Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Whalen Global Advisors: Γιατί κανείς δεν βλέπει το κεφαλαιακό έλλειμμα των αμερικανικών τραπεζών; - Ξεπερνά το 1 τρισ.

Whalen Global Advisors: Γιατί κανείς δεν βλέπει το κεφαλαιακό έλλειμμα των αμερικανικών τραπεζών; - Ξεπερνά το 1 τρισ.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Whalen, οι τράπεζες έχουν έλλειμμα 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το δεύτερο τρίμηνο του 2022
Το νέο έτος πλησιάζει και μια ιδέα για το πού να επενδύσει κανείς είναι ο τραπεζικός τομέας, τα περιθώρια κέρδους του οποίου επωφελούνται από τα υψηλά επιτόκια, σε όχι και τόσο απαιτητικές αποτιμήσεις.
Ωστόσο, ο Christopher Whalen, ο πρόεδρος της Whalen Global Advisors, αντικρούει αυτή την άποψη και διατυπώνει την τολμηρή άποψη ότι οι τράπεζες είχαν έλλειμμα κεφαλαίου άνω του 1 τρισ. δολαρίων στο τέλος του δεύτερου τριμήνου.
Μάλιστα, εκτιμά ότι αυτό θα χειροτερέψει καθώς η Fed συνεχίζει να αυξάνει τα επιτόκια.
Αυτός ο ισχυρισμός μπορεί να εκπλήξει όσους πιστεύουν ότι ο τραπεζικός κλάδος των ΗΠΑ διαθέτει περίπου 2,2 τρισ. δολάρια σε κεφάλαια.

Πως προκύπτει το κεφαλαιακό έλλειμμα

Ο Whalen ψαλιδίζει αυτό το ποσό με διάφορους τρόπους.
Πρώτον, σημειώνει ότι υπάρχει διαφορά μεταξύ των λογιστικών ιδίων κεφαλαίων και των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων, τα οποία χρησιμοποιούνται από τις τραπεζικές ρυθμιστικές αρχές για την αξιολόγηση της φερεγγυότητας.
Είναι ένας στενότερος ορισμός, εξαιρώντας στοιχεία όπως η υπεραξία και οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις, που κατεβάζει το σύνολο στα 1,49 τρισεκατομμύρια δολάρια από 2,22 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Στη συνέχεια, βασιζόμενος σε στοιχεία της Federal Deposit Insurance αφαιρεί αυτό που ονομάζεται συσσωρευμένο λοιπό συνολικό εισόδημα.
"Χάρη στο QE και τώρα στο QT, όλα τα είδη περιουσιακών στοιχείων έχουν αρνητικές αποδόσεις για τις τράπεζες και τις μη τράπεζες.
Αν το κουπόνι πληρώνει λιγότερο από το κόστος χρηματοδότησης, χάνεις χρήματα", λέει.
Αυτό κατεβάζει το κεφάλαιο στα 1,23 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Τώρα έρχεται το πιο αμφιλεγόμενο μέρος.
Πρώτα σημειώνει τις απώλειες της αγοράς για τα δάνεια και τους τίτλους που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020 και του 2021, για τον αντίκτυπο των φετινών αυξήσεων των επιτοκίων της Fed.
Αυτό ακριβώς είναι αρκετό για να ωθήσει τις τράπεζες στην αφερεγγυότητα, με περίπου 1,74 τρισ. δολάρια ζημιών από την αποτίμηση στην αγορά.
Άλλα 794 δισεκατομμύρια δολάρια ζημιών έρχονται αν οι τραπεζικές τοποθετήσεις σε τίτλους του αμερικανικού Δημοσίου, τίτλους που εξασφαλίζονται με υποθήκες και κρατικούς και δημοτικούς τίτλους αποτιμηθούν επίσης στην αγορά.
Βάλτε τα όλα μαζί, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Whalen, και οι τράπεζες έχουν έλλειμμα 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων από το δεύτερο τρίμηνο.
Βέβαια, και αυτό είναι πολύ σημαντικό, οι τράπεζες δεν χρειάζεται να αποτιμούν τα περιουσιακά τους στοιχεία στην αγορά.

Ποια είναι λοιπόν η ανησυχία;

Αυτή η εξαίρεση δεν είναι άπειρη - οι τράπεζες επιτρέπεται να αγνοούν τις ζημίες από την αποτίμηση στην αγορά, εφόσον έχουν την ικανότητα και την πρόθεση να το κάνουν.
"Ακόμη και αν η τράπεζα κρατήσει αυτά τα περιουσιακά στοιχεία χαμηλού κουπονιού που δημιουργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 2020-2021 στο χαρτοφυλάκιο μέχρι τη λήξη τους, οι απώλειες ταμειακών ροών και οι χαμηλές αποδόσεις θα μπορούσαν τελικά να επιβάλουν την πώληση", λέει ο Whalen.
Το μεγαλύτερο ερώτημα είναι πότε θα μπορούσαν ενδεχομένως να γίνουν αυτές οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων.
"Οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων θα συμβούν αργά, αλλά οι δανειστές μπορεί να αναγκάσουν την έκδοση σε εξασφαλίσεις που είναι 20 μονάδες κάτω από το νερό", δήλωσε στο MarketWatch.
Και αυτό που δεν είναι βιώσιμο τώρα, πρόκειται να γίνει χειρότερο.
"Τα υψηλότερα επιτόκια απλώς κάνουν το ενδεχόμενο χάος μεγαλύτερο", πρόσθεσε ο Whalen.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης