Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Deutsche Bank: Το κακό παρελθόν των ελληνικών τραπεζών αιτία της επενδυτικής αδιαφορίας - Ήρθε η ώρα για αγορές

Deutsche Bank: Το κακό παρελθόν των ελληνικών τραπεζών αιτία της επενδυτικής αδιαφορίας - Ήρθε η ώρα για αγορές
Σταθερά τα θετικά σημάδια έναντι της αρνητικής προκατάληψης των επενδυτών
Παρά το γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν υπεραποδώσει έναντι των ευρωπαϊκών τραπεζών κατά περίπου 25% από τις αρχές του έτους, αντανακλώντας κυρίως τις ισχυρές δυνατότητες ανάκαμψης μετά τη μαζική εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η Deutsche Bank πιστεύει ότι εξακολουθούν να παραμένουν εκτός του ραντάρ των περισσότερων επενδυτών, πιθανότατα λόγω του γεγονότος ότι ο κόσμος εξακολουθεί να ανησυχεί ότι αυτές οι τράπεζες είναι πιο επιρρεπείς σε κατάρρευση, όπως έγινε στην προηγούμενη κρίση.
Ωστόσο, όπως προσπαθεί να δείξει η Deutsche Bank μέσω της σημερινής (30 Νοεμβρίου 2022) έκθεσης της, θα μπορούσε ακόμη και να είναι το αντίθετο, καθώς οι τράπεζες έχουν ήδη αντιμετωπίσει μια μεγάλη αναδιάρθρωση και είναι πλέον πιο σταθερές (ιδίως η Εθνική και η Eurobank), ενώ η Ελλάδα έχει δείξει σημαντική οικονομική ανάκαμψη που υποστηρίζεται από τη σταθερή κυβέρνηση.
1_587.JPG

Αύξηση της κερδοφορίας λόγω του NII και του ελεγχόμενου κόστους και CoR

Η άνοδος των επιτοκίων έχει ενισχύσει τα επιτοκιακά έσοδα (ΝΙΙ) και, παρά το γεγονός ότι πιθανόν να είναι κάπως πιο βραχύβια από ό,τι σε άλλες χώρες (δεδομένου ότι τα δάνεια ανατιμολογούνται ταχύτερα), η αύξηση του όγκου στην Ελλάδα είναι ένας σαφής νικητής και μια σπάνια κινητήρια δύναμη που δύσκολα παρατηρείται αλλού στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας έτσι τα έσοδα συνολικά.
Όπως δείχνει η Deutsche Bank αναλυτικά, το κόστος χρηματοδότησης θα μπορούσε να αποτελέσει τον κύριο μοχλό για κάποια σταθεροποίηση έως το 2024.
2_439.JPG
Με βάση αυτά, συνολικά οι αποδόσεις θα συνεχίσουν να βελτιώνονται με γνώμονα την ενδυνάμωση των συνολικών εσόδων, τον έλεγχο του κόστους (που εξακολουθεί να υποβοηθείται από περαιτέρω μέτρα αποδοτικότητας) και, κυρίως, τη σχετικά περιορισμένη επίπτωση στις προβλέψεις χάρη στην ανθεκτική ποιότητα του ενεργητικού.

3_293.JPG
Διαρθρωτική ανθεκτικότητα

Όπως προαναφέρθηκε, οι φόβοι για το πλήγμα εν μέσω οικονομικής ύφεσης φαίνεται να είναι ο κύριος μοχλός της επιφύλαξης των επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά η Deutsche Bank διαπιστώνει ότι το μεγαλύτερο μέρος της εξυγίανσης έχει είτε εκτελεστεί είτε βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.
Με μονοψήφιους δείκτες μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων για τον κλάδο, η Deutsche Bank βλέπει ότι οι δυνητικοί αντίξοοι άνεμοι στην οικονομία πρόκειται να οδηγήσουν σε μόλις ελαφρώς χειρότερες προβλέψεις από τα προηγούμενα μεγέθη (αύξηση κατά 11% περίπου το '22 και κατά 7% περίπου το 2023/24 αντίστοιχα, οδηγώντας σε CoR στις 65 μ.β. το 2024).
4_217.JPG
Αυτό φαίνεται διαχειρίσιμο, με περιορισμένο κίνδυνο, ιδίως για τις τράπεζες με υψηλότερη κάλυψη (Εθνική και Eurobank).
Από την άλλη πλευρά, τα κεφάλαια δεν φαίνεται να αποτελούν πλέον απειλή, με την Πειραιώς να είναι ο κύριος υστερών, αλλά απολαμβάνει μια γρήγορη ανάκαμψη.
5_169.JPG
Μάλιστα, η Deutsche Bank διαπιστώνει ότι οι επιφυλάξεις για τα DTCs που εξακολουθούν να αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος του εγγυημένου κεφαλαίου είναι αρκετά αβάσιμες, αν και αναγνωρίζει ότι το μόνο ζήτημα θα μπορούσε να είναι μια πιθανή επιβάρυνση των σημαντικών μερισμάτων.
6_130.JPG
Buy για Εθνική, Alpha Bank και hold για Eurobank, Πειραιώς

Συνολικά, η Deutsche Bank διατηρεί τις συστάσεις της για την Εθνική, με τιμή στόχο τα 5,10 ευρώ και την Alpha Bank με τιμή στόχο στα 1,55 ευρώ, με τη σύσταση για τις δύο τράπεζες να είναι για αγορά.
Για την Πειραιώς η τιμή στόχος αυξάνεται στα 1,80 ευρώ, από 1,60 ευρώ προηγουμένως, για την Eurobank η τιμή στόχος είναι στα 1,45 ευρώ.
Για τις δύο αυτές τράπεζες η σύσταση είναι διακράτηση.
7_89.JPG

Εξακολουθούν να είναι φθηνές αλλά... αξίζουν οι αγορές;

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι θετικές τάσεις συνεχίζονται στις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες πλέον φαίνονται ως επί το πλείστον ομαλοποιημένες ή κοντά προς αυτό.
Όπως έχει εξηγήσει η Deutsche Bank, είναι δύσκολο να μην παραμείνουν θετικές οι τάσεις, δεδομένων των βελτιώσεων στα βασικά έσοδα, των σχετικά περιορισμένων ανησυχιών σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού και τις εξελίξεις στο κεφάλαιο.
Επιπλέον, ενώ η πολιτική αστάθεια και/ή οι λαϊκιστικές αποφάσεις σχετικά με τις τράπεζες (π.χ. ο ισπανικός τραπεζικός φόρος) παρατηρούνται στην Ιταλία και την Ισπανία, η Ελλάδα απολαμβάνει σταθερότητα και ορθόδοξες οικονομικές αποφάσεις που συμβάλλουν στην ισχυρή πορεία της χώρας προς την ανάκαμψη.
Επιπλέον, οι ελληνικές τράπεζες παραμένουν φθηνές σε απόλυτους όρους και, από τοπική προοπτική, είναι δύσκολο να μην πιστέψει κανείς ότι μπορεί να υπάρχει μια ευκαιρία αγοράς σε οποιαδήποτε από αυτές.
Ωστόσο, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πρόσφατη υπεραπόδοση έχει καταστήσει τους επενδυτές να μπορούν να υπολογίζουν με περίπου εξίσου φτηνές εναλλακτικές λύσεις σε άλλες χώρες της Νότιας Ευρώπης, οι οποίες δεν διαφέρουν πολύ ως προς τις δυνητικές αποδόσεις και τους πολλαπλασιαστές.
Αυτό, σε συνδυασμό με την ανάγκη περαιτέρω παράδοσης για να διαλυθεί η αρνητική προκατάληψη που εξακολουθεί να υπάρχει, καθιστά δύσκολο να αναμένει κανείς ότι η υπεραπόδοση θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ πιο σημαντική σχετική επαναξιολόγηση.
Αυτό δεν σημαίνει ότι η Deutsche Bank δεν βρίσκει τις ελληνικές τράπεζες αρκετά ελκυστικές, αλλά επιμένει να προτιμά την πιο σταθερή επιλογή σε λογική τιμή (Εθνική Τράπεζα) και την καλύτερη αξία στη βάση της σχέσης απόδοσης-κινδύνου (Alpha Bank).
Σημειώνει επίσης ότι η Eurobank παραμένει σταθερή και καταλληλότερη να αντέξει μια πιο αρνητική οικονομική κατάσταση από ό,τι οι ομοειδείς της (εκτός από την Εθνική).
Υπό κανονικές συνθήκες, οι βελτιώσεις θα πρέπει να συνεχιστούν, απολαμβάνοντας και τη στήριξη του διεθνούς κλίματος.
Παρ' όλα αυτά, οι δυνατότητες ανόδου παραμένουν περιορισμένες.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης