Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση σοκ: Πουλήστε μετοχές, ομόλογα, commodities - Κραχ -43% στη Wall στα μέσα του 2023, στις 2.250 μονάδες

Προειδοποίηση σοκ: Πουλήστε μετοχές, ομόλογα, commodities - Κραχ -43% στη Wall στα μέσα του 2023, στις 2.250 μονάδες
H πρόταση του επικεφαλής της Fed για αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσης έναντι 75 μ.β. τον Δεκέμβριο μάλλον κόμιζε «γλαύκας εις τας Αθήνας», ωστόσο οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν... μάλλον άδικα

Μία ημέρα αφότου ο δείκτης Dow της Wall Street εξήλθε από τη ζώνη της bear market, μετά τα, κατά τ’ άλλα, ελπιδοφόρα σχόλια περί επιβράδυνσης του κύκλου των επιτοκιακών αυξήσεων από τον πρόεδρο της Federal Reserves, Jerome Powell, οι επενδυτές έχουν αρχίσει να δείχνουν σκεπτικισμό, επανεξετάζοντας την αισιοδοξία η οποία, εν αρχή, τους κατέλαβε.
Πιο αναλυτικά... η πρόταση του επικεφαλής της Fed για αύξηση επιτοκίων 50 μονάδων βάσης, αντί για 75 μ.β., τον Δεκέμβριο, μάλλον κόμιζε «γλαύκας εις τας Αθήνας»... δεν ήταν κάτι νέο.
Ωστόσο οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν και μάλλον... άδικα, λέει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος του BullAndBearProfits, Jon Wolfenbarger.
Ο τόνος τους θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλαρότερες οικονομικές συνθήκες, φέρνοντας μαζί υψηλότερο πληθωρισμό και περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρώην επενδυτής – τραπεζίτης της Wall Street προειδοποιεί ότι οι κάρτες στοιβάζονται έναντι των αγορών μετοχών, παραθέτοντας γραφήματα για να το υποστηρίξει.
Στο τελευταίο του blog post για τον δείκτη φόβου δείχνει πως αναπηδά από μια γραμμή τάσης που στο παρελθόν είχε δείξει κατώτατα όρια για αυτόν τον δείκτη και κορυφώνεται στον S&P 500 φέτος:
1_246.jpg
Στο επόμενο διάγραμμα δείχνει τον S&P 500 σε μια «καθαρή bearish τάση της αγοράς, με χαμηλότερα υψηλά και χαμηλότερα χαμηλά», με τον δείκτη να τυγχάνει διαπραγμάτευσης κάτω από τον κυλιόμενο μέσο όρο των τελευταίων 250 ημερών (κόκκινη γραμμή) και τη γραμμή πτωτικής τάσης (μπλε γραμμή), λέει:
2_299.jpg
Έπειτα, όλη αυτή η bullish πορεία, παρά τη σχεδόν ενός έτους bear market… σε συνδυασμό με τον δείκτη bull/bear, έφτασε σε ιστορικά υψηλά επίπεδα στις αρχές του 2022 και παραμένει σε πολύ ανοδική περιοχή, είπε.
3_233.jpg
«Αυτό το πτωτικό τεχνικό setup για το χρηματιστήριο, σε συνδυασμό με το υπερβολικά bullish επενδυτικό συναίσθημα ενόψει της νέας αύξησης των επιτοκίων της Fed, σε περιβάλλον ύφεσης, υποδηλώνει ότι η χρηματιστηριακή αγορά είναι πιθανό να δοκιμάσει άλλη μία σημαντική πτώση σύντομα» δήλωσε ο Wolfenbarger, ο οποίος βλέπει πως αυτή η ύφεση θα τελειώσει γύρω στα τέλη του 2023 ή στις αρχές του 2024.
Μακριά λοιπόν από τις αισιόδοξες προβλέψεις που διοχετεύονται στη Wall Street, ο διαχειριστής θέτει την τιμή στόχο για τον S&P 500 στις 2.250 μονάδες, ήτοι πτώση -43% από τα τρέχοντα επίπεδα, ως τα μέσα του 2023.
Αυτή η bear market θα διαρκέσει συνολικά 18 μήνες, όχι πολύ μακριά από την bear market, διάρκειας 17 μηνών, που έλαβε χώρα μετά την Παγκόσμια Χρηματοπιστωτική Κρίση.
«Αλλά μην ανεβάζετε στροφές στα καλάθια αγορών ακόμη».
Με βάση τα τρέχοντα επίπεδα αποτίμησης για το χρηματιστήριο που είναι κοντά στις κορυφές του 2000, την εποχή της τεχνολογικής φούσκας, και του 1929, ο S&P 500 είναι πιθανό να είναι στο -25% σε 10 έως 12 χρόνια», προβλέπει ο Wolfenbarger.
Η συμβουλή του; Πουλήστε περιουσιακά στοιχεία «κίνδυνου» όπως μετοχές, commodities (συμπεριλαμβανομένων των ενεργειακών μετοχών, που θα υποχωρήσουν μαζί με το πετρέλαιο καθώς ξεκινά η ύφεση) και κρυπτονομίσματα, τα οποία τελούν σε μεγάλη συσχέτιση με τις μετοχές τεχνολογίας.
Τα ομόλογα θα είναι πιο επικίνδυνα από το κανονικό λόγω του υψηλού πληθωρισμού, προσθέτει.
«Για εκείνους που αποστρέφονται τον κίνδυνο και θέλουν να περιμένουν αυτή την bear market μέχρι να ξεκινήσει η επόμενη bull market, προσφέρονται ασφαλή και σχετικά υψηλής απόδοσης γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου και γραμμάτια κυμαινόμενου επιτοκίου», δήλωσε ο Wolfenbarger, ο οποίος προτείνει ETFs.
«Αφού η Fed αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια και η ύφεση εδραιωθεί, θα αναζητήσουμε υπερπουλημένες μετοχές (εστιάζουμε σε βασικούς τεχνικούς δείκτες για αυτό, όπως Weekly & Monthly RSI και Bollinger Bands) για να αντλήσουμε κέρδη από αυτήν την bear market και στη συνέχεια θέση για την επόμενη ανοδική αγορά με μεμονωμένες μετοχές και long και levered-long ETFs» λέει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης