Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Υποβάθμιση προβλέψεων για πετρέλαιο - Στα 100 δολ. η τιμή για το δ' 3μηνο του 2022

Goldman Sachs: Υποβάθμιση προβλέψεων για πετρέλαιο - Στα 100 δολ. η τιμή για το δ' 3μηνο του 2022
Η τιμή στόχος για το πετρέλαιο μειώθηκε κατά 10 δολ.
Σχετικά Άρθρα

Σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για το πετρέλαιο προχώρησε η Goldman Sachs, επικαλούμενη τις αυξανόμενες ανησυχίες για τον κορωνοϊό στην Κίνα και την έλλειψη σαφήνειας σχετικά με το σχέδιο του G7 να περιορίσει τις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.
Ειδικότερα, η τιμή-στόχος μειώθηκε κατά 10 δολ. στα 100 δολ. για το δ' τρίμηνο του 2022.
«Η αγορά έχει δίκιο να είναι ανήσυχη για τα μελλοντικά θεμελιώδη μεγέθη, λόγω των σημαντικών κρουσμάτων Covid στην Κίνα και της έλλειψης σαφήνειας σχετικά με την εφαρμογή του ανώτατου ορίου τιμών του G7 για το πετρέλαιο» αναφέρουν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, προσθέτοντας ότι περισσότερα lockdowns στην Κίνα θα ισοδυναμούσαν με τις μεγάλες μειώσεις στην παραγωγή που επέβαλε ο ΟΠΕΚ+ κατά 2 εκατ. βαρέλια ημερησίως.
Στην Κίνα καταγράφηκαν τρεις θάνατοι από τον ιό Covid το Σαββατοκύριακο, οι πρώτοι θάνατοι στη χώρα από τον ιό από τον Μάιο του τρέχοντος έτους. Υπενθυμίζεται ότι το Πεκίνο αυστηροποίησε τα μέτρα για τον κορωνοϊό τις τελευταίες τρεις ημέρες, καθώς ο τοπικός αριθμός των κρουσμάτων ανέβηκε σε αρκετές εκατοντάδες την ημέρα.
Οι οικονομολόγοι πρόσθεσαν ότι το ενδεχόμενο περισσότερων λουκέτων στον κορυφαίο εισαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο θα κάμψει ακόμη περισσότερο τη ζήτηση από αυτό.
«Μειώνουμε τις προσδοκίες μας για τη ζήτηση της Κίνας κατά 1,2 εκατ. βαρέλια την για το τρίμηνο (σε 14,0 εκατ. βαρέλια την ημέρα), προβλέποντας περαιτέρω lockdown από εδώ και πέρα», αναφέρεται στην ανάλυση με τους αναλυτές να σημειώνουν ότι η τρέχουσα ζήτηση αργού από την Κίνα υπολείπεται των προσδοκιών της Goldman για τον Οκτώβριο-Νοέμβριο κατά 800.000 βαρέλια ημερησίως.

Απογοήτευση στους επενδυτές

Οι τιμές του αργού παρουσίασαν διακυμάνσεις τους τελευταίους μήνες, καθώς αυξήθηκαν σε πάνω από 120 δολάρια στις αρχές Ιουνίου εν μέσω αυξανόμενων φόβων για παγκόσμια ύφεση, ενώ στη συνέχεια υποχώρησαν σε περίπου 90 δολάρια ανά βαρέλι μετά τη μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+.
Στην προς τα κάτω αναθεώρηση της Goldman συμβάλλουν επίσης οι υψηλότεροι από τους αναμενόμενους όγκοι παραγωγής και εξαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία, μόλις δύο εβδομάδες πριν τεθεί σε ισχύ το εμπάργκο της ΕΕ στις αρχές Δεκεμβρίου.
«Οι επενδυτές απογοητεύτηκαν από τις υψηλότερες από το αναμενόμενο ροές παραγωγής και εξαγωγών από τη Ρωσία. Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις δύο εβδομάδες πριν τεθεί σε ισχύ το embargo της ΕΕ στο αργό, παράλληλα με το ανώτατο όριο τιμών του G7, για το οποίο περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα», αναφέρει η επενδυτική τράπεζα στο ενημερωτικό της σημείωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης