Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε Α+ η αξιολόγηση της Κίνας, σταθερό το outlook

tags :
Fitch: Επιβεβαιώνεται σε Α+ η αξιολόγηση της Κίνας, σταθερό το outlook
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Κίνας από τη Fitch
Σε «Α+» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Κίνας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε σταθερές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως οι σημαντικές πιστωτικές δυνάμεις της Κίνας διαβρώνονται σταδιακά από μια μακρά περίοδο αυξημένων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, αυξανόμενων επιπέδων χρέους και οικονομικής αστάθειας, ακόμη και ενώ τομείς όπως τα εξωτερικά οικονομικά παραμένουν εύρωστα. Αυτές οι εξελίξεις είναι εν μέρει αποτέλεσμα της πανδημίας Covid-19, αλλά αντικατοπτρίζουν επίσης την αυξημένη συχνότητα απότομων αλλαγών ή διαταραχών που προκαλούνται από πολιτικές στη ρύθμιση της δημόσιας υγείας και των επιχειρήσεων που έχουν συμβάλει στην αυξημένη οικονομική αβεβαιότητα, θέτοντας υπό αμφισβήτηση τη σταθερότητα της επιχειρηματικό περιβάλλον.
Η Fitch εκτιμά ότι υπάρχει εύλογη πιθανότητα πολλές από αυτές τις πιστωτικές αρνητικές τάσεις να σταθεροποιηθούν τα επόμενα τρίμηνα, καθώς τα μακροχρόνια μέτρα ελέγχου του Covid-19 θα καταργηθούν και θα ξαναρχίσει η κανονική οικονομική δραστηριότητα.
Ο οίκος αξιολόγησης προβλέπει η οικονομία της Κίνας να αναπτυχθεί κατά 4,1% το 2023, από 2,8% το 2022, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα θα διευρυνθεί στο 8% του ΑΕΠ το 2022.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 56% του ΑΕΠ έως το τέλος του 2023, από το προ-πανδημίας επίπεδο του 38,5% το 2019.
Σε ό,τι αφορά στις γεωπολιτικές εντάσεις, οι διαφωνίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ περιλαμβάνουν οικονομικές και εμπορικές πρακτικές, καθώς και ευαίσθητους τομείς όπως η εθνική ασφάλεια και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για πολλά τέτοια ζητήματα, η διαδρομή προς διευθέτηση ή επίλυση φαίνεται μακρινή. Μια απότομη διάλυση των οικονομικών δεσμών Κίνας-ΗΠΑ θα προκαλούσε ένα παγκόσμιο σοκ προσφοράς καταστροφικών διαστάσεων, αν και ένα τέτοιο σενάριο ξεφεύγει από τις προσδοκίες της Fitch. Ελλείψει τέτοιας σύγκρουσης, αναμένεται ότι η αποσύνδεση θα είναι αργή και γεμάτη προκλήσεις.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης