2%, την τρίτη χαμηλότερη αύξηση των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Ο ΠΟΕ αναθεώρησε πρόσφατα την πρόβλεψή του για την ανάπτυξη του παγκόσμιου εμπορίου το 2023 στο 1%, μια άποψη που σε γενικές γραμμές συμμεριζόμαστε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης