Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΒlackRock: Οι κεντρικές τράπεζες βυθίζουν τις αγορές στη θάλασσα της ύφεσης – Η bear market θα κρατήσει μια 10ετία

ΒlackRock: Οι κεντρικές τράπεζες βυθίζουν τις αγορές στη θάλασσα της ύφεσης – Η bear market θα κρατήσει μια 10ετία
Για τις κεντρικές τράπεζες, ο μοναδικός τρόπος να μειώσουν τον πληθωρισμό στο εύρος του στόχου είναι να αυξήσουν τα επιτόκια
Σχετικά Άρθρα
Οι κεντρικές τράπεζες βυθίζουν τις αγορές στη θάλασσα της ύφεσης και, ως εκ τούτου, η bear market, αν τα χρηματιστήρια δεν αρχίσουν να παρουσιάζουν διαφορετική συμπεριφορά, αναμένεται να κρατήσει περίπου μια 10ετία.
Τάδε έφη η BlackRock
Βλέπουμε έναν κόσμο ο οποίος διαμορφώνεται από την προσφορά, που συνεπάγεται συμβιβασμούς για τις κεντρικές τράπεζες.
Τα υψηλότερα επιτόκια δεν μπορούν να επιλύσουν το ζήτημα της περιορισμένης παραγωγικής ικανότητας, το οποίο δεν αναμένεται να τύχει επίλυσης συντόμως.
Αυτό σημαίνει ότι, για τις κεντρικές τράπεζες, ο μοναδικός τρόπος να μειώσουν τον πληθωρισμό στο εύρος του στόχου είναι να αυξήσουν τα επιτόκια σε τέτοιο βαθμό ώστε να συντρίψουν τη ζήτηση και αυτή να φτάσει σε ένα επίπεδο όπου η οικονομία μπορεί να διατηρηθεί άνετα - πολύ χαμηλότερα από την τάση ανάπτυξης προ Covid.
Επίσης, οι κεντρικές τράπεζες φαίνεται ότι είναι έτοιμες να κάνουν «ό,τι χρειάζεται» για να καταπολεμήσουν τον πληθωρισμό – ακόμα και να πνίξουν την οικονομία στη θάλασσα της ύφεσης.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει η BlackRock, χρειάζεται ένας νέος οδικός χάρτης, που να εξισορροπεί την όρεξη για ανάληψη κινδύνου με τις προβλέψεις πιθανής οικονομικής ζημίας.
Προς το παρόν, λέει ο επενδυτικός οίκος, «οι μετοχές δεν αντικατοπτρίζουν τη ζημιά που βλέπουμε να έρχεται στο μέλλον.
Επομένως, είμαστε underweight στα χρηματιστήρια…
Όταν αρχίζει να προεξοφλείται η ζημία στις αγορές, θα επανέλθουμε, δηλώνει η επενδυτική εταιρεία.

Τρία επενδυτικά θέματα

Τρία επενδυτικά θέματα βοηθούν στην εμπέδωση του νέου οδικού χάρτη.

Πρώτον, η προεξόφληση της ζημιάς.
Με άλλα λόγια, πρέπει να καταστεί σαφές ποια θα είναι η οικονομική ζημία που θα προκληθεί από τις κεντρικές τράπεζες σε ό,τι αφορά τις αποτιμήσεις.
Η ουσία είναι πως σκόπιμα θα προκαλέσουν ύφεση και, βέβαια, είναι απίθανο να υπάρξει pivot, ήτοι να μειώσουν τα επιτόκια, για να μετριαστεί ο αντίκτυπος στη δραστηριότητα.
Αλλά, αν δεν υπάρξει τέτοιου είδους θέαση σε ό,τι αφορά την αγορά, δεν πρόκειται να υπάρξει bull market στις μετοχές και στα ομόλογα για τουλάχιστον 10 χρόνια.

Δεύτερον, τα ομόλογα, ήτοι το σταθερό εισόδημα, προσφέρουν ελκυστικές αποδόσεις, ειδικά οι βραχυπρόθεσμες λέξεις και οι τίτλοι υψηλής ποιότητας και επενδυτικής βαθμίδας.
Οι μακροπρόθεσμες λήξεις, από την άλλη, δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές:
ο πληθωρισμός και η ποσοτική συρρίκνωση των κεντρικών τραπεζών κάνουν τους επενδυτές να απαιτούν μεγαλύτερο επασφάλιστρο κινδύνου για την κατοχή μακροπρόθεσμων ομολόγων ή προθεσμιακά ασφάλιστρα.

Τρίτον, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον πληθωρισμό… ο οποίος συρρικνούται μεν, αλλά παραμένει και θα παραμείνει επί μακρόν πάνω από τον στόχο του 2%...
Καταγραφή_455.JPG
Οδικός χάρτης…

Λαμβανομένων υπόψη όλων των προαναφερθέντων, οι μακροπρόθεσμοι παράγοντες που διαμορφώνουν ή επηρεάζουν τη διαμόρφωση των αποτιμήσεων των μετοχών και, γενικά, των περιουσιακών στοιχείων κινδύνου δεν πρόκειται να αλλάξουν.
Συν τοις άλλοις, συντρέχουν και τα εξής:
Ο παγκόσμιος πληθυσμός γερνά και το εργατικό δυναμικό συρρικνώνεται ραγδαία, γεγονός το οποίο πλήττει την ανάπτυξη…
Μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων αναδύεται… με τον γεωπολιτικό κατακερματισμό να αυξάνει το κόστος παραγωγής, παράλληλα με αντιστοιχίες στις καμπύλες προσφοράς και ζήτησης.
Η απαίτηση για ταχύτερη μετάβαση σε μια πράσινη οικονομία, με μηδενικές εκπομπές άνθρακα είναι πλέον εκ των ων ουκ άνευ.
Η BlackRock εκτιμά πως η παγκόσμια μετάβαση θα μπορούσε να επιταχυνθεί, εφόσον ενισχυόταν από σημαντικές δράσεις πολιτικής για το κλίμα αλλά και από την τεχνολογία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα χαρτοφυλάκια;

Πλέον, μένει να απαντηθεί το ερώτημα «Τι σημαίνουν όλα αυτά για τα χαρτοφυλάκια;».
Το νέο playbook του επενδυτικού κολοσσού απαιτεί συχνές αλλαγές χαρτοφυλακίου και λεπτομερή προσέγγιση.
Σε αυτό το πλαίσιο, η BlackRock δεν συστήνει την αγορά μετοχών – αν και ορισμένοι τομείς, όπως αυτός της Υγείας, παραμένουν ελκυστικοί.
«Παραμένουμε underweight στα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα, επειδή βλέπουμε τους επενδυτές να απαιτούν περισσότερα προθεσμιακά ασφάλιστρα λόγω πληθωρισμού και άλλων κινδύνων.
Η άποψή μας ότι οι αγορές υποτιμούν την επιμονή του υψηλότερου πληθωρισμού» καταλήγει η BlackRock.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης