Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Β» η αξιολόγηση της Τουρκίας, σταθερό παραμένει το outlοοκ

Fitch: Επιβεβαιώνεται σε «Β» η αξιολόγηση της Τουρκίας, σταθερό παραμένει το outlοοκ
Αμετάβλητες οι αξιολογήσεις της Τουρκίας από τη Fitch Ratings

Σε «Β» επιβεβαίωσε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας η Fitch Ratings, διατηρώντας σε αρνητικές τις προοπτικές επαναξιολόγησης 12μήνου (outlook).
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης, η βαθμολογία αντανακλά αδύναμα εξωτερικά οικονομικά, αυξανόμενες οικονομικές στρεβλώσεις λόγω ολοένα και πιο παρεμβατικών και αντισυμβατικών πολιτικών καθώς και πολιτικών και γεωπολιτικών κινδύνων. Αυτοί οι παράγοντες αντιτίθενται στη μεγάλη και διαφοροποιημένη οικονομία της Τουρκίας, τα σχετικά χαμηλά επίπεδα δημόσιου χρέους και το διαχειρίσιμο προφίλ αποπληρωμής του δημόσιου χρέους.
Οι αρνητικές προοπτικές αντικατοπτρίζουν τη συνέχιση της πολιτικής της κυβέρνησης με στόχο τη διατήρηση υψηλής ανάπτυξης και απασχόλησης παρά τις αυξανόμενες μακροοικονομικές ανισορροπίες και την επιδείνωση της εξωτερικής ζήτησης και των συνθηκών χρηματοδότησης. Κατά την άποψη της Fitch, αυτό το μείγμα πολιτικής θα διατηρήσει τη ζήτηση συναλλάγματος και τις πιέσεις υποτίμησης στη λίρα, θα αποδυναμώσει τα διεθνή αποθέματα, θα διατηρήσει τον πληθωρισμό σε υψηλά επίπεδα και θα περιορίσει τις εισροές κεφαλαίων καθώς και θα αυξήσει το κόστος τους.
Η κεντρική τράπεζα επανέλαβε τη νομισματική χαλάρωση και, σύμφωνα με τις δηλώσεις του Προέδρου Erdogan, αναμένεται από την κεντρική τράπεζα να μειώσει τα επιτόκια συνολικά κατά 500 μονάδες βάσης στο 9% το 2022.
Ο ετήσιος πληθωρισμός αυξήθηκε στο 85,5% τον Οκτώβριο και θα διαμορφωθεί κατά μέσο όρο στο 72,5% το 2022, ο υψηλότερος στα κράτη με αξιολόγηση από τη Fitch. Αναμένεται ο πληθωρισμός να παραμείνει υψηλός, φθάνοντας κατά μέσο όρο 59% το 2023.
Η ανάπτυξη θα φτάσει το 5,6% το 2022, αλλά θα επιβραδυνθεί στο 2,9% το 2023-2024, αντανακλώντας τις αυστηρότερες συνθήκες χρηματοδότησης και την επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Τα διεθνή αποθεματικά (117 δισ. USD) έχουν ανακάμψει από τον Ιούλιο, αλλά η δομή τους παραμένει ευάλωτη με την καθαρή θέση ενεργητικού της κεντρικής τράπεζας στο εξωτερικό σημαντικά αρνητική (μείον 57,5 δισ. USD).
Η Fitch προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο 34,4% το 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης