Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

HSBC: Στο β' 6μηνο του 2023 κορυφώνονται τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών - Βλέπει άνοδο 146% στην Πειραιώς στα 3,30 ευρώ

HSBC: Στο β' 6μηνο του 2023 κορυφώνονται τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών - Βλέπει άνοδο 146% στην Πειραιώς στα 3,30 ευρώ
Τα κέρδη των ελληνικών τραπεζών θα μπορούσαν να κορυφωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί, οι προτιμήσεις των καταθετών αλλάζουν και το κόστος κινδύνου (CoR) αυξάνεται
Με τις αυξήσεις της ΕΚΤ να συνεχίζονται, η HSBC βλέπει ένα ισχυρό άλμα στα επιτοκιακά έσοδα των ελληνικών τραπεζών τα επόμενα τρίμηνα που θα λειτουργήσει ως καταλύτης... αλλά τα κέρδη θα μπορούσαν να κορυφωθούν το δεύτερο εξάμηνο του 2023, καθώς ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων της ΕΚΤ θα ολοκληρωθεί, οι προτιμήσεις των καταθετών αλλάζουν και το κόστος κινδύνου (CoR) αυξάνεται.
Παρόλα αυτά, η HSBC, παραμένει εποικοδομητική στον κλάδο, συστήνει αγορές και για τις 4 ελληνικές τραπεζικές μετοχές, με προτιμώμενες την Πειραιώς και τη Eurobank.
0_32.JPG
Μάλιστα, αυξάνει στα 1,40 ευρώ την τιμή στόχο της Alpha Bank, από 1,35 ευρώ προηγουμένως, στα 5,20 ευρώ για την Εθνική, από 4,45 ευρώ, στα 3,30 ευρώ για την Πειραιώς, από 2,75 ευρώ, ενώ για την Eurobank μειώνει την τιμή στόχο στα 1,60 ευρώ, από 1,75 ευρώ προηγουμένως.
Εικόνα
Άλμα στα επιτοκιακά έσοδα

Η HSBC συστήνει στους επενδυτές να αξιοποιήσουν τη βραχυπρόθεσμη δυναμική των επιτοκιακών εσόδων (ΝΙΙ), ενώ αυξάνει και τις εκτιμήσεις για αύξηση των κερδών και προσαρμόζει και τις τιμές στόχους για τις τέσσερις τράπεζες.
Η έντονη άνοδος του NII θα μπορούσε να αποτελέσει ισχυρό καταλύτη για τις ελληνικές τράπεζες.
Η πρόβλεψη των αναλυτών της για μέγιστο επιτόκιο ΕΚΤ 300 μ.β. έως το τέλος του 2023 συνεπάγεται σημαντική ώθηση στα NII για τις ελληνικές τράπεζες τα επόμενα δύο τρίμηνα (16% το 4ο τρίμηνο), όταν το μεγαλύτερο μέρος των ανοδικών ανατιμολογήσεων των περιουσιακών στοιχείων θα συμβεί, εν μέσω μιας ευνοϊκής αγοράς καταθέσεων.
Η αύξηση του NII θα μπορούσε να ανατραπεί από το 2ο τρίμηνο του 2023, ωστόσο, η συμπεριφορά των πελατών μεταβάλλεται σε ένα περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων.
Οι πρόσφατες παρατηρήσεις της κυβέρνησης γύρω από τις καταθέσεις και τις επιδοτήσεις στεγαστικών δανείων ενισχύουν την άποψη αυτή.
Ωστόσο, τα βραχυπρόθεσμα NII εξακολουθούν να δικαιολογούν μια εποικοδομητική στάση, δεδομένης της υψηλής συσχέτισης των τιμών των μετοχών με τα κέρδη το τελευταίο διάστημα και πόσο προεξοφλημένες είναι παρά τις ισχυρές επιδόσεις από την αρχή του έτους.
1_600.JPG
Υψηλότερο κόστος

Το ερώτημα που τίθεται τώρα είναι εάν αρκούν οι ανοδικές τάσεις του NII για να αντισταθμίσουν το υψηλότερο κόστος κινδύνου (CoR) εν μέσω οικονομικής επιβράδυνσης.
Η top-down ανάλυση της HSBC υποδηλώνει ότι η ποιότητα του ενεργητικού θα μπορούσε να περιοριστεί στο τέλος του 2023, καθώς η Ελλάδα μπορεί να αποφύγει την ύφεση, οι εταιρικοί ισολογισμοί φαίνονται ισχυροί και οι κίνδυνοι στο λιανικό εμπόριο φαίνονται διαχειρίσιμοι.
Τα υποδείγματα των τραπεζών βάσει του ΔΠΧΑ-9 φαίνονται ευθυγραμμισμένα για μια επιβράδυνση της αύξησης του ΑΕΠ από τις προβλέψεις της για +6,5% το 2022 σε +2,0% το 2023.
2_452.JPG
Όντας συντηρητικοί, οι αναλυτές της HSBC υποθέτουν μια αύξηση 15 μ.β. αύξηση του Συντελεστικού Δείκτη Κόστους το επόμενο έτος.
Αυτό αντισταθμίζεται από την αύξηση του NII, αλλά περιορίζει την αύξηση των κερδών το 2023 στο +5%, αν και είναι 6% κάτω από τη συναίνεση κατά μέσο όρο.
3_301.JPG
Αναθεώρηση κερδών

Η HSBC διατηρεί τις αξιολογήσεις Buy και για τις τέσσερις τράπεζες- ενώ η Πειραιώς και η Eurobank είναι προτιμώμενες επιλογές.
Αναθεωρεί επίσης τα κέρδη για το 2022, 2023 και 2024 κατά 9%/2/-2%, καθώς η θετική επίδραση των υψηλότερων επιτοκίων
μετριάζεται από:
1) υψηλότερο CoR,
2) αυξανόμενο μερίδιο των καταθέσεων προθεσμίας στο μείγμα καταθέσεων και
3) ταχύτερη αύξηση του κόστους.
Συνολικά, η HSBC βλέπει μια μέτρια αύξηση των κερδών κατά 5% κατά μέσο όρο και 7-10% ROTE για το 2023, που συγκρίνεται συντηρητικά με τις καθοδηγήσεις των τραπεζών.
Οι αποτιμήσεις φαίνονται σχετικά ελκυστικές σε σχέση με τις αντίστοιχες των ευρωπαϊκών, τόσο σε όρους P/TBV όσο και PE.
4_220.JPG

Λόγοι αισιοδοξίας για την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων

Οι τράπεζες ενδεχομένως να έχουν μια μέτρια επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού το επόμενο έτος.
Οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εμφανίστηκαν αισιόδοξες για την ποιότητα του ενεργητικού το επόμενο έτος, υποστηρίζοντας τα εξής:
1. Η ελληνική οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2023, αν και με πολύ βραδύτερο ρυθμό, χάρη στην διαφορετική δυναμική της έναντι της Ευρώπης.
2. Τα δανειακά βιβλία κυριαρχούνται από επιχειρήσεις που έχουν ενισχύσει τους ισολογισμούς τους με πολύ ισχυρή κερδοφορία τα τελευταία δύο χρόνια.
3. Οι τράπεζες έχουν δημιουργήσει αποθέματα προβλέψεων κατά τη διάρκεια του ευνοϊκού κύκλου το 2022, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιήσουν ως μαξιλάρι.
Συνολικά, οι τράπεζες αύξησαν τις προβλέψεις τους για το CoR το 2022 κατά 5 μονάδες βάσης και δήλωσαν ότι παρόμοια επίπεδα θα διατηρηθούν και το επόμενο έτος.
Η ανάλυση δείχνει ότι οι προβλέψεις των τραπεζών είναι λογικές.
Τα ελληνικά μακροοικονομικά μεγέθη ξεπέρασαν σημαντικά τις παραμέτρους που ενσωματώθηκαν στις προβλέψεις των τραπεζών για τα ΔΠΧΑ- 9 μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να τις οδηγήσει σε υπερπροβλέψεις.
Επιπλέον, οι αναγκαία υποβάθμιση αυτών των παραμέτρων για το 2023 δεν φαίνεται τόσο μεγάλη.
Ως εκ τούτου, η HSBC θεωρεί ότι η αύξηση στο Συνυπολογιστικό Κόστος θα μπορούσε να είναι μέτρια, εκτός εάν οι οικονομικές προοπτικές επιδεινωθούν πέραν των προσδοκιών.

Η ελληνική οικονομία θα αποφύγει την πανευρωπαϊκή ύφεση το επόμενο έτος

Η HSBC αναμένει ότι η ελληνική οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 6,5% το 2022 χάρη σε:
1) τον ιστορικά ισχυρό τουρισμό
2) την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση παρά τις πληθωριστικές πιέσεις
3) το επενδυτικό ξέσπασμα μετά από χρόνια υποεπενδύσεων.
Κάποια επιβράδυνση φαίνεται αναπόφευκτη, δεδομένου του υψηλού πληθωρισμού και του δύσκολου εξωτερικού περιβάλλοντος, αλλά η HSBC εξακολουθεί να αναμένει ότι η Ελλάδα θα αποφύγει μια πανευρωπαϊκή ύφεση για τους λόγους που αναφέρθηκαν.
5_171.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης