Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκτενείς ανταποκρίσεις των ξένων ΜΜΕ από την Ελλάδα - Μείζον ζήτημα η οριακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και η «στάση» των υπαλλήλων της Βουλής και η ομαδική παραίτηση στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας

tags :
Εκτενείς ανταποκρίσεις των ξένων ΜΜΕ από την Ελλάδα - Μείζον ζήτημα η οριακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αλλά και η «στάση» των υπαλλήλων της Βουλής και η ομαδική παραίτηση στελεχών της Τράπεζας της Ελλάδας
Με ειδικά αφιερώματα κάλυψαν τις εξελίξεις στην Ελλάδα τα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, με τα περισσότερα να στέκονται όχι μόνο στην οριακή ψήφιση του πολυνομοσχεδίου αλλά και στα τεκταινόμενα με τους υπαλλήλους της Βουλής και τα επεισόδια πέριξ της Βουλής.
Η ιστοσελίδα των Financial Times, τόνισαν τις αντιδράσεις των υπαλλήλων της Βουλής στις περικοπές των προνομίων τους, ενώ την ίδια ώρα εκτός Βουλής περίπου 100 χιλ. πολίτες αντιδρούσαν στις πολλοστές περικοπές που καλούνται να υποστούν. Σύμφωνα με τους Financial Times, η χθεσινή ψηφοφορία κινδύνευσε με αδιέξοδο εάν ο Υπουργός Οικονομικών, Γ. Στουρνάρας δεν απέσυρε την τροπολογία για περικοπές στα προνόμια των εργαζομένων της Βουλής. Αμέσως, πρωτοφανείς σκηνές διαδραματίστηκαν εντός και εκτός της αίθουσας της Βουλής από μαινόμενους υπαλλήλους που έδωσαν σκληρή μάχη για να υπερασπιστούν τα «κεκτημένα» τους.
Αν και ο κόσμος έξω από τη Βουλή έφτασε τις 100 χιλ. τα επεισόδια δεν άργησαν να ξεκινήσουν, με αφορμή μάλιστα την προσπάθεια των διαδηλωτών να ρίξουν τα προστατευτικά κάγκελα. Δακρυγόνα και μολότοφ συνέθεταν ένα αποπνικτικό σκηνικό, με τους διαδηλωτές να απωθούνται από τα ΜΑΤ, ακόμα και με τη χρήση υδροφόρων. Ομάδες κουκουλοφόρων εκτόξευαν αντικείμενα και μολότοφ και τα ΜΑΤ «απαντούσαν» με χημικά και χειροβομβίδες. Παρά τη βροχή, οι πολίτες επέμεναν και επέστρεφαν εκ νέου στην πλατεία Συντάγματος, ενώ τα σοβαρά επεισόδια συνεχίζονταν, με τα ΜΑΤ να επιχειρούν συνεχώς στην κάτω πλευρά της πλατείας για να απωθήσουν τους διαδηλωτές.
Τέλος, οι Financial Times κάνουν και ειδική μνεία στην παραίτηση 40 βασικών
στελεχών  της Τράπεζας της Ελλάδας λόγω της διάταξης που ορίζει ότι ο ανώτατος μισθός των διοικήσεων των τραπεζών και των ΔΕΚΟ δεν μπορεί να είναι υψηλότερο από τις 5.000 ευρώ μικτά (ή 2.900 ευρώ καθαρά). «Μέχρι τώρα είχαν μείνει ανεπηρέαστοι από την ύφεση στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
Πάντως η θυελλώδης συνεδρίαση στη Βουλή, η ψήφιση του νέου πακέτου μέτρων αλλά και οι αντιδράσεις έξω από το Κοινοβούλιο αποτέλεσαν πρώτη είδηση για τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης.
Σε ανταπόκριση του το BBC αναφέρεται στην υπερψήφιση των μέτρων λιτότητας από την κυβέρνηση με ισχνή πλειοψηφία, επισημαίνοντας την προειδοποίηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά πριν την ψηφοφορία ότι χωρίς αυτό το πακέτο διάσωσης, η χώρα θα μείνει χωρίς χρήματα και θα οδηγηθεί στην καταστροφή. Το CNN εστιάζει στις κοινωνικές αντιδράσεις και στην αγανάκτηση του ελληνικού λαού για τα διαδοχικά μέτρα λιτότητας, τη στιγμή που η ανεργία έχει ξεπεράσει το 25% και η ελληνική οικονομία βρίσκεται στον πέμπτο χρόνο ύφεσης. Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο, η ψήφιση του πακέτου ήταν το δεύτερο βήμα για την εκταμίευση της δόσης, καθώς όπως υποστηρίζει, το τρίτο βήμα θα πρέπει να γίνει την προσεχή Κυριακή με την ψήφιση του προϋπολογισμού για το 2013.
«Θυμός στην Αθήνα καθώς τα μέτρα λιτότητας ψηφίστηκαν» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, η οποία υποστηρίζει πως η χθεσινή ψηφοφορία στη Βουλή ήταν «η πιο ηλεκτρισμένη ψηφοφορία που έχει γίνει στην ιστορία της τριετούς οικονομικής κρίσης που βιώνει η Ελλάδα» ενώ το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa μεταδίδει πως «η Βουλή άνοιξε το δρόμο για μια καινούργια σειρά μέτρων με δάκρυα και αίμα για τους Έλληνες που θεωρούνται απαραίτητα για να σωθεί η χώρα από τη χρεοκοπία».
«Μειώσεις συντάξεων, μείωση κοινωνικών παροχών, φορολογικές αυξήσεις – το ελληνικό κοινοβούλιο υιοθέτησε το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα περικοπών. Ο κίνδυνος χρεοκοπίας έχει καταρχήν αποσοβηθεί» αναφέρει το γερμανικό περιοδικό Stern, ενώ η γερμανική έκδοση των Financial Times αναφέρει ότι «η υπερχρεωμένη Ελλάδα υιοθέτησε αργά χθες το βράδυ το διαφιλονικούμενο πρόγραμμα περικοπών». Στη «στάση» των υπαλλήλων της Βουλής αναφέρθηκε και το γαλλικό δίκτυο France 24.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης